Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Internasjonale studenter i møte med Bergen: – Jeg fikk lyst til å teste brunost med Nutella

Det at Bergen er en våt, mørk og kald by kommer ikke som en overraskelse for de fleste. Likevel kan den vannrette høstvinden blåse av hatten til byens internasjonale studenter.

De har valgt å studere i Europas våteste by. Hvor stort er egentlig kultursjokket, og er nordmenn så asosiale som ryktene skal ha det til? Foto: SNL
1. november 2024
Sist oppdatert: 1. november 2024

Brunost, kinesiskproduserte suvenirer, uskrevne bussregler og makrell i tomat er blant det internasjonale studenter trakk frem da vi spurte dem om livet som student i Bergen.

Sun Fangrui (24) er en utvekslingsstudent fra Zhejiang University i Kina. Hun har bodd i Norge i to måneder og studerer på humanistiske fakultet på Universitetet i Bergen (UiB).

Fangrui forteller om at barna i Kina vokser opp med eventyrene til H.C Andersen. Det gjør at de fleste kinesere ser på Skandinavia som et sted med avslappet kultur og vakker natur. Så langt lever Norge opp til Fangruis forventninger, og hun forteller at livet er mindre stressende her enn i Kina.

Foto: Julia Gomon/Foto NHHS

For å håndtere den hektiske hverdagen har det kinesiske samfunnet gjort en interessant tilpasning. Fangrui røper nemlig at hver dag har man en integrert formiddagslur fra klokken 11 til 13.

– Mange av bedriftene har uttrekkbare senger på kontoret. Da legger alle seg og sover i to timer, før de våkner igjen og fortsetter arbeidsdagen.

Til forelesningene midt på dagen i Norge, blir hun altså nødt til å takke pent nei. 

Det er åpenbart ikke bare-bare å være kinesisk utvekslingsstudent her i Bergen, spesielt om du vil ta med en suvenir hjem. Til sin skuffelse oppdaget nemlig Fangrui at de fleste norske suvenirer er «made in China».

– Det er litt ironisk å ta med seg suveniren tilbake til der den kom fra, sier Fangrui lattermildt.

Nutella og brunost?

Filoppo Costa (22) er fra Italia og tar masteren sin i Marketing og Brand Management på Norges Handelshøyskole (NHH). 

Etter to måneder i Bergen kan han bekrefte at været i det minste har vært som forventet, altså kaldt. Noe som derimot ikke var som for Filioppo forventet var smaken av den norske brunosten.

– Det smakte nesten som godteri har på brødskiva. Jeg fikk lyst til å teste brunost sammen med Nutella!

Foto: Kenan Viteškić/Foto NHHS

Filippo fikk høre at nordmenn er et lukket folk før han kom til Norge. Han kan bekrefte dette, men sier at de åpner seg opp når de får litt alkohol i blodet. 

Når det kommer til norske naturopplevelser syns italieneren at det er flott å oppleve et landskap han ikke er vant til. Han har allerede gått Trolltunga og flere av fjellene rundt Bergen.

Han forteller videre at noe av det som skiller hverdagen i Norge fra Italia, er at alt skjer mye tidligere her, blant annet det å lage middag og dra ut på byen.

– Nordmenn er også mer stressa på tid enn oss italienere. Vi er generelt mer avslappet.

– I fadderuken gikk det jo helt over styr

Mae Vernet (22) er fra Canada og tok bacheloren sin på McGill University i Montreal. Hun har vært i Bergen i to måneder så langt, og tar masteren sin i finans på NHH. Da Mae var på utveksling i Singapore, ble hun kjent med flere studenter fra NHH.

– Før jeg kom hit fortalte de meg blant annet om den uskrevne bussregelen. Det å ikke sette seg ved siden av andre på bussen dersom det er andre ledige seter, er noe jeg fort kunne gjort i Canada.

Foto: Kenan Viteškić/Foto NHHS

Hun ble også advart mot at fadderuka ikke kom til å være så gøy for internasjonale studenter, siden nordmenn stort sett snakket norsk. Dette viste seg derimot ikke å være sant. Den ekstreme festkulturen i Norge gjorde at språkbarrieren forsvant utover kvelden.

– Jeg er vant til at folk er litt brisne på fest i Montreal, men i fadderuken gikk det jo helt over styr, forteller Mae mens hun ler.

Selv om dette var et kultursjokk for den Canadiske studenten, er det ikke alt i Norge som har overrasket like mye. Mae var nemlig ikke særlig imponert da hun fikk smake den norske tacoen, som tilsynelatende var kliss lik den canadiske.

Lettere å bli akseptert i Norge

Rishika Pokharel (33) har bare vært i Norge i litt over 2 uker. Hun er fra Nepal, og er på et kurs på fem uker Krisepsykologi og Katastroferespons på UiB.

– Jeg var nysgjerrig på å få oppleve hva slags forhold nordmenn har til mental helse.

Foto: Julia Gomon/Foto NHHS

Videre forteller Rishika at psykiske utfordringer er stigmatisert i Nepal.

Folk nekter å snakke om mental helse. Mennesker med utfordringer knyttet til psykisk helse har mye vanskeligere for å bli akseptert i samfunnet, selv om de for eksempel har ADHD.

Hun legger til at det samme gjelder fysiske nedsettelser.

– Dersom man sitter i rullestol må man egentlig bare regne med å ikke kunne komme seg inn i forelesningssalen, utdyper studenten fra Nepal.

At samfunnet er så satt i system, er også nytt for Rishika. Å kunne booke et grupperom på skolen eller sjekke når bussen kommer på Skyss-appen, er helt fremmed i Nepal. Blant mange nye inntrykk er det likevel én vane som er vond å vende, det å kun omtale professoren med fornavn overrasket studenten.

– Det er jo sånn jeg snakker til vennene mine, sier Rishika litt forbauset.

Makrell i tomat er noe av det bedre

Cecilia Rose Russo (24) tar masteren sin i Marketing and Brand Management på NHH. Hun tok bacheloren sin på Universitetet i Barcelona. 

Året korona kom, ble Cecilia kjent med mange norske studenter som var på utveksling. Under korona var det ikke så mye å finne på i Barcelona, og siden Cecilia allerede kunne syv språk fra før og hadde fått nye norske venner, bestemte hun seg for å lære norsk.

Foto: Kenan Viteškić/Foto NHHS

Videre ler Cecilia litt mens hun forteller at Norge dermed falt som et naturlig valg. Den avgjørelsen er hun fornøyd med og trekker fram den fine balansen mellom et sosialt og akademisk liv.

– Her er det lagt opp til å finne egne interesser utenom studier, særlig i studentorganisasjoner, i mye større grad enn i Barcelona.

Etter nesten to år i Bergen, nyter Cecilia både byen og maten. Om det er en delikatesse kan kanskje diskuteres, men om du spør Cecilia er makrell i tomat noe av det bedre man kan få. 

– Jeg pleier til og med å ta med meg noen bokser hjem til moren min, som også syns det er veldig godt! 

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram