Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Lehmkullforelesningen i år ble åpnet av rektor Øystein Thøgersen og holdt av Lise Klaveness. Thøgersen introduserte med å ønske velkommen den viktige hendelsen, som i år foregikk på engelsk. En minneseremoni til «The Founding Father of NHH», nemlig Kristoffer Lehmkuhl. Han var en businessman, stortingsrepresentant og startet foreningen for handelshøyskolen her i Bergen. De nåværende representantene var tilstede på fremste rad.
Da forelesningen er i gang begynner Lise med å ta opp at rektor sa feil antall landskamper i hans introduksjon.
– Det er jo 73 og ikke 79, sier hun med et smil.
Videre forteller hun en historie om en gang fotballaget Brann tapte:
– Det finnes andre ting i verden enn Brann: Ja, Liverpool!
Hun takker og sier at det er en ære å være her.
Gjennom sin tid i Sandviken fotballklubb har hun satt seg tre prinsipper i fotballen, som hun også bruker i dag: «Get the ball in your line of sight. You have to get it back. You have to pass it to someone. It’s a rule of life.» Det handler om hvor en har fokuset.
Nasjoner som Saudi-Arabia og Qatar har kastet enorme pengebeløp i fotballen for å kjøpe suksess. Dette virker som en positiv utvikling, men målet til disse landene er ikke nødvendigvis kun å bidra til sporten. Land som er under sterk kritikk for brudd på menneskerettigheter bruker store summer på sportsbegivenheter for å avlede negativ oppmerksomhet, og forbedre egen omdømme. To nyere eksempler på dette er fotball-VM i Qatar og vinter-OL i Beijing og en kaller fenomenet gjerne for sportsvasking.
– Det problematiske med sportvasking er at det truer integriteten til idretten og hva fotball virkelig handler om, nemlig fellesskap, konkurranse og talent, heller enn økonomisk og politisk innflytelse, sier Klaveness.
– Det er på høy tid at vi reflekterer over denne utviklingen og arbeider for å bevare fotballens autentisitet og verdier slik at den forblir inkluderende for alle.
Som en følge av krigen i Ukraina har russiske fotballag blitt ekskludert fra fotballen. Lagene under 17 år skal få lov til å spille, sier Klaveness. Hun påpeker at det fortsatt er russiske ledere i UEFA og at vi står overfor en vanskelig situasjon her.
UEFA Executive Committe har bare mannlige representanter utenom en. I internasjonal fotball har det ikke vært kvinnelige trenere noensinne.
– Vi er i et systematisk diskriminerende system, sier Klaveness fra scenen.
– Den ene tingen leder til en mer vanskelig situasjon. Vi må disrupte det. Vi må endre det. Det er her du kommer inn, professor Siv Skard, sier Klaveness og peker mot professorvenninnen i salen.
– Et selvforsterkende system. Tilbake til Norge, så har vi ikke hatt en eneste kvinnelig fotballpresident i NFF før meg.
Bulle var så heldig å få et kort intervju med Lise Klaveness om hvordan hun ser NFFs rolle når det gjelder inkludering og mangfold innen fotball både når det gjelder nasjonalt og internasjonalt.
– Jeg ser vi har en viktig rolle. Fotball er i mange sammenhenger en alternativ arena til skolen.
Hun nevner utfordringer med å inkludere jenter.
– Dugnadskulturen i Norge og at det med muslimsk sammenheng kan være utfordrende å inkludere. Fotball er her selve bevegelsen som er for alle. Har merket at det er mye jobb å bli inkluderende. Noen kommer rett fra Ukraina med krig.
Hun nevner at spesielt gutter er lett å få med på dette, men ikke jentene i like stor grad.
– Har dere hjulpet ukrainere?
– Ja, vi har en del gutter som spiller, men ikke så mange jenter. Men det er bra vi får med guttene.
Hun nevner også «de religiøse barrierene» som egentlig ikke finnes:
– Vår virkelig store verdi i livet er at alle skal med.
Videre spurte vi Klaveness om hvordan studenter kan bidra til endring gjennom sin fremtidige karriere. Hennes respons var klar:
– Det handler om å engasjere seg i saker, finne konkrete problemstillinger og involvere seg der man kan håndtere de komplekse dilemmaene som oppstår. Dette engasjementet trenger ikke å begrenses til fotball alene, men kan omfatte samfunnet generelt. Svarene på disse dilemmaene vil ikke alltid være åpenbare, men ved å tørre å ta risiko, kan vi komme nærmere svar som kan føre til betydningsfull endring.