Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Under førstekullsuken har det vært vanlig at fadderne frister fadderbarna med at den gruppen som sanker mest poeng under pub-til-pub-runden vinner en tur til et eksotisk reisemål. Tidligere har turer til Hawaii og New York blitt brukt som konkrete eksempler på destinasjoner. I år gikk derimot representanter fra kjernestyret ut under formøtet til fadderuken, og oppfordret alle fadderne til å samkoordinere reisemålet til New York slik at den fiktive premien skulle fremstå som mer troverdig.
Bidrar til økt press
Mona Løberg, i Lykkepromille jobber for å få studenter i Bergen til å drikke smartere. Hun mener det er helt klart at en fiktiv konkurranse bidrar til økt press til både alkoholkonsum og til å delta på drøyere aktiviteter.
– Studentene kan fort føle at de ødelegger for resten av gruppen hvis ikke de gjør det og det på de ulike postene. Det handler jo om at gruppen tror at de sammen drar lasset for å vinne en stor premie.
På denne måten setter man nye studenter i en vanskelig situasjon.
– Det å si nei til å delta på en aktivitet blir vanskeligere når du samtidig føler at du står i veien for at gruppen din får reise til New York.
Løberg er bekymret for at slike leker kan gjøre fadderuken ekskluderende for mange studenter.
– Hvis dette blir normen kan mange føle at fadderuken ikke er for dem. Fadderuken burde være en fantastisk begynnelse på studietilværelsen for alle.
Hun mener videre at det er uheldig at eldre studenter lurer de yngre, og at det legger til rette for at studentene kan angre på sine handlinger dagen etter.
– Det blir en dobbel nedtur dagen derpå. Du våkner og har flashet puppene, samtidig som du får beskjed om at du ikke har vunnet tur til New York likevel.
Var ment som en spøk
Leder av kjernestyret, Dina Mikalsen, forteller at uttalelsen på formøtet med fadderne var ment som en spøk fra deres side.
– Hvis noen føler at det at man kunne vinne en tur til New York førte til økt press, legger vi oss flate. Det var virkelig ikke hensikten, sier hun.
Hun forteller videre at spøken selvfølgelig ikke var påtenkt til poster der det ble spilt på nakenhet og sex.
– Det har vært en lang tradisjon i fadderuken å love en tur til New York som premie. De fleste faddere ble selv lurt i sin egen fadderuke, og det er noe de fleste husker godt. Samtidig kan det at de ulike faddergruppene har et felles mål hjelpe til å bryte isen mellom fadderbarna innad i gruppen. Det kan også gi et lite ekstra dytt for at folk skal for eksempel gi litt mer av seg selv i dansekonkurranser og lignende.
Skal evualere
I etterkant av fadderuken mottar alle nye studenter en spørreundersøkelse for å evaluere fadderuken. Undersøkelsen er valgfri og anonym. Mikalsen forteller at denne undersøkelsen vil bli vektlagt og resultatene på hva som har vært bra og hva som har vært dårlig vil bli tatt til betraktning.
– Vi vil selvfølgelig sørge for at alle erfaringer fra i år føres videre, avslutter hun.