Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Norges Handelshøyskole (NHH) er igjen rangert blant de beste handelshøyskolene i Europa, men faller fra i fjor, på Financial Times' kåring. I FTs samlerangering av Europas beste handelshøyskoler havner NHH på en 53. plass, et nedrykk med åtte plasser fra fjorårets 45. plass. Hele ti plasser foran ligger BI, som er nest høyest av de syv nordiske skolene som har fått plass på listen. Øverst i Norden troner Handelshøyskolen i Stockholm.
Rektor ved NHH, Øystein Thøgersen, uttrykker skuffelse over plasseringen, men peker også på muligheter for forbedring.
– Uansett hva vi måtte mene om kriteriene for de ulike FT-rangeringene, er de viktige for NHH...Jeg er derfor skuffet over at vi ikke kommer høyere, og vi må jobbe hardt og strategisk, kanskje mer kynisk, for å forbedre vår plassering, sier Thøgersen i en e-post til K7 Bulletin.
Ifølge Thøgersen er det flere grunner til at NHH nå faller på rangeringen. Men han peker på en svak kronekurs og lønnsnivået til alumni som en viktig forklaring bak NHHs fall på rangeringen.
– Et forhold som virker tungt negativt på NHH, og norske institusjoner, i årets rangering er lønnsnivå og lønnsvekst for NHH alumni, som er de aller tyngstveide kriteriene på flere av de inkluderte delrangeringene.
I FT-rangeringen regnes lønn om til felles valuta. Til tross for justeringene som gjøres, gjør den svake kronekursen at NHH kommer svært dårlig ut på disse kriteriene i år.
Ved siden av lønnsnivået hos alumni, er også andelen som drar på utveksling på Master en faktor som veier inn i Financial Times rangering. På andre skoler i Norden legger masteprogrammene opp til at man enten drar på utveksling eller tar internship, men på NHH er dette frivillig.
– Blant kriteriene vi selv kan påvirke er andelen internasjonale studenter og andelen som reiser på utveksling på masterstudiet. Vi vurderer nå tiltak som et eget, internasjonalt program for et mindre kull med fokus på bærekraft og internasjonalisering, sier Thøgersen.
Head of Talent Attraction i PwC, Mette Ljungquist Marstrander skriver til K7 Bulletin at NHH studenter lenge har vært en god match for PwC.
– Vi vet at mange flinke studenter går på NHH, da snittet for å komme inn er høyt; og vi har tillit til at vi rekrutterer studenter som har høye akademiske resultater, noe som har vært en faktor vi vurderer i våre rekrutteringsprosesser.
De ser også at studenter fra NHH leverer godt på opptaksprosesser da mange av studentene har vært gjennom ulike type case løsninger og evner å svare på casene deres på en god måte.
Hun peker likevel på at de nordiske handelshøyskolene generelt har forbedringspotensiale.
– Vi ser at mange opplever det som en stor overgang å gå fra studier til arbeidslivet. Studenter som har hatt internships eller trainee stillinger mestrer ofte denne overgangen godt. Derfor tenker jeg at flere universiteter og høyskoler bør tenke mer på hvordan de kan forberede studentene til arbeidslivet.
Her trekker hun fram større tilrettelegging for internship eller utplasseringer som et bra tiltak.
Til tross for nedgangen er rektoren optimistisk med tanke på NHHs posisjon i Norden. Han fremhever skolens sterke inntakskvalitet og arbeidsmarkedsattraktivitet.
– I substans er jeg helt sikker på at våre program står seg svært godt i forhold til andre tilsvarende program i Norden og i Europa. Bare se på inntakskvalitet og attraktivitet i arbeidsmarkedet.
Likevel understreker han at NHH må bli mer strategiske i sin tilpasning til FT-kriteriene Han peker på at det vil startes en utredningen av dette snart, og at det vil være naturlig å avstemme dette arbeidet med kommende, ny rektor så snart vedkommende er ansatt