Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
– Dette er ikke akkurat et selskap man ønsker å befinne seg i. Hvis forslaget om å forby partipolitisk interessegrupper i NHHS går gjennom, vil jeg bli pinlig berørt på NHHS’ vegne, sier Njaal Neckelmann, leder for Bergen Liberale studenter og medlem av Studentparlamentet.
Selv om han er fornøyd med at Unge Venstre fikk interessegruppestatus, mener han at saken har stilt studentforeningen i et dårlig lys.
– At noen ikke bryr seg om politikk er synd, men helt greit. Men det er ikke greit å nekte politisk interesserte å organisere seg med samme vilkår som andre. Jeg har ingen interesse for whisky og sigarer, men jeg tror ikke Masterlosjen kommer til å føre til noen vond splittelse av studentforeningen.
Karikert partipolitikk
Neckelmann mener forslaget vitner om manglende forståelse for hvordan partipolitikk fungerer.
– Motstanderne har kanskje hengt seg opp i karikaturene, og ser bare svarthvittbildet som man blir presentert på partilederdebatter. Virkelig partipolitikk er langt mer nyansert.
Han tror mer partipolitikk kunne vært sunt for NHHS.
– Stereotypen av NHH-studenten er at alle mener det samme. Det stemmer jo ikke.
– Da Bulle gjorde en undersøkelse før valget, svarte jo nesten 50 prosent at de ville stemme Høyre?
– Ja, men 50 prosent stemmer noe annet. Mer partipolitikk tror jeg kan skape og få frem større meningsmangfold. Kanskje kunne det også bidratt til å sprekke NHH-boblen litt.
Plass til politikk
Leder i representantskapet Runar Wiksnes var en av dem som engasjerte seg i debatten på mandag. Han er fornøyd med resultatet, og berømmer måten saken har blitt håndtert på.
– Dette var en debatt som var moden for å tas, og da var det bra å få argumentene frem i lyset.
Wiksnes håper politiske interessegrupper kan bidra til at studentene på NHH får en tydeligere stemme utad.
– At denne saken ble så kontroversiell, viser jo at vi mangler saker å engasjere oss i. Studentengasjementet vi har sett den siste uken har vært imponerende. Det viser at det er rom for partipolitikk i NHHS.
Aarebrot har snudd
Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, ble i forrige uke sitert på at han støttet forslaget om å nekte partier adgang i studentforeningen. Han sier nå at han fikk galt inntrykk om saken fra Studvest, og har endret oppfatning.
– Når det er slik at kristne studenter, whiskydrikkende studenter og alle andre grupper får være med, fordi de har et felles engasjement, så er det en fordel å også ha med politiske partier. Et felles politisk engasjement er like legitimt som et kristent engasjement, mener Aarebrot.
Han syns en praksis med å utestenge politiske partier, mens for eksempel religiøse grupper får være med, er diskriminerende.
– Det betyr at man diskriminerer mot demokratiet, og det er ganske ille.
Selv om Høyres studenter har trukket seg ut av studentforeningen, mener han Unge Venstre burde få tilgang.
– Hvis Høyres studenter selv ikke ønsker å være med, er det så enkelt som at de som vil bør få lov. Men det beste hadde vært om det var flere partier som ville vært med, og ikke bare ett.
Knepen seier
Unge Venstre NHH vant avstemningen med 52 stemmer. På tross av mye engasjement rundt saken var det bare 324 studenter som avga sin stemme. Det er omtrent ti prosent av studentmassen.
Hans Falck, som har vært den mest markante motstanderen av Unge Venstres søknad, har imidlertid lovet å fortsette kampen. Han har startet Facebook-gruppen Bevegelsen for et partipolitisk uavhengig NHHS, som i skrivende stund har 73 medlemmer. Gruppen har som mål å legge til en bestemmelse i NHHS-loven om at NHHS skal være partipolitisk uavhengig på neste foreningsmøte.
Leder i Unge Venstre NHH Hogne Ulla mener forslaget er uklart slik det fremstår nå.
– Hvis det går ut på at NHHS skal være politisk uavhengig er vi enige, men det er ivaretatt idag. Det er ikke det samme som at politiske partier ikke kan være med, sier han.
Han mener det er viktig at forslagsstillerne får tid og albuerom til å utarbeide lovendringsforslaget, men lover å være klar til å møte det når forslaget er klart.
Han oppfordrer Falck til å dele sine meninger med studentmediene underveis i prosessen.
– Vi er veldig fornøyd med å ha studentforeningen i ryggen. Jeg er overbevist om at NHHS er mer tjent med å åpne døren for flere, heller enn å kaste ut politiske partier.
Hans Falck har ikke ønsket å uttale seg til K7 Bulletin i forbindelse med denne artikkelen.