Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

NHH-studentenes hverdagshelt: – Hvis alle hadde vært som meg, så hadde det ikke vært krig i verden

I den “gamle” kantinen (GK) på NHH svermer det av smilende studenter.

Mohamed Elkasmi er et kjent fjes for mange NHH-studenter. Foto: (Halvor Grøstad/Foto NHHS)
26. april 2022
Sist oppdatert: 26. april 2022

 Mange av smilene skyldes den blide kantinearbeideren Mohamed Elkasmi (58).

– Hvorfor søkte du jobb i GK?

– Jeg begynte å jobbe for Sammen i 2012. Jeg jobbet både med catering og i kantinen i BB-bygget på Haukeland før jeg ble flyttet til NHH i 2015. Jeg trives veldig godt. Uansett hvor jeg er, trives jeg, smiler Mohamed.

Karrieren før Sammen

Videre forteller Mohamed om karrieren sin før Sammen. 

– Jeg har gjort litt av hvert. Blant annet har jeg jobbet som brannsikkerhetssjef for Statoil, leder for bydrift i Bergen, og hatt en lang karriere som restaurantsjef, forteller kantinearbeideren. 

Etter noen år i jobb sluttet Mohamed selv, grunnet mye stress og sykdom på jobb som gjorde at han måtte jobbe mange ekstravakter. Han trengte å ta det litt med ro, og spare på kreftene. Hos Sammen er det roligere, og Mohamed trives godt.

– Her jobber jeg fra 09-18, så er jeg ferdig. Det er ikke snakk om å bli vekket midt på natten for å komme på jobb fordi noen er syke.

Mer enn å tjene penger

Kort tid etter han hadde en pause fra arbeidslivet var han klar for å ta fatt igjen, og søkte jobb hos Sammen.

– Da jeg kom på intervju oppdaget jeg at jeg tidligere hadde jobbet med direktøren som skulle intervjue meg. Da jeg snakket med henne, skjønte jeg fort at jobben var min. Det har kun vært positivt hos Sammen, fra både ledelsen, og ikke minst fra studentene. Jeg og studentene har det kjempegøy, både her og på BB-bygget, hvor jeg jobbet før.

Mohamed har blitt kjent med mange i karrieren sin, og han blir ofte gjenkjent på gaten. 

– Jeg kan gå ute i gatene i Bergen, og plutselig hører jeg «Hei, Mohamed!». Jeg hilser fint tilbake. De kjenner meg sikkert fra NHH, BB-bygget, eller catering. Det er rett og slett humøret mitt som gjør det. Jeg ler, jeg smiler, jeg liker å se folk smile, og jeg liker å smitte folk med smil. Slik har det alltid vært. Jeg sier til meg selv at hvis alle hadde vært som meg, så hadde det ikke vært krig i verden, smiler han. 

Elkasmi ser på studentene som en slags familie. Foto: (Halvor Grøstad/Foto NHHS)

Mohamed forklarer at arbeidet i kantinen er mer for ham enn bare å tjene penger. 

– Studentene kommer ikke bare her for mat. De vet at jeg står bak kassen, og de synes det er gøy. De spør etter meg, og vi blir som en slags familie. Jeg liker at man kommer så nær studentene, sier kantinearbeideren.

Byr på seg selv

Han forteller videre at han alltid prøver å oppmuntre studentene, særlig i eksamensperioden. 

– Jeg minner de på at livet går fort, så man må gjøre det beste ut av det. Ikke stress, bare smil. Rekk ut en hånd, spør noen hvordan noen har det. Aksepter deg selv som den personen du er, ikke bry deg om hva andre syns om deg. Smiler man til andre, så får man smil tilbake. Det er min filosofi, og det er sånn jeg er født, smiler Mohamed. 

Mohamed mener at det er denne filosofien og den menneskelige kontakten som får studentene til å komme tilbake. Han liker å by på seg selv. 

– Noen kaller det barnslig, jeg kaller det gøy. Jeg liker å lage konkurranser, synge for studenter som har bursdag eller gjøre andre ting for å engasjere studentene. Jeg sier for eksempel at hvis de kan gjette hvor mye noe koster, får de det gratis. Det folk tenker på som “spis og gå ut igjen”, blir som et rehabiliteringssenter for studenter, særlig i eksamensperioden. Studentene synes det er gøy å snakke med meg fordi jeg byr på meg selv, forklarer han. 

Du blir jo ofte omtalt som en hverdagshelt på NHH. Har du noen hverdagshelter selv?

– Min mor er min viktigste hverdagshelt. Hun er den snilleste moren i hele verden, og jeg gleder meg til å reise hjem til henne i sommer. Hun bor i Casablanca i Marokko, der er jeg født og oppvokst. I tillegg vil jeg nevne Truls Bruvik, den beste kokken i kantinen vår. Han er alltid imøtekommende, smiler hele tiden, og er generelt en veldig positiv person, forteller Mohamed.  

Mohamed Elkasmi sammen med sin hverdagshelt: Sammen-kokken Truls Bruvik. Foto: (Halvor Grøstad/Foto NHHS)

Mohamed på fritiden

Mohamed flyttet til Norge i 1986 sammen med sin norske kjæreste. De møttes på studiene sine i London, og er i dag gift med to barn. Hvis man teller med studentene på NHH, noe Mohamed ofte gjør, er familien hans likevel langt større.

– De fleste studentene smiler og prater med meg, og de er alle litt mer utadvendt enn før jeg startet. Jeg har blitt invitert på både revy og fest etter jobb. Det viser at de setter pris på meg, og jeg setter pris på dem, forteller Mohamed.

Hva gjør du på fritiden?

– Jeg går ut på tur, treffer venner, fisker og går på kino når jeg får mulighet til det. Nå gleder jeg meg til sommerferie og å reise for å møte familier og venner. Jeg har ikke reist på over to år, forteller han.

Hva gir deg mest glede i livet?

– Å få andre til å smile. Når noen ser meg i øynene og sier “tusen takk for i dag, Mohamed”. Da vet jeg at jeg har gjort noe for dem, og det er veldig viktig for meg. Det gjør meg glad å hjelpe folk, direkte og indirekte. Jeg liker å se at mennesker er fornøyd, smiler Mohamed.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram