Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Økonomikommentator i NRK med tydelig oppfordring til NHH-professorer

NRK-profil Cecilie Langum Becker snakker ut om sin egen studietid på NHH og hvordan det er å gå en annerledes karrierevei. Og strippere på høyfjellshotell.

En dame med mange hatter: økonomikommentator, podcaster, tidligere NHH-student og nå forfatter Cecilie Langum Becker. Foto: Jørgen Thorud.
1. november 2023
Sist oppdatert: 2. november 2023

Aktuell med boken Kan vi ikke bare bruke oljepengene, da? vil Cecilie Langum Becker få nordmenn til skjønne mer av makroøkonomi, og kanskje få oss til å ta bedre valg knyttet til personlig økonomi. Bulle møter Cecilie over en kopp kaffe på caféen Vågal, et steinkast unna internettfenomenet Trekroneren. I løpet av vår samtale snakker hun engasjert om blant annet sin egen studietid, å gå en annerledes karrierevei og hva dagens NHH-professorer bør bli flinkere på.

Hva var motivasjonen din bak å skrive denne boken og hva handler den om?

– Alle lurer på så mye knyttet til hva Norges bank oppgave er, inflasjon, hvorfor må de stramme inn. Det er så mange der ute som vil vite mer, skjønne mer, blant lesere, lyttere og seere, så jeg ville skrive en bok som kan hjelpe nordmenn med å skjønne mer av alle disse tingene. Jeg har jobbet masse med teksten, å få det enklere og bruke masse eksempler.

– Jeg brenner for makroøkonomi, jeg synes det er kjempegøy, og den gleden fikk jeg den høsten jeg begynte på NHH. Regnskapsfagene var ikke så gøy, for det kan du pugge deg til, mens i makroøkonomi må du få den dypere forståelsen, sier Becker.

Put og Call

Becker peker på at hvis man får intuisjonen på plass, kan man også gjøre gode valg knyttet til din egen privatøkonomi, fordi man skjønner mer hva som skjer. Hun mener også på at det er et større behov enn tidligere for bredere kunnskap om økonomi enn tidligere.

– Jeg opplever at i den tiden vi er inne i nå, at folk er bekymret og fortvilet, og kanskje litt sinte til og med på myndighetene, det gjør jo noe med tilliten i samfunnet vårt. Hvis man får en bedre forståelse av hvordan ting henger sammen, skjønner man at Norges bank ikke hever renta for å være kjipe, men fordi det er nødvendig. Økonomien i dag er også mer sammenvevd enn tidligere, med økt globalisering og ting er mer komplekst, noe vi kanskje så særlig under pandemien, hvor tett sammenvevd alt er, forklarer Becker.

På spørsmål om økonomi bør bli en tydeligere del av pensum i norsk skole svarer hun klokkeklart ja, og savner også at oppgavene man gjør kontekstualiseres.

– Jeg bladde i en mattebok for tiendeklasse her forleden, den hadde et helt kapittel om personlig økonomi, men det settes ikke inn i noen kontekst. Det savnet jeg veldig da jeg selv var student på NHH, jeg husker vi hadde om opsjoner, og vi drillet put og call, men jeg satt der og tenkte, når i all verden får vi bruk for dette?

Tydelig oppfordring til NHH-professorer

På oppfølgingsspørsmål om hva hun synes NHH kan bli flinkere på, savner hun at NHH-professorer viser seg mer fram i media.

– Det er noen få som er mye i media fra NHH, som melder seg på i debatter, men jeg savner at flere fra NHH er mere synlig. Jeg synes generelt at folk innen både næringsliv og akademia bør melde seg mer på og snakke i klartekst om ulike problemstillinger. Det er en veldig lukket boble der ute, så jeg savner at de i større grad viser seg fram og hva de jobber med.

Når hun blir spurt om hvordan hun selv opplevde undervisningen da hun var student forteller hun engasjert.

– 50-60 prosent av det jeg lærte under tiden min på NHH pugget jeg meg til, og det går rett inn og rett ut. I regnskapsfagene mine pugget jeg meg til at hvis jeg får en oppgave som ser sånn ut bruker jeg den metodikken, og hvis den ser sånn ut skal jeg gå fram på den måten. Å legge opp fagene på den måten…, det er forhåpentligvis ikke sånn lenger, fordi man husker ingen ting av det året etter, men jeg husker IS/LM-modellen fordi den forsto jeg, og den sitter fremdeles.

Kjærlighet & strippere

Etter videregående forteller Becker at det ikke nødvendigvis var planen å begynne på NHH, og hennes mor hadde en finger med i spillet.

– Planen var egentlig å jobbe i butikk og være DJ, men mamma sendte inn en søknad på NHH for meg mens jeg var i Frankrike.  Jeg skulle egentlig ikke studere økonomi, men så traff jeg min nåværende mann første året, han skulle egentlig til NTNU og jeg skulle begynne på journalistikk, men så var det veldig gøy så det ble det til at vi fortsatte begge to på NHH.

 ­–  Hva slags type student var du, inntok du samme rolle som du har i dag og forklarte pensum til forvirrede medstudenter?

– Mannen min gikk året over meg på NHH, han er og var veldig smart. Når jeg leste pensum kunne han sitte ved siden av meg og forklare, jeg hadde rett og slett en privatlærer gjennom hele studietiden. Da kunne jeg forklare pensum til mine venninner, noe de synes var veldig urettferdig. Han hjalp meg gjennom hele studietiden.

– Det er mitt beste tips, bli sammen med en flink student som går over året som kan forklare til deg, sier hun med et lurt smil.

Becker forteller at hun var en aktiv student også utenfor lesesalen, og var blant annet med i UKEN, symposiet, hyttestyret og var med å arrangere økonomiske vinterleker (ØVL), men peker på at ting kanskje har forandret seg litt på 20 år.

– Under ØVL leide vi inn strippere, som strippet for guttene nede i bassenget som en aktivitet under vorsspillet, på ØVL sin regning. Det var en litt annen tid, slår hun fast.

Annen karrierevei

Cecilie forteller at hun alltid ville begynne å jobbe i mediebransjen når hun skulle søke jobber etter NHH, noe som lyste fram da hun var på jobbintervju hos TDN finans.

– Du er skikkelig keen på jobbe her, du, sa han som intervjua meg.

Hva tror du er grunnen til at ikke så mange fra NHH går den samme veien som du har gjort?

– Jeg tror at de som vil bli journalister går på journalistikk, men det er jo guds lykke å ha denne jobben. Du trenger jo ikke nødvendigvis journalistikkutdanning for å være journalist, men du trenger å kunne et fag. Jeg hadde ikke fått jobben i dag hvis jeg ikke var siviløkonom, å ha et fag i bunn er en kjempefordel. Det er masse annet man kan gjøre enn å bli revisor etter å gått på NHH, det ser jeg blant mine venninner jeg studerte med.

I usedvanlig bra høstvær takker vi for praten før Cecilie må videre på podcastinnspilling.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram