Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Mannen i røyken


3. mai 2014
Sist oppdatert: 3. mai 2014
Etter en turbulent vinter preget av hasjtrøbbel, er Erik Skutle klar for en ny vår.


Han møter oss i Stortingets ytterste rom, retter på slipset og geleider oss verdensvant rundt i Stortingets lokaler og opp til kontoret. Bak de karakteristiske hipsterbrillene lurer en ung, dyktig, og til tider provoserende stortingsrepresentant.

– Jeg har det veldig bra etter en litt tøff tid, forteller han.

På nyåret gjennomførte politiet en razzia på videregående skoler i Bergen. Ungdommer ble anholdt og avhørt på grunn av mistanke om hasjrøyking. Seks av ungdommene som ble pågrepet er tilknyttet Unge Høyre. Erik Skutle ble avslørt av en bildetekstmelding. Han ble pågrepet og påsatt håndjern på morgenen 27. februar på Flesland på vei til Oslo.

– Jeg fikk ikke vite hva det gjaldt og skjønte heller ikke i utgangspunktet hva det kunne være før jeg fikk fremlagt saken på politihuset, sier han.

Det tok ikke lang tid før telefonen begynte å ringe.

– Sånne ting kommer alltid ut. Jeg skjønte med en gang at denne kom til å bli en «world of shit».

Skutle fikk lite tid til å reflektere over situasjonen der og da. Til det var det for mange som måtte informeres om hendelsen.

– Jeg var ganske rolig og tenkte først og fremst hvordan dette kunne kommuniseres på en skånsom måte til de jeg kjenner, helst før det kom ut i media.

Den vanskeligste telefonen gikk til samboeren.

– Hun er veldig ordentlig og snill, og jeg visste at en slik sak ikke ville falle i god jord. Når man har bodd sammen lenge deler man gjerne alt og skal ikke ha så mange hemmeligheter, så å bli «avslørt» på noe sånt er selvfølgelig ikke kjekt.

I et tidligere intervju med BA takket han kjæresten for støtten. Hun ble først sint, men så tilga hun ham. Støtten kom også fra andre hold, noen mer overraskende enn andre.

– Jeg er ikke så dum at jeg tror alle synes dette er helt greit, men veldig mange har vist en raushet som jeg ikke hadde forventet. Noen SMSer har vært veldig overraskende, uten at jeg skal nevne navn, sier Skutle.

Den store kritikken har han ikke mottatt.

– De som har noe negativt å komme med, holder det kanskje for seg selv.

 

Mindre skadelig enn alkohol

Skutle har lenge ønsket en mer liberal narkotikapolitikk, men har møtt stor motstand innad i eget parti. Etter et kontroversielt utspill om legalisering sa Erna Solberg til ham:

Det er takhøyde i Høyre, men vit at du er i et ubetydelig mindretall.

Selv mener Skutle at flere og flere blir enig med ham i at det vil gavne samfunnet å få offentlig kontroll med narkotikaomsetning.

– Det er faglig enighet om at hasj er mindre skadelig enn alkohol. Jeg tror vi nærmer oss grensen der folk ikke aksepterer at det er ulovlig og det er på høy tid med en seriøs debatt om problemet. Narkotika er veldig utbredt og enkelt å få tak i, selv om politiet har sporadisk innsats mot det. Jeg tror nok unge, både i Bergen og andre steder, ser at effekten av politiets aksjoner er veldig begrenset. Offentlig regulering, som for alkohol, vil redusere både bruk og skadeomfang.

 

Ingen klassisk konservativ

Bortsett fra det blå antrekket, er det lite ved Skutle som roper typisk Høyre-politiker. Han skiller seg åpenbart ut fra partiets mer konservative herrer, i kraft av sin unge alder og henslengte fremtoning, men har omfattende politisk erfaring, ikke minst fra det turbulente bystyret i Bergen.

