Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
NHH nådde så vidt sitt eget minstekravet om 40 prosent jenter i årets Samordna opptak. – Kommer ikke av seg selv, sier studentrepresentant i NHH-styret.
I går kom tallene fra Samordna opptak som viser at 40,6 prosent av de som har fått studieplass ved skolen, er jenter.
– Dette er veldige gode nyheter, sier Frid Helén Hop, som er den kvinnelige studentrepresentanten i styret til Norges Handelshøyskole.
Kvinner i flertall i høyere utdanning
Tallene fra Samordna opptak viser at flere kvinner enn menn fikk tilbud om høyere utdanning i 2018. 59,2 prosent av tilbudene gikk til kvinner, slik som i 2017.
Mens guttene fortsatt er i flertall på NHH, er situasjonen snudd på hodet for studier som en gang i tiden var mannsdominerte, slik som juss og medisin. På medisin og rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen, var kvinneandelen for 2018 på henholdsvis 66,0 og 66,2 prosent.
Hvorfor er det viktig med en jenteandel på minst 40 prosent på NHH?
– Det er viktig med en god kjønnsbalanse blant studentene for å ha et mangfoldig studentmiljø på skolen, men også for å gi næringslivet tilgang til et større mangfold av kandidater. NHH legger enda mer vekt på mangfold i ny strategi enn tidligere, noe som viser at dette tas på alvor, sier Frid Helén Hop i NHH-styret.
Fryktet negativ innvirkning
I våres gikk diskusjonen om miljøet og kvinnesynet på NHH, etter at NHH-student Sander Eilertsen tok et kraftig oppgjør med skolen i leserinnlegget «Et nikkedukkehjem». Hop var delvis redd det kunne påvirke søkertallene negativt.
– Samtidig tror jeg at de som kan tenke seg å studere på NHH, er så interesserte at de skaffer seg et mer helhetlig bilde av hvordan det er å studere her, enn det bildet debatten tidvis ga.
At debatten kunne gi lavere snitt og jenteandel, var også en tanke som streifet informasjonsansvarlig Anders Dovran i NHHS-styret Kjernestyret.
– For oss har det ikke vært fokus å spekulere i slike effekter av debatten, men heller fokusere på konstruktive tiltak for miljøet på NHH, sier Dovran.
Markedsføring er ikke alt
Til tross for at minstekravet er oppnådd, bør man ikke kan føle seg fornøyd med det, ifølge Hop.
– Et mangfoldig studentmiljø bør prioriteres høyt, og selv om vi når målet nå, er det viktig at vi ikke hviler på dette resultatet. Tidligere år har vi sett at en høy jenteandel ikke kommer av seg selv, og vi må derfor fokusere mye på dette også de neste årene.
Informasjonsansvarlig Dovran mener NHH er på riktig vei når det gjelder jenteandelen, men at arbeidet ikke over.
– Det burde hele tiden arbeides for en jevn kjønnsfordeling på NHH.
Et av tiltakene NHH har gjennomført er den såkalte Jentedagen i Oslo der interesserte jenter har blitt introdusert for hva skolen står for faglig og sosialt.
– Vi bør derfor fokusere på å utvikle dette tilbudet, som for eksempel til flere steder i landet, sier Hop.
Hun understreker at markedsføring ikke er alt, og at det derfor også burde sees på andre tiltak.
– Dette er en problemstilling som handler om mer enn markedsføring. Elementer man burde se på for å tiltrekke seg flere kvinner kan være større mangfold i fagstaben og flere kvinnelige rollemodeller og formidlere på NHH, for å nevne noe.