Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Hurtigmatnasjonen Norge


25. februar 2013
Sist oppdatert: 26. februar 2013
Det er på tide å ta et oppgjør med det du putter i gapet.

 
Vi har forandret måten vi spiser på mer radikalt de siste 50 årene, enn de foregående 50 000. Og det ser mørkere og mørkere ut for hver dag som går.

Klarer beundringsverdige ildsjeler å redde det som en gang var dagens høydepunkt? Eller er vi på vei inn i en fremtid hvor den eneste grunnen til at vi forer oss selv med matlignende substanser er fordi vi må?

Jeg har et stort flertall av gode venner, som ikke har laget et eneste måltid med kun rene råvarer siden de flyttet fra barndomshjemmet sitt. Og uansett hvor fornøyde de er, hvor lang tid de bruker på maten eller hvor «godt» den smaker, så ligger det et eller annet sted på tallerkenen en bestrålt posesaus, ferdig pizzafyll, dolmio på glass, pølser med 40 % kjøttinnhold, bacon med fosfat, skinker sprøytet med røykaroma, grønnsaker flydd inn fra andre siden av jordkloden, eller rett og slett en first price lasagne med hestekjøtt.

Lag det perfekte burgertilbehøret fra bunn!

 

Er det jeg som overdriver? Er det jeg som skaper dårlig stemning med mitt evigvarende prat om bærekraftig mat, det å nyte et måltid uten flatskjermen, macboken, matteboka men heller med gode venner? Det finnes flere som mener det, og jeg har ikke noe imot dem, de følger jo kun strømmen. Strømmen av mennesker som, hvis vi fortsetter den retningen vi gjør i dag, kommer til å ødelegge mattradisjoner for vår fremtidige generasjon. Vi får et gastronomisk matskille. Med et fåtall beviste mennesker som ikke vil bli lurt, som vil vite hva de spiser og som spiser det de gjør fordi det smaker godt, både for munnen, hjertet og hjernen.

Folk bruker lengre tid på å shoppe undertøy enn å lage middag.

Jeg har hørt historier om at man i «heimkunnskapen» på ungdomskolen har laget TORO-brownies. Hvis dette stemmer, underbygger det bare påstanden om at folket er på vei til å glemme maten. Er ikke dette uhyggelig? Folk bruker lengre tid på å shoppe undertøy enn å lage middag. Sist jeg sjekket var trusa utenpå kroppen, mens middagen din går igjennom hele systemet.

Se for deg fem fullastede godsvogner, det er hvor mye mat du spiser i løpet av et liv. 50 000 kilogram med fast føde som sluses igjennom kroppen, og som har noe å si for det meste av indre organer og vitale kroppsdeler. At maten har en stor påvirkning på helsen din, trenger man ikke være rakettforsker for å skjønne. Likevel oppfører folk seg som forsøksrotter i et kolossalt laboratorium mens de blir overvåket av «matselskapene» som håper på at miksen av konserveringsmidler, smaksforsterkere, søtningsmidler, aromastoffer og alt annet ikke utløser for store konsekvenser. Det er allerede for sent…

Bunnlinjen kommer jeg nok aldri til. Måltidet er jeg redd forblir borte. Men, vil du prøve så er det rimelig enkelt. Ikke kjøp matvarer som inneholder mer enn fem ingredienser, inneholder den ingredienser du ikke klarer å uttale, unngå det. Prioritert økologisk, som for øvrig har blitt vesentlig rimeligere i det siste. Og sist men ikke minst, lær deg ti basisretter, som igjen kan varieres i det uendelige.

Min favorittburger

 
Storfeburger med ost og bacon, stekt sopp, aioli, guacamole, coleslaw og ovnbakte poteter.

Jeg gikk innom McDonalds her om dagen, og ba om den dyreste burgeren de hadde. Det ble en stor BigTasty meny, til 107 kroner siden jeg tok den med hjem. Hvor latterlig digg burger kan du ikke lage hjemme for 107 kroner? Jo, nedenfor har du svaret. Tilbehøret kan varieres i det uendelige, men her er hva jeg har på min burger, hvis jeg virkelig skal slå på stortromma.

4 personer

800 gram grovmalt storfekjøtt
½ løk, finhakket
1 hvitløksfedd, finhakket
1 ss bladpersille, finhakket
½ ts dijonsennep
½ ss worcestershiresaus
1 eggeplomme
salt og pepper
Ost, foretrekker skikkelig cheddar

1: Bland alle ingrediensene sammen, men ikke kna blandingen for mye. Kun nok til at det blander seg. Sett bollen i kjøleskapet i en time.
2: Lag fire jevnstore burgere. Sett stekepannen på full guffe, pensle burgerne med litt olje og stek 3-4 min på hver side. Godt brunet på utsiden, rosa kjerne i midten.
3: Hvis du bruker ost, legger du på osten et minutt før den er ferdig, og legger på lokk.

TIPS: Lager du burgere til mange, kan du kutte ned steketiden med et par minutter, og stek de ferdig i en forvarmet ovn. Da blir alle burgerne ferdig samtidig.

Nå burde gode venner sitte rundt bordet med kald pils og tomme mager. Lag en buffé med burgere, stekt bacon, guacamole, poteter, coleslaw, stekt sopp, aioli og diverse grønnsaker samt sylteagurk. God ketsjup er selvfølgelig lov. Hamburgerbrødet kjøpte jeg på Godt Brød.

Kvelden jeg serverte dette til kollektivet, lot jeg Big Tasty menyen stå på enden av bordet. Dette gjorde jeg som en påminnelse på hvor mye bedre vi hadde det med vår egne meny, sammenlignet ved å sitte ved et bakteriedekket bord omringet av mennesker som fyller blodårene med søppel. Prisen? Med forbehold at du har visse basisingredienser, er det rimeligere og uendelig mye bedre.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram