Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

NHH-student i verdenseliten i sjakk

NHHs egen Benjamin Haldorsen er en av Norges beste sjakkspillere. K7 Bulletin så seg nødt til å komme seg på banen og snakke med vår medstudent om hvordan det er mulig å kombinere et fulltidsstudium med toppidrett.
(Foto: Natanem Natnael Hailu/Foto NHHS).
(Foto: Natanem Natnael Hailu/Foto NHHS).
Benjamin Haldorsen begynte å spille sjakk allerede i barnehagen. Foto: (Jasmina MBA/Foto NHHS).
23. mars 2023
Sist oppdatert: 27. mars 2023

Interessen for sporten kom allerede før Haldorsen hadde begynt skolegangen. Allerede som fireåring ble bergenseren introdusert for det rutete brettet. Det var Haldorsens far som viste sønnen et av verdens mest populære spill. Tjuetreåringen forteller at han som liten kunne sitte alene å spille sjakk, før han skulle i barnehagen. 

I en alder av seks år deltok Haldorsen på sin første sjakkturnering, og gikk helt til topps med seks av seks seiere. Dette økte den unge spillerens mestringsfølelse, og var grunnen til at han meldte seg inn i sin første sjakklubb. 

Fulltidsstudent + sjakk = skippertak + reising

Å kombinere toppidrett med fulltidsstudier krever planlegging. Ifølge Haldorsen arbeider han med skole og trener sjakk i bolker. 

– Jeg reiser mye de første to månedene av semesteret, og om somrene spiller jeg alltid sjakk fra juni til august eller september, av og til oktober. 

Etter et par måneder griper realiteten tak i den unge sjakkspilleren, og han forteller at det ofte blir en del skippertak. 

Haldorsens juletid ble i fjor tilbragt i Kasakhstan, hvor han deltok på verdensmesterskapet i sjakk. Her fikk han konkurrere mot verdenseliten i sporten, og kjenne på hvordan det var å spille mot de mest profesjonelle spillerne verden har å by på. 

Sjakk matt. (Foto: Natanem Natnael Hailu/Foto NHHS).

– Det er som å ha eksamen ni dager på rad

Å spille sjakkturneringer er ifølge Haldorsen mer utmattende enn å ha eksamener. 

– Du har mye kortere tid på å nullstille deg, og man blir ofte helt utslitt av de lange turneringene. Jeg føler egentlig det er en emosjonell berg-og-dalbane, sier Haldorsen. 

Å reise jorden rundt for å spille turneringer, kan for mange høres eventyrlig ut. Likevel er det kanskje ikke alle som forstår hvor krevende en sjakkturnering kan være.

 – Du får ikke mye fritid fordi partiene ofte varer lenge. Man kan risikere å spille i opptil seks timer. I tillegg skal man ofte forberede seg i to til tre timer i forkant, forteller Haldorsen.

 – Det blir ikke så mye tid til andre ting for man er ofte litt sliten. 

Svømming og Symposiet

I tillegg til å spille sjakk aktivt ved siden av studiene, er Haldorsen medlem i NHHI Svømming. Dog forteller han at til tross for at svømmelaget (faktisk) svømmer en gang i uken, er det primært det sosiale som er i fokus.

Utover svømmelaget, var Haldorsen i år en del av Symposiet hvor han arbeider med å skaffe samarbeidsavtaler. Igjen trekker bergenseren frem at hovedgrunnen til engasjementet var knyttet til det sosiale aspektet ved Symposiet. På spørsmål om hva Haldorsen skulle gjøre på Symposiet, fortalte han at han ikke hadde vært svært aktiv. 

– Det jeg har gjort så langt er å skaffe et signert sjakkbrett fra Magnus Carlsen.

Haldorsen jakter tittelen som stormester i sjakk. (Foto: Jasmina MBA/Foto NHHS).

– Jeg ble vant til å ha det gøy hele tiden

På vårsemesteret i fjor var Haldorsen utvekslingsstudent i Lausanne i Sveits. Da ble sjakkbrikkene byttet ut med ski, og store deler av oppholdet gikk til afterski, men også litt skole. 

Til tross for gleden ved utforskningen av Alpene, forteller Haldorsen at han på et tidspunkt ble litt lat. 

– Jeg ble vant til å ha det gøy hele tiden, og ikke til å jobbe. 

Satse på sjakk

Den unge sjakkspilleren vurderer å satse på sjakk etter han har fullført bachelorgraden til våren. Haldorsen forteller at han ønsker å prioritere sjakk, og at han i fremtiden vil søke master i det store utland. 

Det vi alle lurer på

Har du lest deg hele veien ned til artikkelens slutt, skal du selvfølgelig ikke angre. Svaret på det store spørsmålet, nemlig hvilken brikke som er Haldorsens favoritt, kommer nemlig her: 

Hesten. 

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram