Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
I høst skrev K7 Bulletin om planene om å opprette et skjenkepunkt i kantinen til nybygget. Nå er nødvendig bevilling fra kommunen kommet, og servering kan starte etter at NHHS og ledelsen ved NHH har hatt møte med SiB for å diskutere bruken av skjenkearealet.
Frykter høyere forbruk
Pål Henrik Kristiansen er prosjektleder for studentaktiviteter i AKAN, kompetansesenter for rusforebyggende arbeid. Ifølge Studentenes helse- og trivselsundersøkelse fra 2010 er allerede studenter i en risikosone når det gjelder alkoholkonsum. Kristiansen mener man bør tenke over hvor lurt det er å opprette enda et skjenkepunkt.
– Det vi vet er at flere studenter ønsker seg alkoholfrie arrangementer, faktisk så mye som seks av ti. Man bør spørre seg selv om dette nye skjenketilbudet virkelig vil gavne studentene ved NHH.
Undersøkelsen sier også at 43 % av norske studenter har drikkevaner som er forbundet med høy eller alvorlig risiko. For mange av disse kan alkoholforbruket føre til lavere studiemestring, lavere livskvalitet og nedsatt studieprogresjon. For kvinner er det også en sammenheng mellom psykiske symptomplager og risikoadferd knyttet til alkohol.
– Kort sagt sier den generelle alkoholforskningen at dess mer tilgjengelig alkohol er, dess mer drikker man. Samtidig vil jeg på ingen måte fordømme det å nyte alkohol, sier han.
Sosialt møtepunkt
Direktør for SiB Kafé, Ørjan Vågstøl, kan fortelle at planene om å opprette et skjenkepunkt i nybygget går fremover, og at de nå har nødvendig tillatelse til å starte servering.
– Vi har fått bevillingsdokumentene fra kommunen og nå skal vi ha et møte med NHH-ledelsen og NHHS for å planlegge og tilrettelegge for hvordan vi skal bruke bevillingen. Vi ser for oss at stedet skal fungere som et sosialt møtepunkt og ikke en festarena.
Han sier SiB har forholdt seg helt passive og fulgt det NHH-ledelsen har bestemt.
– Dette var et initiativ fra NHHS. Ledelsen ved skolen sa i utgangspunktet nei, men etter pågang fra studentene ble saken tatt opp på nytt. SiB har i utgangspunktet vært passiv i denne saken og gjort det som NHH-ledelsen har bedt oss om. Vi ser ikke på dette som en stor inntektskilde, dette er ren studentvelferd.
Tidligere har SiB drevet skjenkepunkt nært undervisningslokaler som på Universitetsbiblioteket og Studentsenteret. Vågstøl har ikke bare positive erfaringer med salget.
– Alkoholserveringen på Universitetsbiblioteket kom også etter ønske fra studentene, men vi har ikke sett noe særlig aktivitet her. Litt på vårparten og forsommeren, men ellers lite.
Vågstøl sier det har vært mer salg på Studentsenteret, og at det skyldes åpningstidene.
– Det har selvsagt mye å si for salget, og kafeen må kunne holde åpent også på kveldstid om vi skal oppnå salg.
KS er positive
Eksternansvarlig Jørund Thomassen Gjesvik mener det nye skjenkepunktet ikke skal være et sted for å feste, men et rolig alternativ til Klubben.
Hva tenker dere om at studentene, som allerede drikker mye, får et nytt skjenkepunkt? Er det problematisk at det ligger så nært undervisningslokalene?
– Nei, egentlig ikke. Dette skal ikke være et sted for festing, men et sted man kan ta seg en øl eller et glass vin og ta det med ro.
Gjesvik sier det ikke er snakk om alkoholpress på noen måte.
– Tilbudet er tenkt til studenter som vil ta seg en øl etter en lang dag med forelesninger eller lignende.
NHHS har vært i møte med SiB for å diskutere bruken av skjenkebevillingen. Nå venter bare et møte med ledelsen på NHH.
– Vi har ikke tatt stilling til åpningstider før møtet, men vi ser for oss at dette skal være et dagtilbud, sier Gjesvik.