Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

I skuddet: Kjartan Lauritzen


16. september 2016
Sist oppdatert: 16. september 2016

Med sanger om sommere i Havanna og dop i tarmene inntar det unge nyskuddet rapscenen i Bergen.

Per Áki Sigurdsson Kvikne (21) går under navnet Kjartan Lauritzen og lager for tiden musikk i et studio i Bergen. Men den unge rapperen kommer opprinnelig fra en liten bygd i Sogn og Fjordane. Bygda, Balestrand, er kanskje aller mest kjent for et hotell i sveitserstil, vendt ut mot fjorden, foruten produksjonen av den økologiske eplecideren, Balholm. Lauritzen selv beskriver hjemstedet sitt som: «Ei flott, men veldig lita og rolig bygd, der dei fleste eigentleg er veldig like og er berre glade i å spele fotball.»

Rapbølgen

Da var det kanskje heller ikke så rart at ikke alle i Balestrand helt skjønte hva Kjartan holdt på med. Han kledde seg merkelig, hørte på rar musikk, hang med andre «merkelige skruer» og fant på «teite ting berre for å sjå kor morsomt det kunne være». For tre år siden bestemte han seg for å flytte til storbyen Bergen for å satse på musikken. Han ble godt mottatt, og i fjor kategoriserte D2 Magasin han som et medlem av den omtalte «rapbølgen i Bergen» med blant annet Onge $ushimane, Kobe-wan Kenobi, Yoguttene og Hester V75.

Lauritzen samarbeider for tiden tett med det kreative huset Vibbefanger. Vibbefanger fungerer som et plateselskap og en tilhøringhetsplatform for unge folk, og har også Niilas, Mato Grytten og Shakanaka med på laget. Det var også en av guttene bak Vibbefanger-prosjektet som fikset Lauritzens første gig, og i sommer fikk Kjartan Lauritzen et minne for livet da han spilte Slottsfjellfestivalen.

– Konserten og alle opplevingane under den festivalen er nok det gøyaste som har skjedd i mitt liv! Etter konserten kom Julie Bergan bort til meg og sa ho var på konserten min og at det var jævlig fett, og då stod eg gjennomsvett i bar overkropp med den bleikfeite magen min, det var jævlig gøy, sier Lauritzen.

Jævlig moro

At det var med rap og en caps bak frem at Lauritzen skulle opptre, var ingen selvfølge. For i barndomshjemmet drev faren med piano, gitar og sang. Lauritzen fikk etter hvert selv tak i en el-gitar. Han spilte rock, metal og thrash metal.

– Hvordan endte du opp med den musikken du lager i dag?

– Eg lagde riff og slikt på gitaren, så det gjorde nok at eg fekk litt av den smaken. Så gjekk åra og gitaren blei lagt litt på hylla, og i mellomtida lærte eg meg trommer og piano. Etter vidaregåande ville eg ikkje studere så eg fann eit studie om musikkproduksjon, og det virka interessant, så eg søkte der og kom inn. Då begynte eg å produsere beats og hadde tilgang til studio, så da begynte eg berre å skrive og rappe også, og det viste seg å være jævlig moro.

Tekstene til Lauritzen omhandler damer, festing og dop, men med det man kan kalle en humoristisk innfallsvinkel: B-gjengen det e min klikk / Donald Duck han e en pikk / tar Dolly fra Donald og Minni fra Mikki, ja Kjartan en ekte banditt.

– Eg er ikkje den verste då, men noken rynkar nok litt på nasa når dei hører noko av det eg seier. Eg har jo fått nokre kommentarar her og der frå familie, men sånn er det berre. Niesa mi på 6 år seier veldig ofte at eg må slutte å banne så masse.

Gladgutt

– Hvor henter man egentlig inspirasjon til å skrive sånne tekster?

– Classic! Eg henter inspirasjon frå mykje! Eg er veldig glad i positivitet og glede, så blir veldig inspirert når eg er positiv og glad. Så ser eg jo opp til mange band og grupper og blir inspirert av dei. Når eg er på ein god konsert med mykje liv blir eg ofte inspirert. Og så blir eg inspirert av å tenke på alt det gøye som har komme av musikken og tenker derfor på alt det gøye som kan komme framover og!

Per Áki Sigurdsson Kvikne spiller på Østre fredag den 16. september. Musikken ligger også tilgjengelig på Spotify og Soundcloud.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram