Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Grønn er den varmeste fargen


9. september 2015
Sist oppdatert: 9. september 2015

Vi har gjort et dypdykk i Miljøpartiet De Grønnes arbeidsprogram. Velkommen til et Norge i rødt, hvitt, blått og grønt!

MDG ved roret

Hva er egentlig greia med MDG? Partiet som ingen hadde hørt om i 2000, ligger nå an til å få mandater i kommunestyrene i de fleste store byer i landet. Hvordan ville egentlig et miljøpartigrønt Norge sett ut? Vi gir dere en forsmak på hvordan Norge kunne sett ut, dersom MDG hadde fått regjere en stund.

Året er 2030. Som den ekte NHH­-eren du er, sitter du med øynene klistret til din resirkulerte skjerm og venter på estimatene for årets kvartalstall. Men alt du har lært i SAM040 er feil. Vi bryr oss ikke lenger kun om vekst i BNP, men om økonomisk, økologisk og sosial utvikling. Livskvalitet skal nå måles og veies. Åpenbart inspirert av det bhutanske bruttonasjonallykke-begrepet, legger dette grunnlaget for å kunne bedømme hvor godt det går med kongeriket Norge.

10--timers arbeidsuke

Arbeidsdagen er ikke lenger en arbeidsdag, men kan kanskje heller regnes som en arbeidslunsj. Veksten i økonomien, som kan sammenlignes med spredningen av brunsnegler —ustoppelig, ubehagelig og kvelende for alt som er godt og grønt, har endelig kommet under kontroll. Og med det også veksten i arbeidstimer.

Da du som nyutdannet gikk ut i arbeidslivet, trodde du det skulle innebære 70-­timers arbeidsuker og påtvunget ferie. Men MDG har befridd deg fra prestasjonskulturens klamme grep! Du kan nå, endelig, bruke tiden din på det virkelig bryr deg om. Pleie din egen hageflekk og din syke mor, utvikle dine kunstneriske sider og få skattefradrag for bidrag til frivillige organisasjoner.

Hva skal vi jobbe med?

Etter at du er ferdig med arbeidslunsjen, sitter du kanskje på en lokal kafé, med lokalprodusert økologisk mat, som du betaler for med den lokalproduserte økologiske valutaen bergensmark, besmykket med vår frelser Rasmus Hansson og en veltet oljerigg.

Kanskje snakker du om fremtidsplanene til barna dine. Din datter på 14 år er ikke så interessert i omsorgssektoren, som har fått en enorm økning i antall ansatte de siste årene.

For MDG har det vært viktig å øke den manuelle arbeidsinnsatsen i denne sektoren. Og heldigvis har det vært rikelig med arbeidskraft å ta av, etter at petroleumsvirksomheten har blitt avviklet. For alle vet at det ikke er noen ting en skiftarbeider fra Nordsjøen er bedre rustet til, enn å hoppe inn i turnusarbeid på sykehjem. Enda godt at typiske kvinneyrker har fått et realt løft i lønnsnivået, og nå er på nivå med hva en skiftarbeider tjente.

Bærekraft som rettesnor

Men din stakkars datter, som hverken har lyst til å jobbe med omsorg eller med landbruk, er fortsatt rådvill. Selvfølgelig har hun alle ferdigheter hun trenger, hun har tross alt lært både programmering og nynorsk fra barneskolen av. Nynorsken kommer godt med hvis hun skal prøve å få seg jobb i det offentlige, og kanskje til og med helt på toppen av hierarkiet, i Bærekraftdepartementet. Vi har ikke lenger Finansdepartementet – for husk, BNP er ut – nå er det BKD som setter standarden. Alle sektorer skal trekke i bærekraftig retning, og det er bærekraftsministeren som peker ut denne.

Dersom datteren din ikke finner et yrke hun liker, er det i det minste håp om borgerlønn. Alle har en reell frihet til å velge mellom å arbeide mindre og å erstatte økt forbruk med mer tid.

