Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Går mot tøffere tider


Fremtidens velferd vil koste mer. Prioriteringene blir tøffere, noe som kan påvirke NHH, sier Torbjørn Røe Isaksen.

– Skal vi opp­rett­hol­de sam­me vel­ferds­ni­vå som idag, vil vi få pro­ble­mer med fi­nan­sie­rin­gen. Ti­den for de sto­re velstandsløftene, som i stor grad fikk pre­ge 70-tal­let, er nå for­bi. Det er mer rea­lis­tisk å vur­de­re hvor vi kan gjen­nom­fø­re grad­vi­se re­for­mer, med mål om å ef­fek­ti­vi­se­re tje­nes­te­til­bu­det, sier kunn­skaps­mi­nis­ter Tor­bjørn Røe Is­ak­sen.

På spørs­mål fra sa­len om hvor­vidt «da­ge­ne det var lett å være po­li­ti­ker i Nor­ge er over», er Is­ak­sen klar på at pri­ori­te­rin­ge­ne kan bli tøf­fe­re.

– Det var ikke gøy å kut­te 11 må­ne­ders stu­die­støt­te (som var dis­po­nert i de rød­grøn­nes stats­bud­sjett, red.anm.). Pri­ori­te­rin­ge­ne blir hel­ler ikke noe let­te­re i åre­ne som kom­mer, det er jeg gan­ske sik­ker på. Det var let­te­re å være po­li­ti­ker før. På 70-tal­let kun­ne vi fi­nan­si­ere
ut­byg­gin­gen av vel­ferds­sta­ten ved å øke ar­beids­til­bu­det, som vi lyk­tes med ved å få kvin­ner ut i ar­beids­li­vet. Nå må vi se mot ufø­re el­ler inn­vand­re­re for å øke ar­beids­til­bu­det, og her fin­ner man problemfaktorer med beg­ge, for­tel­ler han.

Sterk tro på ar­beids­li­vet
Der Røe Is­ak­sen me­ner det lig­ger en be­grens­ning i ar­beids­til­bu­det, er tid­li­ge­re fi­nans­mi­nis­ter Sig­bjørn John­sen til­nær­met urok­ke­lig i sin tro om at løs­nin­gen lig­ger på ar­beids­plas­sen.

– Folk må job­be mer. Får vi til det, ved å lå folk stå len­ger i ar­beids­li­vet, i til­legg til å job­be leng­re da­ger, så kan da­gens vel­ferds­mo­dell opp­rett­hol­des, sier John­sen.
Han me­ner li­ke­vel at det kan bli kre­ven­de å opp­rett­hol­de da­gens vel­ferds­ni­vå.

– Vi lyk­kes gjen­nom en an­svar­lig­gjø­ring av ar­beids­li­vet, og ved å få folk til å for­stå al­vo­ret. Jeg har vært på tur­né rundt om i Nor­ge for å pra­te med eld­re om mu­lig­he­ten til å job­be len­ger. Det er mu­lig å få folk til å for­stå al­vo­ret. Den enk­les­te må­ten å opp­rett­hol­de generasjonskontrakten er ved å la de eld­re job­be leng­re, sam­ti­dig som man lar ol­je­fon­det lig­ge.

Nor­ge er det lan­det i Nor­den med størst av­vik mel­lom per­son­lig pen­sjons­spa­ring og gjeld. På spørs­mål om det­te kan ha sam­men­heng med en un­der­lig­gen­de be­visst­het om de 5000 mil­li­ar­der som står på bok, er John­sen kon­tant på at ol­je­fon­det ikke med­fø­rer in­cen­tiv­ef­fek­ter:

– Ol­je­fon­det skal stå til evig tid. Pen­sjons­re­for­men kom­mer til å fun­ge­re, sier han.

Ty­de­lig be­skjed til NHH
En kunn­skaps­mi­nis­ter som snak­ker om pri­ori­te­rin­ger og tøf­fe valg bør få var­sel­lam­pe­ne til å blin­ke ved NHH. Han la tid­li­ge­re i ja­nu­ar ut en syvpunktplan om frem­ti­den til høy­ere ut­dan­ning i Nor­ge. Kva­li­tet står i fo­kus, og som et ledd av det­te frem­he­ver Røe Is­ak­sen stør­re og mer ro­bus­te ut­dan­nings­in­sti­tu­sjo­ner. På spørs­mål om det­te kan få inn­virk­ning på NHH, om vi må se for oss en frem­tid i sam­eks­is­tens med HiB, er Røe Is­ak­sen over­ras­ken­de ty­de­lig.

– Alt­så, jeg er ikke en sånn sammenslåingsfantast, og kan godt se et ut­fall fra en sam­men­slå­ing hvor to vel­fun­ge­ren­de in­sti­tu­sjo­ner sam­men fun­ker dår­lig. Li­ke­vel er jeg nødt til å spil­le bal­len til­ba­ke til dere. Det ford­rer av NHH at de le­ve­rer re­sul­ta­ter, og gjør de ikke det, så kan det være vi må se nær­me­re på mu­lig­he­ten for sam­men­slå­ing, sier Røe Is­ak­sen.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram