Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Høstens studentguide til litterær eskapisme 

Lei av å lese pensum på sal? Klar for å ty til bøker der du kan drømme deg bort til andre verdener, bli litt klokere eller løse gåtefulle mysterier? Bulle gjør det enkelt: Velkommen til høstens bokguide for studenter.

Foto: Tengyart/Unsplash
5. november 2023
Sist oppdatert: 5. november 2023

Alt jeg vet om kjærlighet av Dolly Alderton

Rating: 4,7/5. Sideantall: 358

Hvem passer denne for: deg som må lære at du alene er god nok. 

Alt jeg vet om kjærlighet er en selvbiografisk roman som utforsker temaer som vennskap, kjærlighet og identitet gjennom forfatterens egne opplevelser. Den er som en varm kopp te og en morsom venninnekveld, alt pakket godt inn mellom sidene. Den tar deg med på en ærlig, morsom og hjertevarm reise gjennom Dollys elsk-hat-forhold til kjærlighet. Med historier om alt fra pinlige dates til utrolige vennskap, hjertesorg og festlige netter, treffer hun alle de følelsesmessige berg-og-dalbanene av opplevelser som det å bli voksen innebærer. Dette gjør hun også med humor og ikke minst en innsikt som gjør at du vil føle at hun snakker direkte til deg. 

The Memory Police av Yōko Ogawa

Rating: 4,5/5. Sideantall: 288

Hvem passer denne for: deg som egentlig skulle ønske at du gikk sampol på UiB.

Se for deg en verden hvor forsvinninger er en vanlig del av hverdagen. Den ene dagen er det hatter, den andre er det roser. Dette er realiteten for hovedpersonen i The Memory Police. Ettersom ulike objekter forsvinner fra øya hun bor på, forsvinner også minnene og konseptene knyttet til disse. Likevel er det noen innbyggere på øya som klarer å bevare minnene sine. Hvis de imidlertid røper dette, risikerer de å bli tatt av det såkalte minnepolitiet, og dermed også forsvinne selv. Hva er egentlig igjen av oss, hvis minnene våre forsvinner?

Den tause pasienten av Alec Michaelides

Rating: 4/5. Sideantall: 352

Hvem passer denne for: introverte som vil føle seg forstått.

Denne boken tar ordtaket “taushet er gull” til et helt nytt nivå. Alicia Berenson har drept ektemannen sin, og nekter å si et ord om det. Dette skaper store problemer for Theo Faber, terapeuten som skal få henne til å snakke. Han blir besatt av å finne svar på hvorfor Alicia gjorde som hun gjorde den skjebnesvangre natten. Var det kunst, galskap, eller begge deler som drev Alicia? Hvis du liker en god mysteriebok, og er klar for å vri hjernen litt, er denne boken for deg. 

PS: slapp av! Denne boka har ikke noe med SOL-fagene å gjøre. 

Den edle kunsten å gi faen av Mark Manson

Rating: 3,8/5. Sideantall: 222

Hvem passer denne for: deg som er lei av selvhjelpsbøker.

Denne boken er som en ærlig venn som gir deg en realitetssjekk og gir deg lov til å bry deg om det som virkelig betyr noe i livet, samtidig som du ler og nikker med forståelse underveis. Manson utforsker viktigheten av å prioritere og fokusere på det som faktisk gir mening, og den vil inspirere deg til å kaste bort færre “faen” på ting som ikke har betydning. Les den for en dose med ærlig og humoristisk visdom som kan endre måten du ser verden på. 

Der krepsene synger av Delia Owens 

Rating: 4,75/5. Sideantall: 384

Hvem passer denne for: den oppdagelsesglade sofagrisen. 

I det isolerte myrlandskapet i North Carolina bor “Marsklandsjenta”, Kya Clark, helt alene. Etter å ha blitt forlatt av hele familien i en ung alder, må hun navigere gjennom oppvekst, fordommer, kjærlighet, ensomhet og lengsel på egen hånd. I tillegg til alt dette, stiller denne boka sterkt når det kommer til vakre naturskildringer, samt at den også overrasker med en smule mørk vending.

Daisy Jones and the Six av Taylor Jenkins Reid

Rating: 5/5. Sideantall: 432

Hvem passer denne for: deg som trenger en pause fra det virkelige liv.

Velkommen til 1970-tallets rock 'n' roll-miljø i Los Angeles, og til et blikk inn i alle de dramatiske oppturene og nedturene til bandet Daisy Jones & The Six. Denne boken er som en rockekonsert du aldri vil glemme - full av lidenskap, kjærlighet, drama og avhengighet. Gjennom fortellinger fra ulike bandmedlemmer får du eksklusiv innsikt i karakterers livsstil: rett og slett en billett til en tid der musikken regjerte, og kjærlighet og lidenskap brant sterkest. 

Norwegian wood av Haruki Murakami 

Rating: 4,4/5. Sideantall: 389

Hvem passer denne for: en hver gutt som vil fremstå som pretensiøs og kul på fest.

Hvis du noen gang har lurt på hva som skjer når du kombinerer japansk litteratur, Beatles-musikk og en hel masse følelser, trenger du ikke lenger å gruble. I Norwegian Wood møter vi studenten Toru Watanabe, som bruker mesteparten av tiden sin på å finne ut av kjærligheten, fortrenge sorg og lytte til The Beatles. 

Just Kids av Patti Smith

Rating: 4,6/5. Sideantall: 315

Hvem passer denne for: deg med en indre kunstnerspire. 

I Just Kids får vi et innblikk i Patti Smiths reise fra å være en ung aspirerende kunstner, til å bli en ikonisk musiker og poet. Store deler av handlingen finner sted på 1960- og 1970-tallet i New York, hvor hun sammen med Robert Mapplethorpe, utforsker kunstverdenen, musikken og den bohemske kulturen. 

Muleum av Erlend Loe

Rating: 4/5. Sideantall: 208

Hvem passer denne for: deg som ikke har lest en bok siden lesekvart på barneskolen.

Opplev Julie, en 18-åring fra Oslos beste vestkant som mister hele familien i en flyulykke over Afrika. Gjennom hennes dagbok får du et nært innblikk i hennes opplevelser etter tragedien. Etter en dramatisk hendelse ved en teaterforestilling, rømmer Julie og reiser verden rundt på jakt etter farer og en dypere forståelse av seg selv.  

Den hemmelige historien av Donna Tartt 

Rating: 4,5/5. Sideantall: 595

Hvem passer denne for: for deg som ønsker en ny favorittbok.

Når studenter i klassisk gresk bestemmer seg for å spice opp studiene, blir det mer action enn de kanskje hadde forventet. Mord, sosial klatring og sektlignende sammenkomster - høres nesten ut som en viss handelshøyskole i Ytre Sandviken? 

Og dermed var det ingen av Agatha Christie 

Rating: 3,8/5. Sideantall: 224

Hvem passer denne for: deg som elsker påskekrim.

Ti fremmede mennesker mottar en invitasjon til en luksuriøs øyferie, bare for å finne ut at verten er en moder med en forkjærlighet for dikt og rettferdighet. Som en deltaker i “Paradise Hotel”, blir gjestene eliminert, den ene etter den andre. Febrilsk må de jobbe sammen for å finne ut hvem den morderiske festbremsen er, før de blir permanent sjekket ut av både øyen og livet. 

Fordelene med å være veggpryd av Stephen Chbosky 

Rating: 4,5/5. Sideantall: 252

Hvem passer denne for: deg som ikke er så glad i rampelyset.

Å lese denne boken er som å lese brev fra din yngre selv, fullt av inderlige opplevelser og følelser som får deg til å ville bli med inn i boken og gi hovedpersonen Charlie en klem. Chbosky tar deg med på en gripende reise gjennom ungdomstiden, vennskap og selvoppdagelse på en måte som er både rørende og humoristisk. 

Alle andre av Sally Rooney 

Rating: 4,8/5. Sideantall: 269

Hvem passer denne for: deg som er “lost in your 20s”.

Irske Connel og Marianne er fra to ulike verdener: han er en populær fotballspiller, mens hun er innesluttet og skoleflink. Likevel utvikler det seg et sterkt bånd mellom dem, som følger dem inn i deres studier senere, ved Trinity College. De to hovedpersonene navigerer gjennom kjærlighet og klasseforskjeller, samtidig som de skal vokse opp og prøve å finne seg selv. 

Verity av Colleen Hoover

Rating: 3,9/5. Sideantall: 367

Hvem passer denne for: deg som liker bøker som er så urealistiske at de blir fengslende.

Dette mysteriet følger forfatteren Lowen Ashleigh da hun blir ansatt for å fullføre en annen forfatters bokserie. Mens Lowen arbeider med boken oppdager hun flere urovekkende manuskripter og brev som avslører hemmeligheter om forfatteren som truer med å rive både Lowen og historien i stykker.

Omgitt av idioter av Thomas Erikson 

Rating: 4/5. Sideantall: 304

Hvem passer denne for: deg som er fast i et kollektiv med roomies som går deg på nervene.

I denne boken tar forfatter Thomas Erikson deg med på en morsom og tankevekkende reise gjennom ulike personlighetstyper, hjelper deg å forstå hvorfor folk oppfører seg som de gjør, og gir deg det du trenger for å  mestre relasjoner med forskjellige mennesker. Gjennom eksempler og humoristiske observasjoner gir boken deg en forståelse av hvorfor noen er som de er, og hvordan du kan navigere deg frem i en verden full av “idioter”. 

Usynlige kvinner - Hvordan en mangel på data skaper en verden for menn av Caroline Criado Perez

Rating: 4,2/5. Sideantall: 321

Hvem passer denne for: deg som klager over at femme ikke tar opp menn. 

Mangelen på kjønnsdelt data har skapt en skjevhet i utformingen og vår forståelse av verden. I denne boken diskuteres det hvordan mangelen på data har ført til at kvinner forblir oversett og ignorert i ulike aspekter av samfunnet. Fra mobiler som er for store for bukselommen, til økt sjanse for å bli skadet i en bilulykke og feilinformasjon om helse - denne boken tar for seg det meste. 

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram