Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

– En uskyldig mann har fått ansvar for meldinger han aldri har sendt


7. februar 2018
Sist oppdatert: 7. februar 2018

Det har vært skuffende å følge debatten etter at K7 Bulletin skrev om to varsler om seksuell trakassering på NHH.

Det tok ikke lang tid før anonyme Jodel-brukere mente de hadde identifisert avsenderen av meldingene i artikkelen. Og så, som for å demonstrere for K7 Bulletin at anonymiseringen hadde vært for dårlig, valgte de samme brukerne å offentliggjøre identifiserende karakteristikker av det de mente måtte være avsender av meldingene. I kampen mot identifisering valgte Jodel-brukerne å nettopp identifisere det de trodde var identiteten til personen. Det er meget alvorlig.     

Det stopper ikke der. I et tilsynelatende forsøk på å stå opp mot det de mente var mobbing av en anklaget part har anonyme Jodel-brukere gått langt over streken for anstendig oppførsel mot ansvarlig redaktør i K7 Bulletin og andre. I kampen mot mobbing velger Jodel-brukere å nettopp mobbe – og de gjør det anonymt.

En lang rekke Jodel-kommentarer har gjort at K7 Bulletin står foran et vanskelig valg. K7 Bulletin kan ikke offentlig bekrefte eller avkrefte ethvert rykte, da dette fort vil føre til at en anonymisering slettes ikke er reell. I denne saken har derimot mobbens skjødesløshet gjort at en uskyldig mann har fått ansvar for meldinger han aldri har sendt. Da er vi tvunget til å avkrefte ryktene. Jeg håper de anonyme debattantene erkjenner de svært negative konsekvensene denne ryktespredningen har fått for en uskyldig tredjepart.

Denne saken er viktig av to grunner. For det første er det viktig å erkjenne at det forekommer tilfeller av seksuell trakassering på NHH. Det har nå kommet tre varsler om seksuell trakassering, og basert på historier vi hører kunne det godt vært flere. Det er på tide å diskutere kulturen på NHH. Ikke fordi den er dårligere enn ved andre skoler, men fordi vi aldri skal være fornøyd før alle kan føle seg trygge.

Den andre grunnen er at saken bringer opp skillene mellom «klønete flørting», trakassering og seksuell trakassering. Meldingene som opprinnelig lå ved i artikkelen var ment å nettopp bringe denne nyansen inn i saken. Meldingene ble derimot fjernet da forsøkene på identifisering tok oppmerksomhet bort fra saken.

Jeg håper vi kan vise større omtanke for hverandre i fremtiden, og heller diskutere hvordan vi kan skape en kultur hvor alle kan føle seg komfortable og trygge. Dette er ikke bare en sak om seksuell trakassering. Det er en sak om velværet til studentene på NHH. Om hva som ikke er som det skal i Norges beste studentmiljø. Og om gjensidig respekt for hverandre. Å fremme disse verdiene er noe alle bør kunne enes om.

Eirik Berger, styremedlem og journalist i K7 Bulletin

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram