Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Lovlig masseforgiftning


16. april 2013
Sist oppdatert: 16. april 2013

Vi er et økende antall mennesker som har sett seg lei på lureriet, pengejaget og hensynsløsheten innenfor store deler av mat- og jordbruksindustrien. Jeg leste nylig i Aftenposten at opplysningskontoret for egg og kjøtt sponser pensumbøkene i «heimkunnskap» på barneskolen, hvor blant annet grønnsakssuppe skal lages med kylling. I hvilket univers stemmer det? Jo, i et univers hvor det prakkes på oss et unødvendig høyt kjøttforbruk selv om man vet at det må begrenses. I et univers hvor forbrukere tror det er «sunt» å drikke lettbrus fordi det har null kalorier, eller at margarin er et like godt alternativ som smør. Smør skal ha to ingredienser, les på margarinpakken neste gang og gjør opp din egen vurdering.

Jeg kunne ramset opp en lang liste med eksempler, men det var en hendelse et par uker tilbake som jeg vil nevne. Det handler om Monsanto, verdens største jordbruk- og gjødselselskap. Det er ofte mye blest rundt selskapet, som har en tendens til å utpresse bønder til å bruke deres genmodifiserte frø og ikke deres eget. Hvis de nekter, finnes det utallige eksempler på saker hvor Monsanto gjennom svært kreative fremgangmetoder har tvunget bøndene til å kapitulere, hvor eneste løsning er å gå over til deres patenterte frø. Ganske sykt at du kan ta patent på mat.

De har også prøvd seg på Norge, men heldigvis har de ikke fått innpass ennå. Søknadene sendt til Norge er for å få tillatelse til å omsette genmodifiserte planter. Mange av disse søknadene er for planter som er resistente mot glysofat. Glysofat er giftstoffet i sprøytemiddelet Roundup (som også Monsanto produserer). Dette er vittig. Monsanto lager genmodifiserte planter resistente mot deres eget giftstoff. Men for all del, et bra forretningskonsept.

De har også prøvd seg på Norge, men heldigvis har de ikke fått innpass ennå.

Nå er Monsanto igjen i fokus, i en sak som mulig vil endre forholdet vårt til mat for alltid. «Monsanto Protection Act», som den er kalt på folkemunne er et tillegg til den store «Agricultural Appropriations Bill» for 2013. Kort fortalt er det en lov som sier at påtalemyndighetene i USA ikke har myndighet til å stoppe innhøsting eller salg av genmodifisert mat, uavhengig av helserisiko.

Det er uhorvelig mange ubesvarte spørsmål angående helserisikoen og miljøbelastningen GM-mat innebærer, og det at GM-selskapene kommer til å gjøre det de kan for at du ikke at skal få svar på dem, er det svært liten tvil om.
Burde ikke myndighetene bry seg om helsen til fremtidens mennesker? En skulle tro det, men i skyggen av denne saken er det skremmende mange eksempler på at vi har en lang vei å gå:

• Obama lovte i sin valgkamp at all GM-mat skulle merkes, slik at forbrukerne selv kan velge hva de vil kjøpe. Det har enda ikke skjedd.

• 250 000 mennesker signerte en underskriftskampanje for å hindre Obama fra å skrive under på «Agricultural Appropriations Bill». Det ble ignorert.

• Michael Taylor var tidligere Vice President of Public Policy i Monsanto, han er nå Deputy Commissioner for Foods, i FDA – tilsvarer en etat i helse- og sosialdepartementet, ansvarlig for regulering og overvåkning av mat, legemidler, kosttilskudd osv.

• Senator Roy Blunt var en av de største pådriverne for å få saken igjennom. Han mottok $64,250 av Monsanto til sin valgkampanje mellom 2008 og 2012. Hans kampanje har også mottatt over $200,000 i støtte fra andre selskaper, tett knyttet til Monsanto.

• Kona til Roy Blunt jobber som lobbyist i det Hvite Hus for Kraft Foods, som donerte heftig for å unngå merking av GM-mat.

• Sønnen til Roy Blunt, Matt, tidligere guvernør i Missouri som er hjemstaten til Monsanto, har mottatt en stor utmerkelse fra direktøren i Monsanto.

• Og, mulig det morsomste punktet. Det Hvite Hus har en egen økologisk hage, og all mat som spises i det Hvite Hus er økologisk.

Konklusjonen av dette burde du klare å sette sammen selv. Vi har en lang vei å gå, før noen som har makt til å gjennomføre det sørger for at befolkningen spiser ordentlig mat. Enn så lenge, får vi leve med en lovlig masseforgiftning.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram