Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Ringenes Herre: NHH-Edition

I motsetning til NTNU sin berømte NTH-ring, som selger bedre enn noensinne, kjøper stadig færre NHHs kandidatring.

NHH-kandidatringene. (Foto: Maiwenn Knapskog/ Foto NHHS)
7. oktober 2022
Sist oppdatert: 18. november 2022

Helt siden 1950-tallet har alle med godkjent siviløkonomutdannelse fra Norges Handelshøyskole hatt muligheten til å bestille kandidatring – et gyllent symbol på mastergrad ved landets kanskje mest populære utdanningsinstitusjon (eller som trøst for at en, heller ikke i år, ble fridd til).

Likevel synes det å være en minimal andel studenter som velger å gå til innkjøp av ringen. Det er trolig ikke fordi majoriteten av nyutdannede NHH-ere er gift, så hvorfor har det seg slik?

NHH versus NTNU - «The War of the Ring»

NTNU selger i underkant av 1.000 ringer hvert år, som står i sterk kontrast til NHH sine salg. Fra 2019 til 2021 ble det solgt henholdsvis 32, 30 og 25 stykk og det er foreløpig bare 12 NHH-ere som har gått til innkjøp av ringen i år. Skal vi tro på profetien om stadig synkende salgstall, vil nok ikke produsenten bli overveldet med bestillinger fremover. 

Lederen av NHH Alumni, Morten Hilt, forteller at det ikke er planer om å oppgradere designet på ringen. Grunnen til dette er at NHH har et ønske om å videreføre sine tradisjoner ved å bevare designet. Det kan dog bemerkes at produksjonen ikke lengre foregår lokalt ettersom den originale produsenten gikk av med pensjon. I dag blir ringene (på noe utradisjonelt vis) smidd i Hønefoss. Det er prøvd å bevare ringens historie ved å bruke de originale stansene.

Videre utdyper Hilt at den eneste formen for markedsføring per dags dato er fremvisning av ringene ved uteksaminering, på tilsendte brosjyrer og på stands, som alumnikonferansen i Oslo.

I Trondheim er det andre boller når det kommer til markedsføring. Den lokale gullsmeden reklamerer årlig med en stor plakat hvor NTH-ringen skinner, som får enhver forbipasserende sivilingeniør- og arkitektstudent (og, for så vidt, trønder eller turist) til å måpe.

Videre er selve overleveringen av ringen en seremoni i seg selv: studentene kommer innom gullsmeden med champagne for å feire, noe som kan få NHH-studenters gange til postkassen til å føles ut som en «walk of shame».

"The War of the Ring"

«The origin of the ring»

Hilt kunne avklare følgende om NHH-ringen: 

1.  I tradisjonsrik stil finnes det både en dame og en herrering, med ulike ringstørrelser. Det anbefales ifølge NHHs nettsider å ta målinger hos gullsmed før kjøp. Alternativt har Servicesenteret ringene i ulike størrelser og modeller hvor man får teste hvordan ringen føles og ser ut på egen finger (OBS! Den gjør deg ikke usynlig).

2.  Ringen kommer både i hvitt og gult gull. Ved ringens oppstandelse ble den kun produsert i gult gull, men etter misnøye fra kvinnelige kandidater, ble det lansert en hvit versjon for fem år siden. 

3. Ringene produseres av Gullsmed Espeland AS, og bestilles gjennom bestillingsskjema på NHH sine nettsider som man enkelt finner ved å søke opp «NHH kandidatring». Selve bestillingen sendes derimot ikke til leverandør før vitnemål er godkjent. Her er det dermed  lite rom for stryk på eksamen dersom du vil ha et tillegg til ringsamlingen din. Går derimot alt på skinner, kan du forvente at ringen ligger i postkassen din etter en måneds tid. 

Lederen av NHH Alumni, Morten Hilt. (Foto: Maiwenn Knapskog/ Foto NHHS)

Gode på pris

Siden ringene kjøpes direkte fra produsenten er ringene lavere priset i henhold til gullinnhold i forhold til den generelle varebeholdningen til andre gullsmeder i landet. Dameringen koster 4.050 kroner i hvitt gull og 2.894 kroner i gult gull. Herreringens priser er på 5.956 kroner for hvitt gull, og 4.195 kroner for gult gull. 

«You shall not pass»

For å runde av visen og samtidig gjøre oss i Helleveien enda mer unike, er det verdt å notere seg bak øret at BI en gang i tiden spurte om tillatelse til at deres ferdigutdannede siviløkonomer kunne få bære NHH sin kandidatring. Dette fikk de ikke gjennomslag for. 

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram