Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Vi hilser på Hallgeir, og får assosiasjoner til ord som «tvangsmulkt», «namsmann» og «høyrentelån». Ikke mer skal til for å skremme vettet av to økonomistudenter. Hallgeir selv er vennlig, men tydelig. Vi drister oss derfor til å spørre om hans privatøkonomi fra hans tid som NHH-student.
Vi sitter klare for å arrestere Hallgeir for en vill pengebruk.
– Hadde NHH-Hallgeir et balansert forhold til sin privatøkonomi?
– Ja, jeg vil påstå det. Jeg begynte å kjøpe aksjer før jeg startet på NHH, og var opptatt av å tjene egne penger. Jeg brukte nok ikke minst av mine studievenner likevel, fordi jeg hadde seiling som hobby og det var litt dyrt, sier han.
Vi tenker over egen studentøkonomi, og husker at studielånet begynner å minke på konto. Har Hallgeir noen råd til oss for å unngå en opptreden i sesong 25 av Luksusfellen?
Luksusfellen-veteranen presiserer at studenter typisk ikke er i fare for å bli luksusfellen-kandidater.
– Studenter har likevel mange flere faste utgifter i dag enn da jeg gikk på NHH. Netflix, TV2 Play og SATS kan gjøre at man mister oversikt, og kontoen går tom.
Vi lytter til jærbuen mens vi febrilsk melder oss ut av samtlige strømmetjenester.
– I en episode av Luksusfellen fortalte du at du ble varm om hjertet når dere passerte Helleveien, hva var det som gjorde at du trivdes så godt her?
– Det var studiemiljøet. Jeg fant meg veldig til rette i NHHS Backline, Backline er på en måte et ekteskap som varer fra du starter til du slutter. Jeg er også veldig glad i Bergen, det er bare synd at det ikke er flere økonomijobber i byen – da hadde jeg kanskje endt opp med å bo der.
Bulle kontakter Finnes på kvelden, og avbryter han midt i en utendørs treningsøkt. Til tross for avbrytelsen virker han positiv, og går med på å prate med oss allerede morgenen etter.
– Om en måned gir du ut boken «Ved Ernas Side». Hva kan vi forvente? Er det en «page turner» som vil lede til at Erna om få år må krype til korset og gi ut boken «Ved Sindres Side»?
– Nei, det tror jeg ikke. Min bok forteller om de morsomme historiene vi har opplevd både i Norge og i utlandet når vi har vært ute og reist på vegne av Norge. Hva sa Bill Clinton, Donald Trump og Joe Biden, for eksempel.
Vi føler oss litt små i det vi hører så store navn og lurer på om Sindre var like nervøs da han møtte de, som vi er nå.
– Jeg har jobbet 25 år i NHO og tok jobb der med tanke på at vi skulle ha barn, fordi arbeidsoppgavene der er veldig oversiktlige. Deretter fikk vi flere barn, og da overtok jeg mye av innsatsen på hjemmebane da min kone ble statsråd.
Vi undres om det finnes noen andre uteksaminerte menn fra NHH som har valgt å ta mesteparten av innsatsen på hjemmebane, og legge til rette for konens karriere som leder.
– Mange studenter har sine beste minner i studietiden, hva husker du best fra tiden din på NHH?
– Jeg husker svært godt det gode sosiale miljøet, og jeg har mange av mine venner fra NHH. Sindre forteller at han blant annet deltok i Bergensbaneløpet, stafetten mellom BI Oslo og NHH.
Mange NHHere flytter fra Bergen etter studiet, og vi har en liten mistanke om hvorfor Sindre ble igjen.
– Var det Bergen by sin sjarm eller Ernas sjarm som fikk deg til å bli her?
Sindre er ikke i tvil. Det var Erna som gjorde at han ble i Bergen. Sindre prater med oss fra et kontor på Majorstua. Han forteller at han og Erna har bodd nærmest like mye i Oslo og Bergen. Likevel forteller han at han setter pris på en fjelltur i Bergen, både på Rundemanen og Blåmanen.
Vi googler Blåmanen, og konkluderer med at vi ikke er så kjent blant Bergens fjellandskap som vi trodde.
Før var hun en synlig skikkelse i det politiske landskapet. I dag finner du henne både på TV-skjermen med hunden Karma og som leder i Flyt, en organisasjon som skal redusere antall drukningsulykker i Norge.
– Du er kjent med å ha mange jern i ilden, og sånn kan det også føles for oss studenter innimellom. Har du noen gode studieteknikker og tips til å få struktur på en hektisk uke?
– Det viktigste synes jeg, er å ikke være i situasjoner som gjør at du blir avbrutt hele tiden, men å konsentrere seg, og få arbeide sammenhengende med det man holder på med. Når man blir sliten er det lurt å ta gode pauser, og gjerne gå en tur. For meg hjelper det å være ute i frisk luft.
Vi har enda ikke rukket å slette TV 2 Play etter vi snakket med Luksusfellen-Hallgeir, derfor vet vi at Siv sine turer nå også inkluderer Karma, en finsk lapphund som har deltatt i programmet “Gi Labb”.
– Mange studenter har sine beste minner i studietiden, hva husker du best fra tiden din på NHH?
– Jeg studerte jo på en avdeling ved NHH som var i Oslo på et tidspunkt, der var det ikke helt det samme studentmiljøet som i Bergen. Jeg brukte tiden min til å studere, og var kanskje ikke en veldig sosial student. Mange vet ikke at NHH har en avdeling i Oslo, og i dag brukes den mest til seminarer.
– Hva var det viktigste du lærte i din rolle som finansminister?
– Den viktigste lærdommen var å stå støtt selv om det blåser fra alle kanter, du får alltid mye kjeft og det er alltid mange som vil at ting skal gjøres på en annen måte. Men det er bare å stå rakrygget og gjennomføre de riktige tiltakene for å få økonomien på riktig kjør. Det å være finansminister i nesten syv år, gjør noe med deg. Summen av det jeg har gjort har gitt meg erfaring og kunnskap som jeg kan bringe videre nå som jeg jobber i næringslivet.
I dag holder Siv blant annet på med å bygge opp en frivillig organisasjon som skal forebygge drukningsulykker.
– Har du noen råd til unge kvinner som ønsker å søke seg til lederstillinger?
– Det er bare å gønne på! Vi damer er litt sånn skrudd sammen at vi vil mestre ting 120 prosent før vi tar på oss en oppgave, mens menn er lært opp til at det holder å mestre 70 prosent. Det går ikke an å ferdigutdanne seg til å bli en god leder, det er noe man lærer gjennom erfaring.