Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Hans Geelmuyden: En Bølle med fire ben

For å komme opp og frem i samfunns- og næringslivet, må du tørre å stikke hodet frem. Dette vet kommentator i Nettavisen, Geelmuyden Kiese-gründer og tidligere redaktør i K7 Bulletin, Hans Geelmuyden (68), mye om. 

Kommentator i Nettavisen, forhenværende Bulle-redaktør og Geelmuyden Kiese-gründer, Hans Geelmuyden (68). Foto: Oskar Bondkall
25. februar 2025
Sist oppdatert: 25. februar 2025

Med pennen som våpen

Geelmuydens lange erfaring innen mediebransjen begynte som redaktør i K7 Bulletin da han studerte ved NHH. Redaksjonen kalte de «Bølle». Han forteller at miljøet ved skolen den gangen var preget av klikker som snakket dårlig sammen. Det var viktig å bli kjent og bygge broer. Bulle var plattformen de brukte. 

– Mange er redde for å skrive, alle mennesker som har noe på hjertet, kan formidle. Og som med alt annet, skriver du bedre når du skriver ofte.

Geelmuyden vil trekke fram at det å unngå skjønnmaling er det viktigste med formidling.

– Skjønnmaling er propaganda. Skriv om mangfold, forelskelser og nedturer. Gode historier har dramaturgi! Alle tryner, men de beste reiser seg igjen. Vi har ytringsfrihet. Bruk den! Vær ærlig!

De forutsigbare synder

Som studenter på sytti-tallet kunne de i tillegg bruke andre virkemidler for å la fantasien løpe.

– Vi brukte alkohol, naturligvis, i store mengder som løsemiddel for å skape flyt. Det funket!

Av åpenbare grunner kan ikke profesjonelle journalister ta i bruk de samme metodene, og Geelmuyden mener at norske redaktørstyrte medier er dørgende kjedelige.

– Mediefolk er jo en del av underholdningsindustrien, for faen. De må underholde. De forutsigbare synder!

Dermed kommer han med en oppfordring til de som er enda yngre enn ham selv;

– Mennesker er mangfoldige. Det er jo mangfoldet som gjør verden vakker. Så snus på mangfoldet. Vær nysgjerrig! Still gode spørsmål!

– Der mange tenker likt, tenker ingen meget.

Hans Geelmuyden var Bulle-redaktør høsten 1979. Foto: Oskar Bondkall

Lederskap + janteloven?

Geelmuyden har vært linjeleder med resultatansvar i førtifem år. Han har tråkket i mange avkroker, og mener at janteloven er en veisperre for resultater i Norge.

Mener du at janteloven står i veien for godt lederskap?

– Godt lederskap er å løfte folk opp. Janteloven undertrykker. Det er et problem i både samfunnet, og i organisasjoner. Som leder må du nedkjempe Janteloven ved å verdsette fremgang og prestasjoner, og feire resultater.

Videre forteller Geelmuyden om hvordan svake ledere bruker janteloven som maktmiddel.

– I staten og i offentlig sektor er de i begrenset grad opptatt av resultater og fremgang. De er jo politisk styrt, og frykter å gjøre feil. Derfor er de mest opptatt av kontroll. Jeg er en heldiggris som har jobbet i privat sektor hele mitt liv.

Han deler også erfaringer fra sin svigerfamilie med akademikere, som flere forskere og professorer vil kunne kjenne seg igjen i.

– Janteloven er også et problem i akademia. Hvis dere tror de har det hyggelig i Høyblokken, tror jeg dere tar feil. I akademia er det spisse albuer, og du skal ikke stikke ut hodet mye før noen prøver å kappe det av.

Fire bein og full fart fremover

Geelmuyden solgte Geelmuyden Kiese i 2021, og sluttet i kommunikasjonsselskapet i mars 2023. Ved spørsmål om hva han brenner for i dag, gjør han det klart at han er langt ifra ferdig.

– Jeg har inngått en pakt med Erling Kagge om at vi aldri skal pensjonere oss. 

– Du kan kalle meg en krakk, og jeg har fire ben å stå på; Min konkurranseklausul gikk nylig ut, så nå er jeg tilbake som rådgiver. I tillegg hjelper jeg startups og gründere, er ansatt som kommentator i Nettavisen, og er investor.

– Jeg er et fritt menneske igjen, og med fire ben står jeg støtt.

Geelmuyden viser at han fremdeles også står støtt på ett ben. Foto: Oskar Bondkall

For å holde hans høye tempo, står opprettholdelsen av god helse høyt på prioriteringslisten til Geelmuyden. 

– Når du har blitt 68, er sannsynligheten for å bli 98 ganske stor. Da gjelder det å investere i helsen sin. Jeg elsker å bevege meg. Heldigvis har Margrethe som jeg er gift med samme interesse. 

Helt til slutt demonstrerer Geelmuyden at han fortsatt kan ta på seg sokker mens han står på et bein.

– Jeg var nylig i et selskap hos Fabian Stang, hvor 35 gamle kjente var gjester. De andre måtte sette seg for å få på sokkene sine, og som en av dem sa; – Når jeg først er der nede, lurer jeg alltid på om det ikke er noe mer jeg kan gjøre i samme slengen.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram