Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Hamskifte for Datarock


17. mars 2018
Sist oppdatert: 17. mars 2018

Datarock har slitt ut 100 røde joggedresser. De neste blir svarte.   

Med røde joggedresser, solbriller og fulle av energi. Det er slik vi kjenner Datarock. Men på releasekonserten til den nye plata under UKEN spiller bandet i svarte dresser, som en del av bandets imageskifte.

– Det siste vi brydde oss om var stilig sceneantrekk. For oss var det veldig praktisk å bare ha et kostyme, sier Fredrik Saroea, vokalist i Datarock.  

Atletiske fakter

En solrik, men iskald morgen ringer vi på hjemme hos Datarock sin vokalist, Fredrik Saroea. Han åpner døren smilende og byr øyeblikkelig på en kopp kaffe. I det vi entrer stuen full av lys fra de store vinduene forteller Saroea entusiastisk hvor mye han og resten av bandet gleder seg til å stå på scenen i Aulaen på NHH den 17. mars.  

Datarock er kanskje mest kjent for sceneantrekket deres bestående av røde joggedresser og sorte solbriller. Inspirasjonen kom fra det amerikanske punkbandet Devo.

Saroea forteller at de vokste opp med at underdogen var helten. Den atletiske og helst rike gutten var hard to get og den som oftest slapp ut som fienden.  

– Vi ville ha det vinnende imaget, og syntes det hadde vært utrolig "funny" å fremstille oss som om vi var veldig atletiske, noe vi ikke var, ler vokalisten.

Stjal klær
Saroea forteller at de ville se ut som Schumacher fra Formel 1.

– Han var suveren og vant alt. Tanken var at vi skulle være det ondeste bandet med Formel 1-image.

I begynnelsen hadde ikke bandet noen penger, og Saroea avslører at en av medlemmene stjal klær fra Haralds plass, så de begynte å opptre i hvite sykehus-bukser.

– Vi hadde ikke råd til å kjøpe Formel 1-drakter, de kostet rundt 30 tusen. Så vi lagde røde kjeledresser, men i dem så vi jo bare ut som mekanikere, ler Saroea hjertelig.

Ingen øyekontakt med publikum
Selv om det var tilfeldig at Datarock brukte draktene, var det draktene bandet ble kjent for. Også solbrillene var en tilfeldighet.

– Jeg la merke til at flere, både Fred Olsen og Yoko Ono fremdeles brukte solbrillene Porsche design by Carrera 5620, så jeg fant noen billige vernebriller som lignet på dem, og så kjøpte vi en haug av disse. Vi har gått med de siden 2005, ler Saroea.

Han forteller litt blygt at en av grunnene til solbrillene er for å slippe å ha øyekontakt med folk.

– Det er så mye du gjør som går på autopilot, så hvis du får øyekontakt med noen så plutselig glemmer du hva du skal gjøre.

Mangelen på øyekontakt er ikke fordi vokalisten er nervøs på scenen.  

– Jeg er nok litt rart skrudd sammen, men når du har spilt tusen konserter blir du jo litt plassert.

Saroea forteller at han en gang hoppet i tandemhopp fra helikopter, uten å engang få noe særlig puls.  

– Men jeg blir jævlig begeistret for de minste ting da, gliser han.

Tosidig personlighet
Saroea anslår at hver av bandmedlemmene har brukt og kastet rundt 100 joggedresser hver. Det kan virke som om den røde joggedressen og solbrillene er et ufravikelig inventar på enhver Datarock-konsert, men Saroea forteller at de har gjort en turné uten begge deler. Det ble med den ene turen.

– Det var fordi vi ikke ville ta for mye oppmerksomhet. Vi dro på turné med plateselskapet vårt, så da spilte vi med de andre og de spilte med oss. Det var gøy det, men du merket jo at du ble deg selv. Datarock skal jo liksom være et show. Det er veldig behagelig å bare gå inn i en karakter.

– Så du er ikke samme person på scenen som privat?

– Jeg føler faktisk det er bedre hvis jeg er en annen person. Jeg er jo en helt utrolig kjedelig person i virkeligheten, ler Saroea.

Denne tosidigheten har vært gunstig for bandet.

– Vi fire som reiser rundt, er på en måte åtte personer når vi reiser.  Sånn sett connecter vi med dobbelt så mange, smiler Saroea.

Bytter til svarte drakter

Avslutningsnummeret i UKEN er releasekonsert på den nye platen til Datarock. På konserten skal de spille i svarte drakter.

Bandet har kun brukt svarte drakter en gang før, på Lindmo 24. februar.

– Jeg tror folk ble forvirret, de trodde kanskje det var noe feil med lyset eller noe, ler Saroea. Sett bort ifra fargen, er de svarte draktene ellers helt like som de røde.

På spørsmål om det ikke er risikabelt å bytte farge på drakten, nøler Saroea.

– Det er jo risky, men whatever. Tenk deg da, hvis du har gått i rød treningsdrakt siden 2005. Det bare gikk ikke å ta på seg den røde drakten mer nå, sier Saroea mens han drikker en slurk av kaffen.

Syk i hodet
– Faren med det er jo at det blir litt mer likt oss selv. At vi tar med oss den litt kjedelige personligheten inn på scenen.

Saroea peker på at når man er i en karakter, kan man tillate seg å være ganske mye drøyere enn deg selv.

– Jeg er så politisk korrekt som jeg kan bli hvis jeg må, men jeg kan jo være helt syk i hodet også, sånn som alle andre mennesker.

Saroea veiver med armene mens han smiler lurt.

– Det har jeg liksom anledning til å være med han der i den røde drakten. Men i den svarte drakten blir jeg kanskje litt mer normal, men det kan jo være bra, sier Saroea litt tankefullt.

Skille seg fra mengden
Saroea forklarte tidligere hvordan de ønsket å skille seg ut fra mengden, og jeg spør om målet er å duse dette ned. Saroea tenker seg om.

– Litt. Vi ønsket at nørdeverden skulle få litt av den gøye festen, men så ble jo Datarock et band som spilte i Hemsedal og sånt.

Saroea forteller om en gang hele castet til Paradise Hotell var foran scenen, og at de trodde de var helt like og at bandet ville henge med dem.

– Da har liksom alt gått feil, hvis folk tenker at vi representerer den kulturen.

– Det er utrolig gøy å spille konserter der folk slipper ned skuldrene, har det litt gøy og du ser folk smiler. Kanskje til og med at de kommer til å bli med noen hjem etter konserten, flirer Saroea.

Mindre tilgjengelig
Saroea kan fortelle at de mistet litt kontakten med nørdeverden som de trives best i, da bandet ble mer mainstream. De ønsker derfor nå å skifte noe av imaget deres.

– Vi har gjort ganske stor innsats og brukt mye penger på å gjøre oss mindre tilgjengelig, forteller vokalisten.

Datarock har spilt utallige konserter verden over. Saroea mener likevel ikke samlingen er komplett, og avslutter med at et av hans største ønsker for fremtiden er å spille på Glastonbury festivalen. Etter UKEN da, såklart.  

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram