Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Prorektor: Utveksling gjennomføres – med forbehold

Utveksling med forbehold. Foto: Silje Katrine Robinson og NHH
Utveksling med forbehold. Foto: Silje Katrine Robinson og NHH
26. august 2020
Sist oppdatert: 30. oktober 2020

Prorektor for utdanning ved NHH, Malin Arve, sier til K7 Bulletin at studenter som har søkt om utveksling for våren 2021 får reise - dersom ikke landet de skal reise til er merket som "rødt" av helsemyndighetene.

Da K7 Bulletin spurte prorektor Malin Arve om det ble utveksling våren 2021, svarte hun slik:

–Både ja og nei. Per nå følger vi helsemyndighetenes råd om gule og røde land. Det vil si at dersom landet er rødt ved utreisetidspunkt, vil ikke studenten kunne reise til det landet. Dersom landet er kategorisert som gult, kan man reise, sier Arve og henviser til FHIs karanteneregler og råd for smittevern.

Dermed ville det ikke vært mulig å gjennomføre utveksling i land som Australia, USA og Singapore, som tradisjonelt har vært populære destinasjoner å reise på utveksling til - dersom utvekslingen skulle ha funnet sted i dag.

Ny reiseråd kan ha kommet innen tiden er inne for å reise på utveksling, og det er fortsatt ikke sikkert hvilke land det er mulig å reise til eller ikke når utvekslingen finner sted. Arve påpeker og at det kun er "nødvendig reise" som anses som gyldig grunn til å reise til røde land.

–Beredskapsgruppen på NHH har vurdert at utveksling ikke kan anses som «nødvendig reise» og vi tillater derfor ikke reise til røde land, hverken for ansatte eller studenter.

Forrige uke meldte TV2 at statsråd Henrik Asheim presiserte at reiser til utenlandske studiesteder nå skal regnes som «nødvendige», på linje med arbeidsreiser. Dette fordi norske studenter som reiser til utlandet utgjør en liten risiko for å ta med seg smitte tilbake til Norge, dersom de planlegger å studere utenlands hele semesteret.

Ikke aktuelt å utsette utveksling til høsten

Etter det K7 Bulletin erfarer, har det fra enkelte hold vært ytret et ønske om å skyve utvekslingen for bachelorstudentene til høsten 2021. Arve mener det ikke blir aktuelt.

–Å utsette utvekslingen til høsten har vært oppe til vurdering, men vi konkluderte med at det ikke fungere på bachelornivå, fordi det ikke passer med fagene man skal ta her på NHH og fagene man skal få innpass med fra utveksling.

Områder som er omfattet av karantene ved innreise til Norge fra 22. august 2020. Regjeringens råd er å unngå alle ikke-nødvendige reiser til utlandet. Rød farge = høyt smittepress og karantene påkrevet ved innreise til Norge. Gul farge= økt risiko, karantene ikke påkrevet ved innreise til Norge, Rød farge skalert = ikke evaluert eller ikke tilstrekkelig data om smittepress, karantene påkrevet. Illustrasjon: Folkehelseinstituttet

Samtidig understreker Arve at hun gjerne ser at så mange studenter som mulig benytter seg av utvekslingstilbudet - så lenge det ikke går utover sikkerheten.

–Jeg ønsker å sende så mange som mulig ut på utveksling, fordi det er et viktig moment i studieløpet. Samtidig skal det være helt trygt å dra på utveksling, sier Arve.

Forventer svar innen ukeslutt neste uke

Tirsdag forrige uke annonserte Oda Karoline Ringstad, førstekonsulent ved avdelingen for internasjonale relasjoner på NHH, at svar på søknaden om utveksling for våren 2021 etter planen skulle bli offentliggjort onsdag.

Bachelorstudenter med håp om å reise på utveksling fikk følgende beskjed på Canvas forrige uke. Foto: Skjermbilde fra Canvas.

Svar på søknadene har foreløpig latt vente på seg, og prorektor Arve forteller til K7 Bulletin at man kan forvente å få svar på søknaden senest i løpet av neste uke. Hun hadde også inntrykk av at alle svarene ville bli sendt ut samtidig, og ikke fortløpende.

K7 Bulletin har foreløpig ikke lykkes i å få en kommentar fra Ringstad.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram