Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Foreningsmøte: Fuck, Marry, Kill og UKEN-smell

Tirsdag kveld ble årets andre foreningsmøte (FM) avholdt. UKEN-budsjettet og Fuck, Marry, Kill var på agendaen. 

Det var store avvik fra budsjettet i år (Foto: Kenan Viteškić)
30. oktober 2024
Sist oppdatert: 30. oktober 2024

De aller fleste studentgruppene var til stede, med unntak av noen, blant annet NHH Aid. 

Årets FM var hovedsakelig på engelsk, sett bort fra presentasjoner av regnskapene. 

Partallsår

Rammebudsjettet var en av sakene som stod på agendaen. Rammebudsjettet ble presentert av Henning Hedemark, leder av Finansstyret (FS) i NHHS. Blant de viktigste tallene var driftsresultatet på omtrent syv millioner i rødt – sammen med endringene i fondene resulterte dette i et halvårsresultat på to millioner i minus. 

Hedemark melder at det har vært store investeringer rundt om på skolen, blant annet et nytt anlegg i aulaen. Ellers ble det også trukket frem at det er partallsår og at det derfor har gått med store kostnader til Vaktkorpset (VK). 

Fuck, Marry, Kill

Det neste på agendaen var valg av nye styremedlemmer i FS, Kontrollutvalget (KU) og Stafettkomiteen (Stafkom). Mange av kandidatene var ikke fysisk til stede. Ellers minnet valget i kjent NHHS-stil mye på Nord-Korea sitt, med bare én kandidat per stilling for nesten samtlige stillinger.

Blant kandidatene var det noen kjente navn. Blant annet søkte tidligere Prosjektansvarlig i Kjernestyret (KS), Eira Sofie Tvedten, på stillingen som nestleder i FS, tidligere Informasjonsansvarlig i KS, Malene Kristine Meidell Alsaker, søkte på stillingen som intern medlem i KU, mens Samuthiran Nirmalanathan (kjent som «Samu» blant studentene) søkte på stillingen som ekstern medlem i KU.

Både Alsaker og Nirmalanathan fikk spørsmål om hva de synes burde endres i KU. Nirmalanathan, som tidligere har vært leder i VK, fortalte at han gjennom sin tid i VK har fått erfaring med hvordan saker i KU håndteres, og mener at rettighetene og pliktene til partene i saker burde tydeliggjøres mer.

Etterhvert gikk fokuset over på de mindre seriøse temaene, og flere av kandidatene ble grillet i klassikeren «fuck, marry, kill».

Fikk tilbud fra 33 grupper

Videre ble tallene fra rekrutteringsuken presentert. Det ble lagt stor vekt på at tallene ikke var 100 prosent korrekte, men at de skulle vise et estimat på årets tall fra høstens rekruttering. 

I år var det ifølge tallene 992 studenter som søkte seg inn på studentgrupper. Det er en økning på omtrent 100 studenter fra året før. Videre ble det presentert at 65 prosent av alle søknader til studentgrupper ble avslått. Den største andelen av avslåtte søknader var søknader til idrettsgrupper. Her var det hele 2149 søknader som ble avslått, mens 650 søknader resulterte i tilbud. 

Det var 81 prosent av årets førstekullister som prøvde å søke seg inn på de ulike studentgruppene. Videre var det 66 prosent av eksterne masterstudenter, det vil si masterstudenter som har tatt bachelor i Norge, som søkte på studentgrupper. Hos de internasjonale masterstudentene, det vil si masterstudenter som har tatt bachelor i utlandet, var det 80 prosent av studentene som søkte på studentgrupper. 

Blant statistikken som ble presentert er det en svært bemerkelsesverdig statistikk. Det er nemlig en person i høst som kom på opptak til 33 studentgrupper.

Mørketall som vil få deg til å skjelve i buksene

Selve UKEN-budsjettet ble presentert av PR-sjefen i UKEN 2024, Emil Gjørvad. Gjørvad startet presentasjonen med å omtale budsjettet som en «Halloween-special med mørketall som vil få dere til å skjelve i buksene». 

Tall fra UKEN får selv de modigste til å skjelve i buksene (Foto: Kenan Viteškić)

Budsjettet viste en omsetning på 6 900 000 kroner, mens resultatet endte på negative 121 000 kroner etter avskrivning. Dette omtalte Gjørvad som «ikke i samme galakse som avkastningskravet». 

UKEN 2024 hadde et negativt budsjettavvik på hele 768 000 kroner. Dette skyldtes blant annet lavere salg i baren, men også manglende interesse og lavere billettsalg enn forventet på hovedsakelig to konserter, miniUKEN og deLillos.

Et arrangement som derimot hadde høyere interesse enn anslått, var UKERevyen. Revyen endte på et positivt avvik på 170 000 kroner.

Tilbake til en gruppe etter mange år

Det neste på agendaen var et forslag om å slå sammen Studentpolitisk utvalg (SPU) og Studentutvalget (SUN) til en gruppe. Forslaget ble presentert av studentpolitisk ansvarlig i KS, Sivert Sundre Abrahamsen, og organisasjonsansvarlig i KS, Alexander Mckinney Wist. 

Strukturen på det nye Studentpolitisk utvalg (Foto: Kenan Viteškić)

Abrahamsen fortalte om historien til SPU og SUN, som gjennom årene ikke alltid var adskilte grupper. Per i dag er forskjellen på SPU og SUN ikke så klar for mange studenter, og dessuten mener han at det er mange engasjerte i SPU som ikke får mulighet til å vise dette engasjementet. Den nye gruppen, Studentpolitisk utvalg, skal også være en åpen gruppe. Hensikten med sammenslåingen er å løse disse utfordringene og legge til rette for alle studenter å engasjere seg i studentpolitikken.

To nye studentgrupper

De to siste sakene på agendaen var presentasjon av to nye studentgrupper.

Den første gruppen som ble presentert var NHHS Volunteer. Gruppen ble startet opp rett før sommeren og driver med frivillig arbeid. Blant annet sørger gruppen for at de som er dårligere stilt får tilgang på mat, drikke og varme. Det ble også presentert at gruppen ønsket å samarbeide med frivillige organisasjoner som Kirkens Bymisjon og Røde Kors. 

Den andre gruppen som ble presentert var NHHI Høydepunkt. Dette er en gruppe for jenter som ønsker å løpe og bevege seg i motbakker. De skiltet med blant annet Bergens fine natur og NHHS løpevilje som bakgrunn for dannelse av gruppen. Selve gruppen ble opprettet i etterkant av rekrutteringsuken, og har derfor ikke hatt opptak enda. De planlegger å ha opptak i januar, der opptaket skal teste søkernes fysiske form, samt et intervju om motivasjon og engasjement. 

Sett bort ifra noen møteplagere, litt forsinkelse ved start, feilskriving av navn og stillinger, så kan man kalle årets andre FM for vel gjennomført. 

Rettelse: I en tidligere versjon av saken stod det at en person fikk tilbud fra 33 studentgrupper. Vedkommende kom bare på opptak til 33 grupper og fikk ikke tilbud fra alle.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram