Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Finalen i Case-NM, arrangert av Norges Bank, ble avholdt i Oslo sist torsdag. Både første- og andreplassen gikk til lag fra NHH.
Etter delfinalen i Bergen 2. februar gikk tre lag fra NHH videre til den nasjonale finalen i Norges Banks Case-NM i Oslo. Her skulle de tolv vinnerlagene fra delfinalene i Bergen, Oslo, Stavanger og Trondheim konkurrere om den gjeve tittelen. Vinnerpremien er en billett til sentralbanksjefens årstale 2018. Dette er andre året Norges Bank arrangerer Case-NM, og dermed har NHH-lag gått av med seieren begge årene arrangementet har blitt holdt.
Finalistene fikk på forhånd vite at temaet var «pengepolitisk rapport», og oppgavene kunne handle om pengepolitikk, finansiell stabilitet eller finansmarkedene, som alt er innenfor kjerneoppgavene til Norges Bank. Deltakerne skulle blant annet komme med en tilråding om hva sentralbanksjefen skulle gjøre med styringsrenten, basert på et makroøkonomisk scenario, og gjøre en oppgave om boliglånsforskriften.
Lagene fikk overvære rentemøtet og fremleggelsen av den pengepolitiske rapporten for første kvartal, så dette var naturligvis et gjennomgangstema under finalen.
Av de tre lagene som representerte NHH ble det to pallplasser. På førsteplass kom NHH-laget Generasjon QE (Quantitative Easing), etterfulgt av NHHS Case Club. Tredjeplassen gikk til Team Øvre Blindern fra UiO.
Generasjon QE er fornøyde
Ove Hogneland, Edvard Kvalø Holter, Yngve Rubi og Vetle Rotlid (samme rekkefølge som på bildet), som vant Case-NM, forteller i en melding til K7 Bulletin at laget forberedte seg godt i forkant.
– Vi har lest Norges Banks pengepolitiske rapport fra desember, samt rapporter fra andre sentralbanker internasjonalt. Samtidig har vi diskutert en del oss imellom rundt det vi har lest, forteller de.
– Var det noen store overraskelser underveis?
– Vi var selvsagt overrasket over resultatet, spesielt da vi følte at vi ikke traff like godt på den muntlige delen av konkurransen. Det faglige var selvsagt utfordrende, men det som overrasket oss mest underveis, var kanskje hvor vanskelig det var å finne fram inne i Norges Banks lokaler, påpeker laget.
– For øvrig ble vi noe overrasket over hvor mye tid og ressurser Norges Bank brukte på å skape et veldig gjennomført opplegg, der alle de 12 lagene fikk hver sin veileder blant deres ansatte til disposisjon gjennom hele konkurransen.
– Hva har dere lært av å delta i Norges Bank Case-NM?
– Vi har blitt flinkere til å løse praktiske case og jobbe under tidspress, i tillegg til å få en smakebit på hvordan det er å jobbe i Norges Bank.
– Kunne dere tenke dere å jobbe i Norges Bank?
– Norges Bank fremstår som en veldig attraktiv arbeidsgiver med masse hyggelige ansatte. Så det er absolutt veldig attraktivt, skriver vinnerne.
Etter å ha vunnet Case-NM, med NHHS Case Club hakk i hæl, har Generasjon QE en mer eller mindre plausibel spekulasjonsteori:
– Med to NHH-lag på toppen av pallen har vi lært at NHH er bedre enn UiO i samfunnsøkonomi. Kanskje de er bedre enn NHH i finans?
Vinnerlaget ønsker også å takke lagets veileder, Bjørnar Slettvåg fra Norges Bank, for god veiledning og morsomme historier.
NHHS Case Club føler seg som vinnere
Ellen Bugge Lyche, medlem av NHHS Case Club og deltaker i finalen, tok sølvmedaljen som del av Case Club. Hun er fornøyd med både NHHs og Case Clubs innsats.
– Det var veldig gøy å være med i finalen av Norges Banks Case-NM 2017, særlig siden flere av NHH-lagene besto av medlemmer fra NHHS Case Club. Jeg representerte NHHS Case Club, og vi forberedte oss ved å lese oss godt opp på makro, i tillegg til de siste pengepolitiske rapportene til Norges Bank. Med den nye rektor Thøgersen på plass, som er foreleser i langsiktig makroøkonomi, var det jo også ekstra motiverende å vise at NHH lett danker ut andre økonomistudenter i makro, forteller Lyche.
– Det er jo alltids litt surt å ikke nå helt opp, selv om vi på laget nå er svært fornøyd med sølvmedaljen. Likevel føltes det hele som en seier, da det viktigste, tross alt, er at NHH tar førsteplassen og slår BI - noe som ikke var noe stort problem denne gangen siden at BI ikke kom seg gjennom kvalifiseringsrunden, poengterer Lyche.
Casemasteren skryter av innsatsen til deltakerne
Casemaster under Norges Banks Case-NM, Kjetil Martinsen, skriver til K7 Bulletin at det var godt nivå blant deltakerne.
– Vi har hatt med over 120 studenter fra fire byer i årets Case-NM, og det har vært et utrolig høyt faglig nivå på samtlige lag. Studentene viser at de langt på vei forstår økonomiens virkemåte og har satt seg godt inn i dagens situasjon med lave renter, og ikke minst de avveiningene Norges Bank må gjøre i pengepolitikken med høy boligprisvekst, avtakende inflasjon og tiltakende produksjonsvekst, skriver Martinsen.
Martinsen roser makroøkonomikompetansen NHH-studentene viser.
– Selv om vi hadde mange dyktige lag med i årets utgave av Norges Banks Case-NM, og konkurransen var tøff, var seieren til Generasjon QE velfortjent. At andreplassen gikk til NHHS Case Club understreker nok kun at NHH fostrer mange dyktige makroøkonomer om dagen!
Martinsen ønsker at det blir enda fler deltakere til neste år.
– Det er gledelig å se at så mange lag fra Bergen stilte i årets konkurranse. Vi håper at enda flere studenter melder seg på neste års konkurranse. Da tror jeg utdanningsinstitusjonene i de andre byene kommer sterkere tilbake, etter at NHH har vunnet de to siste utgavene, forteller Martinsen.
– Jeg gleder meg til å ta imot medlemmene i Generasjon QE i februar neste år, når de kommer for å hente premien sin: deltakelse på Norges Banks årstale og årstalemiddag for 2018, avslutter casemasteren.
Følg lenken for å lese mer om Norges Banks Case-NM, og for å se videoreportasjen fra konkurransen: http://www.norges-bank.no/Om-Norges-Bank/Jobb-i-Noregs-Bank/Case-NM/