Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Du Guds lam


Du Guds Lam, som var all verdens synder, miskunne deg over oss. Du saftige lammestek, med dine fløtegratinerte poteter, gjør meg fornøyd og mett. Påskehare eller Jesu Kristi lidelse. Påskeegg eller nattverd. Lammestek eller påskelam.


Endelig er dere kommet frem til hytten, hele familien. Skolefri, jobbfri og ingen unger i barnehagen. Etter en uke med aking, kvikklunsj og Påskegodtappelsin. Skitur, kakao og vri åtter så kommer påskeaften. Selve symbolet på kosekveld. Hva er viktig? Perfekt stekt lammestek, nydelige poteter med masse ost, kanskje noe rosenkål og en fyldig saus med lammekraften rørt inn til slutt. Eller er familien samlet i sorg, slik som man gjorde ved Kristi grav for 2000 år siden.

Det er et stykke fra det som er markeringen av «den stille uka» til hva vi i dag bruker påsken til. Jeg sier ikke at dette er en dum ting, folk har en tendens til å feire det meste på de merkeligste måter. Og folk må for all del få lov til å kose deg. Om du leter etter påskeegg, spiser oblater, lurer på hvem morderen er om bord på en båt på Nilen eller tenker tilbake på Roald Øyen, og hvordan han formidlet den ultimate påskekosen inn i din stue, spiller ingen rolle.

Det å klare å finne tid til å roe seg ned, nyte tiden med familien eller gode venner. Fri fra den kjedelige hverdagen som alle klager over, det er vel det som teller? I min verden er dette viktige verdier, og det er utrolig å se hvor mye lettere dette er å gjennomføre gjennom et godt måltid. La oss kjøre «tradisjon» fullt ut med lam. Selv om det overhode ikke er sesong, (vent til høsten for det den beste kvaliteten)

Lammestek, poteter, grønnsaker og rødvinsaus:Lammelår

Lammestek:
1 lammelår
Hvitløk
Frisk rosmarin
Salt og pepper
Smør

1) Stikk hvitløksfedd inn i steika, gni inn med rosmarin, salt og pepper. Smør tilslutt godt med smør over hele steken.
2) Stek på 100 grader i så lang tid det tar, omkring 3 timer beroende på hvor stort låret er. Bruk et steketermometer og ta ut låret når den temperaturen 60 grader. Dekk med folie og vent minst 20 min før du skjærer den opp. Resultatet er den nydeligste, saftigste lammestek.

Saus:
Sjalottløk
Hvitløk
Rosmarin
Rødvin
Kraften fra grønnsakene og steika
Smør i terninger

1) Finhakket løk, hvitløk og rosmarin surres i smør på lav varme i 20 minutter.
2) Ha i rødvin, og småkok så lenge du har tid til. Husk å etterfylle med vin etter hvert som væsken fordamper.
3) Når steika er ferdig, sil sausen, rør i kraften. Smak til med salt og peper.
4) Rett før servering visper du inn smøret, dette gjør sausen fyldig og tykk.
Bruk en god kniv, og skjær lammesteken etter hvileperioden, sett grønnsakene i formen på bordet og server med kokte poteter og herlig god rødvinssaus.

God påske!

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram