Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Hvordan finner man så Bergens beste kakao? Som studenter er det klart at pris er en viktig vurderingsfaktor. Men sett bort fra det økonomiske aspektet, spiller smaken en enda større rolle. Vi vurderte dermed alle kakaoene ut fra fyldighet (jo mer kremete, jo bedre), tid før vi fikk koppen servert, selve koppen (selv om innsiden teller, kan vi ikke se bort fra at det ytre påvirker) og til slutt temperatur på drikken (vi trakk ned for brente smaksløker).
Circle K, eller for mange kjent som CK, tilbyr ikke bare kaffe, cappucino, te og mocca. Her kan man også fylle koppen med kakao. Da dette er den billigste og enkleste kakaoen NHH-studenter får (gitt at du har koppen og klarer å stave deg ned til den lokale stamplassen), var vi nødt til å teste den ut.
Drikken er overraskende god til å komme fra en bensinstasjon, men ikke få for høye forhåpninger. Den smaker hverken mye sjokolade eller har en kremet konsistens. Ønsker du derimot en rask kakao-kopp når du sliter deg gjennom pensum i regnværet, er dette stedet.
Pris: gratis (om du har NHH-koppen. Beklager, rettelse: CK-koppen).
Terningkast: 3 (4 på en lang eksamensdag og om du tilfører sjokoladesirup).
Ta kakao uten krem. Vi sa «ja takk veldig gjerne» til krem på toppen, men angret oss i ettertid da de første 20 slurkene ikke smakte annet enn krem. Vel og merke var selve kakaoen god, og nesten som å få den servert hos bestemor. Litt klumper i drikken og en kopp uten hank trekker ned scoren, men idylliske omgivelser kompenserer for dette.
Pris: 55 kroner.
Terningkast: 4.
Godt brød har definitivt godt brød, men jaggu har de også god kakao. Her skal det ikke stå på sjokoladesmaken, og koppen hadde til og med en hank! Cafeen tar seg godt betalt da dette var testens desidert dyreste drikke, noe som trekker ned total poengsum.
Pris: 68 kroner.
Terningkast: 5.
Dette stedet har spesialisert seg på sjokolade, og da er det ikke rart de leverer på kakao-fronten. Likevel er Fjåk litt som Tinder: Du må lete for å finne den rette matchen. Her kan du sveipe mellom alt fra mørk sjokolade til hvit, og er du i det utforskende hjørnet kan du prøve med smak av brunost. Et stort pluss er de hjemmelagde marshmallowene, som vi tør påstå er de diggeste i markedet.
Vi anbefaler hvit sjokolade for søtmomser og 45% kakao for de tradisjonelle. Brunostkakaoen falt ikke i smak hos oss (og vi ville gitt den terningkast 1).
Pris: 65 kroner.
Terningkast: 1-6 (umulig å avgjøre, her har de hele spekteret).
Plassen er ikke plassen for kakao. Vi kom til et proppfullt lokale og gledet oss til en kopp kakao i kulden, men her fikk vi beskjed om at de ikke har dette i sortimentet.
Leverer de store kjedehusene bedre enn de lokale? Nei. Definitivt ikke. Etter et kvarter i kø kunne vi teste, og det første som slo oss var den rare lukten. Skulle tro vi var i bestemors kjeller og luktet på en sjokolade fra 1950-tallet. Da vi faktisk smakte på kakaoen ble vi enda sikrere i våre spekulasjoner: Dette smakte gammel sjokolade. Gjenkjøp blir det ikke.
Pris: 61 kroner (liten kopp).
Terningkast: 1.
Størrelsen på koppen var perfekt og serviset var enkelt, noe som er positivt da man ofte kan få for mye av det gode (det gode er kakao om det ikke var klart). Sett bort fra et hektisk lokale, travle servitører og en svak eim av røyklukt i rommet, var dette vår favoritt. Drikken hadde ordentlig sjokoladestrøssel på toppen, og selve kakaoen var fløyelsmyk og fyldig. Nam. Et enda større pluss er at dette er testens billigste kakao (foruten CK om du har koppen).
Pris: 52 kroner.
Terningkast: 6.
Her var forventningene skyhøye da vi steg inn i det koselige franskinspirerte lokalet. Munnvikene siklet etter en Chocolat-chaud, og øynene ble store av forbauselse over det nydelige kunstverket vi ble servert. Det var nesten så vi ikke turte å teste drikken, og kanskje burde vi ikke gjort det heller. Her var det ikke annet enn melk, melk og atter melk i smaken. Har du gode smaksløker kan det være du kjenner et snev (og da mener vi et snev) av sjokolade. Vi stemmer for at de døper om drikken til “lait chaud”. Poengsummen reflekterer kun utseende (og studentrabatten på 10%).
Pris: 55,8 kroner.
Terningkast: 2.
Befinner du deg midt i kaoset i Bergen sentrum og vil ha kakao, kan dette være stedet for deg. Til en rimelig penge får du en ekstremt varm kopp, med en helt grei sjokoladesmak og en god del skum på toppen. Man skulle nesten tro eierne er amerikanske, for en medium kopp her tilsvarer en gigantisk kopp hjemme.
Pris: 56 kroner.
Terningkast: 3.
Borte bra, hjemme best? Kan en student lage en bedre kopp kakao enn en etablert cafe? Det var klart vi måtte teste ut egne kokkeleringsevner i den store testen.
Litt fløte, litt melk, ekte kokesjokolade, en god dose tålmodighet og vipps så har man en kopp varm sjokolade. Her må Janteloven tre til side, for dette var magisk. Vi revurderer hele siviløkonomutdanningen, og ser på muligheter til å åpne en kakao-sjappe. Det kan i hvert fall være en plan B.
Terningkast: 6.
Pris: omtrent 17 kroner.
Med full blære og et lite sukkersjokk kan vi trygt konstatere at Café Opera har Bergens beste kakao, foruten om du lager en god en selv.