Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
– Studentparlamentet bruker for mye tid på saker som ikke har noen større betydning for studentene enn resten av Bergens befolkning, sier Eivind Brandt, leder av Psykologisk Studentutvalgs liste.
Han leder en av de to nye listene som ved årets studentparlamentsvalg vil utfordre de tradisjonelle partipolitiske listene. I tillegg til å ta opp det han mener er mer relevante saker for studentene, ønsker han å få en mer rettferdig representasjon.
– Psykologisk fakultet har 10 prosent av studentene ved universitetet, men bare 1 av 25 plasser i studentparlamentet. Vi ønsker at plassene vi har reflekterer studentmassen, forteller Brandt.
Studentvelferd fremfor partipolitikk
Denne perioden har studentparlamentet diskutert både sprøyterom og bedre belysning på Nygårdshøyden. Selv om store deler av universitetet ligger i dette nabolaget, reagerer Brandt på prioriteringen.
– Det er unødvendig at studentparlamentet skal ta opp saker de ikke kan gjøre noe med. Da bør de heller fokusere på ting de faktisk kan gjøre noe med.
Brandt mener det er nok av saker for studentparlamentet å jobbe med, og peker på at UiB bryter med studentenes rettigheter blant annet ved å flytte obligatoriske forelesninger på kort varsel.
– De bruker tid på å diskutere saker som ikke er tilstrekkelig relevante; vi ønsker å bruke den tiden på å diskutere studentenes rettigheter.
Listetopp for Liberal Liste, Njaal Neckelmann, reagerer på påstandene om gale prioriteringer, og mener Psykologisk Studentuvalgs liste henger seg opp i detaljer.
– Vi har nesten ikke diskutert sprøyterom i det hele tatt, men synes det er greit at det ikke ligger sprøytespisser rundt på universitetet. Jeg forstår at de legger merke til at disse sakene står i programmet, men det er ikke dette vi fokuserer på.
– Fører velgerne bak lyset
Det har tidligere vært gjort forsøk på å stille lister uten partipolitisk tilknytning ved UiB. Tidligere var Studentlisten, en liste uten partipolitisk tilknytning, det største studentpartiet ved universitetet. Neckelmann peker på at Studentlisten trengte 8 timer lange formøter for å bli enige politisk, og frykter at studentene ikke vet hva de upolitiske listene vil stemme for dersom studentparlamentet skal uttale seg om noe politisk.
– Det blir for dumt om de slår seg på brystet med at de ikke tar noen politiske standpunkt, da fører de studentene bak lyset
Neckelmann mener de upolitiske listene skjuler sine politiske ståsted.
– Det kan være helt sprikende syn i listene. Da vet ikke studentene hva som fremmes på deres vegne, og det er jo hele vitsen med program og lister.
Ikke motstandere
Neckelmann er likevel ikke redd for utfordringen fra de upolitiske listenene, men mener de må synliggjøre hva de mener politisk for å overleve i lengden.
– Det er supert at vi har fått en liste fra psykologisk fakultet, for der har vi lenge slitt med rekruttering, sier Neckelmann
Brandt og Psykologisk Studentutvalgs Liste har heller ikke som mål å bli kvitt de politiske listene, men ønsker heller å bruke anledningen til å endre fokuset til studentparlamentet.
– Vi er ikke motstandere av de partipolitiske listene i seg selv, men vi mener at noen av sakene som har blitt tatt opp er for partipolitiske. Da synes vi det er viktig at noen sier ifra om at dette ikke er greit, avslutter Brandt.