Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

En NHH-students guide til Bergen


Lille Lungegårdsvann. Foto: Foto NHHS
18. oktober 2021
Sist oppdatert: 24. mars 2022

I høst startet et hundretalls nye studenter på campus. Av disse er mange nye Bergensbeboere. Det kan være vanskelig å flytte til en ny by og få helt oversikt over hva det er å finne på i en by som populært blir kalt for «Regnbyen». 

Det finnes heldigvis hjelp å få! Jeg har bodd i Bergen i nærmere 20 år nå, og skal nå forsøke å gi deg en kort oversikt over steder du bør ha prøvd ut før du er ferdig som student i Bergen.

FLØYEN:

Det første stedet en må vite om, særlig som student, er Fløyen. Det høres gjerne ut som en typisk turistfelle, men det er allikevel et sted man ikke kommer unna. Hvorvidt du er en av dem som går opp alle de såkalte syv fjell første uken i Bergen, eller om du ikke kan tenke deg noe verre, så er Fløyen obligatorisk for alle turister og studenter.  Det er flere måter å komme seg opp på Fløyen. Den mest kjente måten å komme seg opp er gjerne opp Fløibanen. Dette er den veien opp som går fortest og er minst slitsom, men den er desidert dyrest. Ellers kan man gå opp andre ruter som Fløysvingene eller du kan gå opp via Stoltzekleiven, populært bare kalt Stoltzen. Uansett så er deler av det som gjør Fløyen til at så populært sted at det ikke tar så lang tid å dra opp. Ved utsiktspunktet har du en fantastisk utsikt over Bergen, som du kan nyte med bakst eller drikke fra en av Fløyens serveringssteder. På Fløyen arrangeres det også en rekke ulike aktiviteter, fra utekino og yoga, i løpet av året. Her er det noe for enhver smak. 

KODE:

Er du en av dem som setter pris på kunst, eller eventuelt bare ønsker å fremstå slik, er KODE stedet å gå, eller rettere sagt stedene å gå. KODE er fordelt på fire kunstmuseer, enkelt kalt KODE 1, 2, 3 og 4, samt tre komponisthjem; Troldhaugen, Lysøen og Siljustøl. KODE huser blant annet Norges nest største kunstsamling så her er det altså flust av muligheter til å nikke anerkjennende mot maleriet mens man holder hånden mot haken, og late som man vet hva man snakker om. I tillegg kan en få opplevelser slik som konserter på Troldhaugen, som for øvrig er Edvard Griegs komponisthjem. Hvorvidt du er en som er over middels interessert i kunst og historie, eller om du bare vurderer kunst etter standarden fint eller ikke fint, så skal det godt gjøres å ikke finne noe som fanger din interesse på noen av KODEs områder.

KVARTERET:

Det Akademiske Kvarter, Kvarteret, er et studenthus hvor et hundretalls frivillige jobber for at du skal få en bedre studenttilværelse. Kvarteret huser flere ulike rom og skjenkepunkt. Man kan også sitter på Kvarteret for å studere eller ta seg en liten matbit. I løpet av et år tilbyr Kvarteret flere arrangementer. Dette kan være alt fra foredrag og debatter, til konserter. Det kommende høsten arrangeres blant annet vinsmaking samt en politisk aften hvor det blir debatt rundt ideologi. Kvarteret er åpent for alle som ønsker å komme inn, men en liten advarsel: her finner du nok flere UiB-studenter enn NHH-studenter.

SKOSTREDET:

Skostredet er en av Bergens skjulte perler. I denne handlegaten finner du mange skjulte skatter som er verdt å sjekke ut. Her finnes en rekke nisjebutikker hvor du er så og si garantert å finne noe unikt. Skostredet er også hjemmeadressen til Litteraturhuset, et aktivitets- og kulturhus hvor man kan dyrke eller gjerne skape en interesse for god litteratur, samt samfunnsaktuelle spørsmål. I Skostredet kan du også stimulere smakssansen på serveringssteder slik som Hallaisen, en iskremkafé og cocktailbar. Her skal det altså godt gjøres å ikke finne noe som fanger interessen.

GAMLEHAUGEN («KONGEN»):

Etter over et år på NHH har jeg fått litt følelsen av at de fleste studenter ønsker å holde seg i området rundt sentrum og Sandviken. Misforstå meg rett, det er masse å finne på her, men om du orker å bevege deg litt utenfor en radius på fem kilometer fra sentrum så vil du finne at Bergen har mer å by på. Cirka syv kilometer sør for sentrum finner du Gamlehaugen, også kalt «Kongen». Som du gjerne har gjettet av kallenavnet så er Gamlehaugen kongen og dronningens residens i Bergen. Kongeboligen har også en tilhørende park som er åpen for besøkende. Parken er et populært sted for blant annet piknik og bading. Det er også vært å nevne at Gamlehaugen ikke ligger langt fra Troldhaugen, hvilket også er et sted det er verdt å få med seg når du først er utenfor «studentradiusen».

CIRCLE K HELLEVEIEN:

Så har vi NHHs nærmeste nabo, nemlig Circle K i Helleveien, populært kalt CK blant NHH-studenter. En bensinstasjon høres gjerne ikke ut som det mest interessante stedet i Bergen, men «CK» er så og si sentrum av universet for NHH-studenter under eksamensperioden. Svaret på hvorfor er enkelt: «Koppen». Dersom du har hatt muligheten til å dra innom NHH dette semesteret så har du nok allerede lagt merke til at koppen er tilnærmet obligatorisk tilbehør for en NHH-student. På CK kan du for noen hundrelapper få en standardkopp, og for litt mer så kan du få en premiumkopp hvis du er særlig kaffeavhengig. Når du først har kjøpt koppen så kan du drikke så mye kaffe og annen varm drikke du vil fra CK uten å måtte betale noe mer. Så da er det kanskje ikke så rart at CK er så elsket blant NHH-studentene.

RICKS:

Har du vært innom NHH sin kanal på Jodel har du gjerne hørt litt av hvert om Ricks. Etter Kjelleren, er nok Ricks det viktigste utestedet å vite om som NHH student. Ricks finner man like ved Teaterparken og man kan her oppleve alt fra live musikk, stand-up, quiz og teater. Med en aldersgrense på 20 år og hele fire ulike nattklubb-avdelinger over tre etasjer, er dette et ypperlig sted for de fleste studenter.. Grunnet en viss pandemi, har ikke NHH-studenter fått vært like mye på Ricks som de gjerne skulle ønsket. Men det er nå masse å glede seg til når samfunnet nå åpner opp.

Dette er bare et lite utvalg av interessante steder i Bergen, og i løpet av årene dine på NHH vil du nok oppdage enda flere. Kanskje til og med steder en lokal bergenser som meg ikke hadde tenkt over engang. Uansett, så er det nok av ting å gjøre her som gjør at tiden din i byen mellom de syv fjell blir langt fra kjedelig.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram