Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Som nybakt rektor går Thøgersen ut med full fart. – Helst skal vi være så raske at vi er de første, sier han.
Han har enda ikke sittet en hel måned ved roret. Men allerede er timeplanen full i lang tid fremover.
– Jeg vil ikke at det skal være noe vakuum i starten, som det ofte er, sier rektor Øystein Thøgersen ved NHH, mens han viser frem kalenderen som er fylt til randen.
Thøgersen, sammen med sitt nye rektorat, har en klar visjon om at ting nå skal skje i et høyt tempo:
– Vi øker trykket på innovativ fagutvikling - intensiteten og hastigheten. Målet er at økt tempo på NHH skal føre oss helt i front av endringsprosessene i resten av samfunnet. Derfor går vi litt hardt ut i starten, slik at vi opp pulsen, sier han
Han forteller at det nå vil gå mye raskere å sette sammen eller fornye kurs og profiler enn før. Dette vil gjøre det enklere å være maksimalt relevante, mener han.
– Tidligere tok det ofte lang tid å utvikle og fornye kurs og profiler. Før kunne det ta kanskje et helt år å få et nytt kurs på plass. Det var en lang prosess som fulgte tunge organisatoriske prosesser. Nå skal vi klare det samme på måneder, sier Thøgersen.
Thøgersen forteller at rektoratet har lagt listen høyt med vilje.
– Hvis man alltid skal passe seg, eller hedge seg som man sier i finansbransjen, er det vanskeligere å få tilstrekkelig fornyelse.
Substans og relevans
Når man spør Thøgersen om hva han ønsker å få gjennom, er det særlig to nøkkelord som gjentar seg: det er «substans» og «relevans».
Thøgersen vil at NHH skal få en enda sterkere faglig tyngde, samtidig som at institusjonen skal være hyperrelevant for næringslivet. Både når det gjelder det forsknings- og det utdanningsmessige.
– Det fungerer ikke godt nok hvis vi blir oppfattet som trege i fornyelsesarbeidet. Vi trykker på for å øke kontakten med samfunnet og næringslivet ytterligere. Og det handler om mye mer enn bare mediekontakt. Vi ønsker en løpende interaksjon med næringslivet, sier Thøgersen.
NHH tar del i flere innovasjonsklynger, for eksempel Media City Bergen og Maritime Cleantech. Et av samarbeidene det nå tas del i heter Finance Innovation, og er et samarbeid mellom akademia og næringslivet og næringslivet med fokus på finansteknologi, såkalt fintech.
De viktigste bankene, samt de største konsulentselskapene og andre sentrale aktører i norsk næringsliv tar del i samarbeidet. Dette er nytt fra sommeren 2017, og er fremdeles under utvikling.
I tillegg til innovasjonsklyngene, vektlegger Thøgersens rektorat å utvikle alumniarbeidet.
– I oktober skal vi for eksempel arrangere en stor alumnikonferanse på Oslo Plaza med plass til 600 deltakere. Her har vi hentet inspirasjon fra NHH-Symposiet for utførelsen av arrangementet. Et vitalisert alumni bidrar til den sterke interaksjonen med næringslivet som vi ønsker.
Mange alumni skal også delta på scenen, og det nye rektoratet møter opp, sammen med styreleder i NHH og konserndirektør i DNB Kari Olrud Moen.
– Vi skal ikke bli NTNU
I tråd med sitt relevanskriterium, har Thøgersen og rektoratet nå stort fokus på å utvikle fag innen digitalisering, teknologi, IT og finansteknologi, såkalt fintech.
– Fintech er et av områdene vi har dratt veldig på. Her løper NHH fort. Vi har økt tilbudet såpass at det er nesten så vi må passe på at det ikke blir for mange kurs i eksempelvis programmering. Vi må ikke miste vår egenart, det er en balansegang. Men det er uten tvil potensiale for å gå denne veien, sier Thøgersen.
Med dagens tekniske og digitale satsning, er Thøgersen sikker på at ferdigutdannede studenter fra NHH skal kunne være minst like attraktive for arbeidslivet som studenter fra indøk-utdanningen ved NTNU - selv når det gjelder de mer tekniske arbeidsplassene.
– Vi skal ikke bli NTNU. Vi skal lage ledere og økonomer. Men studenter som velger disse retningene på NHH skal definitivt konkurrere fullt ut med en indøk-kandidatene langt inn på de mer tekniske arbeidsplassene. De skal definitivt være i samme gjengen, sier han.
– Spennende å se
Thøgersen er klar over at han har satt listen høyt for seg selv og rektoratet, men er sikker på at det er det riktige å gjøre. Nå synes han det vil bli spennende å se hva som kommer ut av det:
– Vi vil heller være for raske på avtrekkeren, enn for treige. For NHH blir de neste årene spennende og preget av dynamikk og fagutvikling.