– Enkelte av de andre stortingsrepresentantene har vært ordførere lenge og er vant til roligere takter: Rådmannen kommer med noen saker på pulten, de kan gjøre hva de vil, og så ringer lokalavisen en gang i uka for å sjekke stemningen. De får litt kultursjokk når de havner på Stortinget, sier han.

Skutle er ikke typen til å gå stille i gangene. Sammen med blant andre stortings- og bystyrekollega Peter C. Frølich har han satt i gang et bybaneopprør. De har klart å få Høyre til å stemme for bybane i tunnel, stikk i strid med Høyre-byrådets mening. Den politiske krisen har allerede medført at kulturbyråd Gunnar Bakke måtte trekke seg. Likevel vil ikke Skutle betegne seg som en bråkmaker. Han er bare ikke redd for å tenke høyt om hvilken retning partiet bør gå.

– Men jeg er valgt inn på et program, og har stemt for samarbeidsavtalen og regjeringsplattformen. Det ligger fast, så det er ikke slik at jeg er en løs kanon som bare skal lage trøbbel.

Skutle kom inn på Stortinget på et utjevningsmandat der han var nominert med 81 mot 80 stemmer. Sammen med profiler som Martin Kolberg og Michael Tetzschner sitter han nå i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

 

Churchill som forbilde

Skutle fikler litt nervøst med klokken gjennom hele intervjuet. Kanskje ikke så rart med tanke på arbeidsoppgavene som foreligger. Dagen etter skal Skutle forsvare iverksetting av CO2-rensing på Mongstad. Han må finne ut hva han skal si. Ryktene sier at motparten mobiliserer.

Det politiske talentet har mange forbilder. En som har lært ham mye er Monica Mæland, nåværende næringsminister og tidligere byrådsleder i Bergen.

– Jeg har aldri opplevd en lignende leder. Hun er vanskelig å beskrive, med beinhard fremtoning og en feministisk undertone. Vi har sittet mange ganger og skreket til hverandre, men det er sånn det skal være.

Han trekker også frem tidligere statsminister i Storbritannia, Winston Churchill. Ikke for hans innsats under andre verdenskrig, men for det han gjorde i forkant. I 1900 ble Churchill medlem av den konservative bevegelsen. Han byttet parti til de liberale i 1904 etter noen uoverensstemmelser, før han gikk tilbake til de konservative.

– Jeg har lyst å være en sånn. Ikke nødvendigvis en som bytter parti, men jeg må kunne se meg selv i speilet. Jeg kommer aldri til å late som jeg er for noe som jeg er imot bare for å bli likt.

 

Useriøs fotballentusiast

Kontoret er gammeldags og malt i en offentlig og edruelig gulfarge. Tavlen er full av forberedelser til morgendagens møte og en sliten plante hviler i den lille vinduskarmen. Med et verv som utløper om tre og et halvt år, blir det unaturlig for Skutle å ikke planlegge på lang sikt.

– Jeg ønsker å være lykkelig. Hva det innebærer frem i tid, vet jeg ikke. Om jeg vil være statsminister, drive eget firma, eller selge livet mitt til McKinsey, det vet jeg ikke.

Utenfor politikken liker han i alle fall å ta det med ro. Han kjederøyker så tett at han klarte å pådra seg bronkitt i en alder av 23 år. Før valget lovte han å slutte hvis han kom inn på Stortinget. Men han har fortsatt en pakke Camel i jakkelommen.

– Jeg er litt useriøs på fritiden. Fleiper mye, spiller Playstation, ser fotball, går på konserter og drikker øl. Jeg har sikkert brukt over hundre tusen på å reise landet rundt og se Brann tape.

Brann tapte 3–0 i første seriekamp. Skutle var på plass i Sarpsborg.

– Jeg havnet midt blant en gjeng casuals eller hva de var. Det var møkk dritings, presterte å kjenne meg igjen, og begynte å synge sanger om meg.

Unge Skutle må nok belage seg på litt ufinheter blant motstandernes supportere en stund fremover. Bergenseren er likevel ikke i tvil.

– Det blir gull i år.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram