Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Vesten, som nærmest kan anses som en uniform på Norges Handelshøyskole (NHH) er blitt det symbolet på en ekte finansbror. Om internship i meglerhus ikke gikk i boks, kan man i det minste se ut som at det gjorde det.
Hva sier egentlig denne uniformen om dem som bærer den? K7 Kapital har fått en ærlig tilbakemelding med mannen som tidligere har sagt at «Homser flest har dritdårlig stil», redaktør for kulturavisen Subjekt, Danby Choi.
Hvorfor går Patagoniavesten hånd i hanske med ønsket om å jobbe i finans?
– Den går egentlig som hånd i hanske i tech. Trenden begynte i Silicon Valley og dreide seg om å vise noe midt mellom dyrt, sporty og tech. Det er verken spesielt dyrt, spesielt sporty eller spesielt tech, så her får du like mye ingenting som alt. Patagonia utstråler ikke lenger noe annet enn at du er en sau i flokken.
Den stilbevisste redaktøren beskriver vesten som helt OK mote, men først og fremst blant dem som ikke tør å skille seg ut. Han mener det viktigste er at man ikke bruker Patagoniavesten for ofte, og i riktige anledninger.
– Det er fritidstøy, sier han.
Hvorfor er det alltid Patagonia?
– Fordi Nordmenn er noen jævla sauer.
Kanskje Choi har besvart mysteriet for hvorfor unge studenter tar på seg uniformen lenge før arbeidskontrakten er i boks – og hvorfor half-zipen allerede sitter som støpt.
Om moteråd til studentene har Choi en klar oppfordring.
– Prøv hardere.
De vågale Barbour-«hipsterene»
Noen modige studenter har likevel tredd ut av zippen og dratt fram en Barbour-jakke. Med over 100 års historie er denne jakken tett knyttet til en britisk livsstil med jakt og klassisk mote.
Barbour var i sin tid var et tegn på britisk overklasse, men jakken har i moderne tid sett mer av kontorer på Barcode og Tjuvholmen enn jaktmarker.
Utover Barcode har Barbourføringen på NHH vokst med en tosifret CAGR de siste fem årene. (Hvis du må google nå, har du kanskje ikke fortjent å bære vesten enda).
Choi på sin side mener at valget mellom Barbour og Patagonia ikke er et kontrært tegn, men heller signaliserer at du er en «jævla sau».
Så mye for individualitet.
Etter krass kritikk mot finansmoten kommer mannen bak kulturavisen Subjekt, et par mediestormer og en lang rekke reality-deltagelser med et par råd.
– Du må rocke plagget. Plagget må ikke rocke deg. Så du må passe på at klærne passer, og på den måten du mente det.
Nå som mange har omfavnet business casual med fokus på casual, har den nye punken blitt å kle seg ordentlig?
– Jeg tenker det viktigste er å kle seg etter anledning. Du er ikke flott om du går i dress der du ikke skal gå i dress. De som kler seg vel, vet når å bruke hva.
Når økonomien strammer seg til, har historien vist at slipsknuten gjør det samme.
Tollbarrierer stiger og sjefen snakker kanskje mer om «kostnadskutt» enn afterwork. Kanskje vil et gammelt stykke silke få sin renessanse?
– Få på deg et slips om du er seriøs i arbeidslivet. Det strammer litt i halsen, men det er prisen for sivilisasjon – som Torbjørn Røe Isaksen sa, sier Choi.
Så finansbrødre og søstre. Neste gang du ser de syv fleecene og zippene i klesskapet, spør deg selv: Er dette meg, eller gjør jeg det fordi alle andre gjør det?
Om svaret er sistnevnte, kan det være på tide å stille seg selv spørsmålet: Prøver jeg hardt nok – eller er jeg en jævla sau?