Men i og med at ordningen er slik at de fleste vil velge å arbeide, vet du at hun neppe kommer til å leve et liv i sus og dus, selv om hun har rikelig med tid til å pleie lidenskapen for østtysk poesi. Da du var ung, var det jo alltid mulig å gå inn Forsvaret for et år med disiplin og mulighet til å finne ut hva man ville bli. Nå er dette avviklet. Militæret er profesjonalisert, verneplikten finnes ikke, og ungdom som vil tjene landet sitt må bare sette i gang med søknadsprosessen.

NHH--eres fremtid lagt i grus

Da du gikk ut fra NHH hadde du store håp om lyseblå skjorter, hvite snipper, shorting, hedging og et adrenalinnivå som er perfekt korrelert med svingningene på børsen. Men finansvirksomhet uten påviselig samfunnsnytte, som hedgefond og shortsalg av verdipapirer og valuta, har blitt forbudt! Din framtid ble brått lagt i grus.

Så nå er du leder for en liten bedrift som jobber med innovasjon innenfor bærekraftige salgsløsninger, men med sterk rivaliseringen innenfor bransjen, sliter dere med å få bunnlinjen til å gå fra rød til grønn. Men som den gode økonomen du er, vet du råd. Det gis nemlig muligheter for å bokføre sosiale og økologiske verdier. Siden du har lurt deg inn på det nye faget BED020 2.0, Bærekraftsregnskapet, og har tatt en executive mastergrad i bokføring av sosiale verdier, vet du akkurat hvordan du kan verdsette det at en av dine ansatte er førstegenerasjons syrisk innvandrer, med nynorsk som norsk hovedmål. Enda godt at du har gode tall å vise til dine aksjonærer, selv om tingenes tilstand egentlig er heller sørgelig!

Fritidsproblemer

Kveldene bruker du ofte på å filosofere over samfunnet og samtiden. Du stusser over politikken i å øke avgifter, men holde reallønnen konstant, og motsetningen i å forby det som staten ikke liker, samtidig som man er imot formynderi. Noen ganger blir det hele litt tungt.

Da liker du å ta deg en rev, som du har kjøpt på det lokale hasjmonopolet. Du patter på jointen mens du mimrer tilbake til studiedagene, da du bodde i et kollektiv i Skuteviken og hadde stearinlys i dekorative vinflasker. Disse vinflaskene er nå en saga blott. I stedet for løkkeskrift og emblemer, er beholderne nå preget med advarsler og bilder om alkoholisme, trafikkulykker og leversvikt.

Du skulle gjerne hatt din ektefelle ved din side, men ditt barns andre forelder er som regel borte om kveldene. Sexkjøpsloven ble avviklet, og siden du ikke er like spennende etter 16 års ekteskap, vet du at din kjære er å finne på et av byens mange bordeller. Du trekker et drag av jointen og begynner planleggingen av årets sommerferie.

Norgesferie - igjen

Med null reallønnsvekst og 600 kroners flyseteavgift på de mest relevante flyrutene, blir det fort norgesferie i år igjen. Tromsøbanen fra Fauske til Tromsø står endelig ferdig, og du begynner å planlegge sommer i regn, fire grader og midnattssol. Elbilferie er også et alternativ. Elbil er for øvrig dominerende på norske veier, for allerede i 2015 ble det forbudt å importere nye biler med ren bensin­ og dieseldrift. Eventuelt kan du ta med familien på mimretur over fjellet, for å se på ditt tidligere studiested. Det som tidligere var Norges aller høyeste, men nå kalles Norges aller grønneste, er bare fire timer unna med tog. Kanskje en tur i fjellene også kan være en mulighet. Men du vet at en fisketur, det du likte så godt å dra på da du var ung, er uaktuelt. Nå føler også fisk smerte, og akkurat som du rynket på nesen av pelsdyrnæringen før i tiden, er din yngste sønn på gråten hver gang du snakker om å sløye en fisk.::

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram