Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Flere av nettsidene til ulike organisasjoner i Norges Handelshøyskoles Studentforening (NHHS) er angrepet av hackere.
– Det virker som det er noen nettsider som er angrepet av en hacker, men vi vet ikke hvem det er som står bak, forteller Eirik Veland Gjeldnes, systemansvarlig i IT-gruppen.
IT-gruppen står for driften av studentforeningens nettsider.
Gjeldnes sier at det skal være snakk om et såkalt rootkit-angrep der hackeren har plantet noen uønskede filer i studentforeningens systemer. IT-gruppen arbeider nå med å få fjernet disse filene.
– Hackeren har lagt inn noen uønskede filer, men vi har fortsatt full kontroll over nettsidene, sier Gjeldnes.
Det skal dermed ikke være noen fare for at NHHS skal bli utsatt for for eksempel løsepengekrav. Fordi de ikke er sikre på hva de uønskede filene kan utrette, forteller Gjeldnes at IT-gruppen har valgt å ta ned de aktuelle nettsidene inntil problemet er løst. Det er foreløpig usikkert hvor lang tid det vil ta å få sidene opp igjen.
Nettsidene som er påvirket tilhører Økonomiformidlingen, Bergen Challenge, NHH Aid, eXtravadance og Pikekoret Sangria. Leder i NHH Aid, Joachim Indrevik, bekrefter at hjemmesidene deres er nede på grunn av et hackerangrep.
– Nettsidene våre er nede på grunn av hacking. Jeg vet foreløpig ikke når de kommer opp igjen, eller hvilke konsekvenser dette eventuelt vil få for NHH Aid, sier Indrevik.
Indrevik skryter samtidig av IT-gruppens innsats.
– Jeg vet at IT-gruppen jobber på spreng for å få løst dette. De gjør en kjempejobb og holder oss informert hele veien.
De fleste av nettsidene knyttet til studentforeningen er ikke angrepet. Studentforeningens fellesside nhhs.no er ikke påvirket og fungerer som normalt. Heller ikke Ukens hjemmeside uken.no skal være angrepet.
Fakta: Root kit
Root kit, programvare som installeres på en datamaskin uten at brukeren vet om det eller ønsker det, og som bruker forskjellige teknikker for å holde seg skjult for brukeren. Filer som inngår i en rootkit vil ikke vises av vanlige filhåndteringsverktøy, og alt programmene gjør, som kommunikasjon med omverden, snoking i andre filer, registrering av tastetrykk og så videre, vil heller ikke kunne oppdages av den vanlige brukeren.
Kilde: snl.no