Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Fra NHH til Farmen: – Savnet sykt melkesjokolade

Mattis tok et sprang fra hverdagen som NHH-student for å ta opp kampen om tilværelsen i en av Norges største realityserier. – Vi ble helt gærne, forteller han.

ENKELT KOSTHOLD: Det går mye i poteter og byggryn inne på Farmengården. Mattis Veine Karterud, avbildet med Carla Maria Haringstav (t.v.) og Anders Rydning (t.h.). Foto: (Anton Soggiu/ TV 2)
12. november 2023
Sist oppdatert: 12. november 2023

Denne høsten har Mattis Veine Karterud (22) vært å se over hele Norges tv-skjermer som en av deltakerne på Farmen 2023. Hverdagen ble snudd på hodet da studenten, som til vanlig leser økonomi og administrasjon ved Norges Handelshøyskole (NHH), måtte drifte en gård slik det ble gjort i 1923.

– Jeg savnet så sykt melkesjokolade. Jeg tror det har noe med at du ser kuene hele tiden, for da får man assosiasjoner til melkesjokolade. Det var i pappen hele tiden. Alt smaker så sinnsykt godt når man bare er vant til å spise potet med salt, forteller Mattis til K7 Bulletin.

Mattis' reise inn i Farmen-eventyret startet på utveksling, hvor et tilfeldig møte med tidligere Farmen-deltaker og tv-personlighet Tonje Frigstad fikk ham til å søke.

– Det var siste søknadsfrist og jeg skrev søknaden på sikkert 20 minutter. Med litt flaks så kom jeg med.

Fra NHH-boblen til Farmen-boblen

Mattis var en av de utvalgte blant omtrent 6000 søkere til årets utgave av Farmen, men oppholdet skulle by på flere utfordringer. I sin første uke måtte han ut i både kamp og tvedkamp for å sikre plassen videre som forpakter på gården.

– Jeg gikk rett fra NHH-boblen til Farmen-boblen. I boblene har du henholdsvis eksamen og tvedkamp, som begge føles som liv og død. De er like forferdelige begge to, forteller han. 

KAMP: Mattis har deltatt i hele fire kamper så langt i programmet, to av dem har vært lagvis sammen med Björk Valnes Atladottir (t.v.). Foto: (Anton Soggiu/TV 2)

K7 Bulletin har tidligere skrevet en artikkel om stereotypien på NHH hvor det blir beskrevet av andre studieinstutisjoner at de er pappagutter med vest og midtskill. Ved spørsmål om denne stereotypien hadde overlevd Farmen svarer Mattis følgende:

– Det tror jeg ikke de hadde taklet nei. Det må være lov å komme med et lite stikk der. 

Mattis vil ikke beskrive seg selv som en stereotypisk NHH-er, men trekker frem SAM2-foreleseren Kjetil Bjorvatn som en verdig kandidat skulle han måtte velge blant de ansatte på skolen.

– Bjorvatn tror jeg hadde kommet lengst på Farmen fordi jeg føler han er så menneskelig. Måten han snakker på, og den gode arbeidsmoralen gjør han til en trivelig kar.

FARMEN-KANDIDAT: Professor Kjetil Bjorvatn ved Institutt for samfunnsøkonomi ble også tidligere i år stemt frem av studentene som vinneren av Inspirational Teaching Award. Foto: (NHH)

Strategi og taktikk

Mattis gikk inn på Farmen uten noen spesiell taktikk og prøvde å være hyggelig med folk uten å tiltrekke seg for mye oppmerksomhet.

– Folk får fort ting å peke på, forteller han.

Likevel knyttet han nære relasjoner til de andre deltakerne. Yassin El Barkani og Björk Valnes Atladottir trekkes frem som de han kom best overens med inne på gården.

– Jeg snakker fortsatt mye med de andre, man blir sterkt knyttet når man opplever en så ekstrem boble hvor man glemmer virkeligheten. Vi ble helt gærne, så da må man snakke med hverandre for å holde hverandre på beina, sier han.

FARVEL: Det ble et tungt farvel da Yassin El Barkani (t.v.) måtte forlate gården etter å ha røket ut i tvedkamp. Foto: (Anton Soggiu/TV 2)

Tilbake i Bergen

– Det er hektisk å være tilbake. I hvert fall når man må hoppe rett inn i eksamensperioden. Tid og klokkeslett er det vanskeligste å forholde seg til. Inne på gården trengte man kun å forholde seg til solen.

Melking av kyr og avling av åkre er blitt byttet ut med eksamenslesing for Mattis, som for øyeblikket tilbringer dagene sine på campus i Ytre Sandviken. Han går derimot inn i den nåværende eksamensperioden med en ny holdning:

– Denne eksamensperioden er jeg mye roligere. Selv om eksamen og ukesoppdrag virker superviktig, er det tiden man tilbringer med folk rundt seg som betyr noe. Jeg kommer til å ta med meg fra Farmen at i det store og hele bildet handler det om de relasjonene man bygger. 

EKSAMENSLESING: Storbondeboken er ikke lengre det viktigste lesestoffet for NHH-studenten. Foto: (Anton Soggiu/TV 2)

Om veien videre etter Farmen og NHH har Mattis følgende å fortelle:

– Jeg tenker muligens å ta et friår eller søke meg videre til Copenhagen Business School. Både utveksling og Farmen har fått meg til å forstå at det er mer der ute enn bare Bergen og NHH, sier han og fortsetter:

– Det hadde vært morsomt med et nytt eventyr! Jeg sparker rundt meg i alle retninger og går inn de dørene som åpner seg uten store planer, avslutter han.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram