Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

She Innovates 2023: – FUCK JENTE- og JANTEloven

Med dimmet belysning, småprat mellom engasjerte deltakere, og glass som klirret mot hverandre i en skål for kvinners inntreden i gründerverden, var det god stemning på She Innovates 2023.

Den sprudlende Dina Storvik strålte på scenen under torsdagens arrangement. (Foto: Kristin Masana/Foto NHHS).
18. februar 2023
Sist oppdatert: 19. februar 2023

Vi ankom et storslått selskapslokale med majestetiske marmorvegger og lysekroner. Konferansesalen var dekket av malerier fra bunn til topps, og bedekningen så ut som om gjestene skulle spise med selveste kongen. Den uforglemmelige kvelden utspilte seg nemlig på Grand Bergen.

Tenn gnisten!

Kvelden ble sparket i gang av konferansier Dina Storvik, iført en prangende, grønn dress. Man skulle tro at hun ble født med bena plantet på en scene, og det var vanskelig å ikke la seg rive med av hennes entusiasme og karismatiske humør. 

Tema for kvelden var «tenn gnisten» med det store målet å inspirere, motivere og gi mot til gründerspirer og deres rugende ideer. Vi satt som tente lys og ventet i spenning på fortsettelsen. 

Spennende ble det. Vi fikk vite at bare tre av ti aksjeeiere er damer og kun 1,5 av ti toppledere. Likevel kunne vi klø oss godt i hodet da vi fikk opplyst at hele seks av ti studenter er kvinner, kvinner er mer representert i valgoppslutningen, og det er damene som er mest tilfreds med livet. Denne motstridende statistikken ble hengende i luften og satte tonen for kveldens første hovedtaler.

Gründerspiren Karen Dolva bak No Isolation under hennes tordentale. (Foto: Kristin Masana/Foto NHHS).

Hvordan høste gode bakster som gründer

Kveldens første hovedtaler var Karen Dolva, daglig leder og en av gründerne bak teknologiselskapet No Isolation. Siden hun startet karrieren i StartupLab, har hun fått internasjonal anerkjennelse for sine ideer som har hjulpet syke barn til å delta på skolen. Hun har blitt inkludert i flere av Forbes sine kåringer og seiret på listen av topp 100 mest inspirerende og innflytelsesrike kvinner verden rundt.

Utgangspunktet for Dolvas tale var at alle i publikum var gründerspirer med en idé gjemt i lommen. Basert på egen erfaring presenterte den ivrige teknologi-gründeren sine tips om hvordan man kan lykkes med å starte selskap. Sammensetningen av teamet, en klype god kultur, de rette menneskene og det å tørre å ta risiko, er ifølge den erfarne gründeren selve grunnelementene for å bygge en organisasjon fra bunnen av. Klarer man ikke med dette å høste gode bakster, er det (legg merke til: brutal sannhet) selve idéen det er noe galt med. 

De tyve minuttene Dolva eide scenen føltes som et sekund. I tåken av tordentalen, satt et ivrig publikum klare til å fortsette høstingen av inspirasjon, motivasjon og mot til å utvikle egne, ulmende ideer. Lite ante publikum om resten av det de hadde i vente. 

Kveldens gulrot

Under enkelte av lokalets stoler var det gjemt gulrøtter til deltakerne, i form av papirlapper. Før kveldens første måltid ble en håndfull tilfeldig utvalgte gjester overrasket med hver sin premie. Dette var små og varmende gaver, alt fra restaurantbesøk på Egon til duftlys.

En grønn tallerken

Etter et formidabelt foredrag var publikum sultne på mer. Hjernene våre lengtet etter flere tips og triks for å kaste seg ut i gründerverdenen, og magene skrek etter drivstoff. Kveldens drivstoff besto av en vegansk rett. Til alle allergikere og veganeres store glede, men kjøtteteres skuffelse. Retten falt i smak hos undertegnede, men flere K7 Bulletin snakket med og K7 Bulletin selv, kunne dristet seg til en ekstra porsjon.

Et panel spekket med nytenkende hoder. (Foto: Kristin Masana/Foto NHHS).

En søt overraskelse med et hint av BED3

Med fulle mager og tomme asjetter, var kveldens gjester klare for å fortsette festlighetene. Neste på agendaen var en panelsamtale innledet av et kjapt foredrag om «equity fund». I et kort øyeblikk ble salen sendt tilbake til en av NHHs BED3-forelesninger. Dette var imidlertid kortvarig, og denne assosiasjonen var så godt som glemt da kveldens panel-debattanter inntok scenen. 

Det var en bukett av inspirerende kvinner som prydet scenen under kveldens panelsamtale. Med ulike erfaringer, bakgrunner og meninger fikk de frem både gründer- og investorperspektivet, i spillet mange opplever når de tar fatt på tilværelsen som gründer eller nytenker.

En av kveldens diskusjoner dreide seg om hvorvidt man bør gå direkte ut i gründerlivet som nyutdannet. Noen debattanter mente det lureste var å gå til et selskap tidlig i oppstartsfasen eller i vekst først, for å danne erfaringer og kunnskaper om gründerlivet. Andre mente derimot at dersom man hadde en knakandes god idé, så burde man hoppe i havet. Det var tydelig at de hadde ulike meninger om den viktigste ingrediensen i oppskriften på suksess. 

Under samtalen ble bordene servert en søt overraskelse, kveldens dessert. Til tross for at kelnerne stjal litt av rampelyset under serveringen, var dette en velkommen avbrytelse.

Har du hørt om dansken som tok publikum med storm?

På lik linje med Norges første kvinnelige statsminister, var kveldens andre hovedtaler utnevnt til en av de aller mest inspirerende kvinnene i Norge. Til tross for at Benja Stig Fagerland kommer fra vårt tidligere kongedømme Danmark, så ikke dette ut til å påvirke publikums engasjement. Fagerland klarte på finurlig vis å flette sammen humor, nostalgi, egne familiehistorier og engasjement, for å trollbinde gjestene på She Innovates 2023. Frekvensen på applausen etter dette foredraget var et par skalaer over tidligere runder, men ikke uten grunn.

Fagerland presenterte ti tips, usedvanlige og utradisjonelle, men også klisjé og velkjente, for å lykkes i å bygge en karriere. Taleren sparte det beste tipset til slutt, og da storskjermen så fint lyste opp «Fuck jente- og janteloven», ble dette etterfulgt av et jublende, unisont og samtykkende publikum. 

Fagerland ga seg ikke etter hennes topp ti ingredienser for å lykkes i næringslivet. Hun ledet oss inn en aktiv øvelse hvor vi sammen med en partner skulle danse «1-2-3-dansen» med klapp-tramp-boogie. Lokalet ble på et par sekunder fylt med lyden av sko og høye hæler i gulvet, rumper som rikket og hender som støtet mot hverandre. Latteren hang løst i luften, og kjernemuskulaturen fikk en lett treningsøkt. 

Det sies at ærlighet varer lengst, og Fagerland gikk ikke rundt grøten, men badet i smøret. Hun var tydelig på at den nakne sannhet er at det kreves beinhardt arbeid for å lykkes.

Benja Stig Fagerland trollbandt publikum med sitt engasjement og brakende tale. (Foto: Kristin Masana/Foto NHHS).

Som å hoppe etter Wirkola

I hælene på den inspirerende dansken, inntok tre sjøvante nordmenn (eller skal vi si nordkvinner) scenen. Disse kvinnene var fra shipping-verdenen, en svært mannsdominert bransje. De kunne fortelle om hvordan de arbeidet for å øke kvinneandelen på arbeidsplassen, med et ønske om å vende kursen til den tradisjonelle bransjen i en mer bærekraftig retning.

Som streken over o-en

Toppen av kransekaken kom i form av den Bergensbaserte låtskriveren og NHH-alumni, Døssi. Døssi hadde en lattermild og jordnær væremåte, akkompagnert med nydelig sang og akustikk. K7 Bulletin kan bekrefte at det ble observert et par tårer blant samtlige tilskuere under opptredenen. Den tidligere Optimum koristen var kanskje «ikke kul nok til å være med i Start» under sin tid på NHH, men hun var det perfekte tilskuddet til kveldens underholdning. 

Døssi fylte salen med vakre toner og melodier. (Foto: Kristin Masana/Foto NHHS).

Utsolgt på fire minutter

Det var Ane Sundkvist, sammen med Start NHH som sto bak årets She Innovates. I samarbeid med prosjektgruppen i NHHS, har de i løpet av det siste året planlagt og stelt i stand det storslåtte arrangementet. 

– Det var så stas å se så mye engasjementet samlet på ett sted! Selve arrangementet ble utsolgt på fire minutter, og det var veldig kult å se all interessen publikum viste. Og så må jeg så klart trekke frem prosjektgruppen med Amanda Winnem, Eline Heimdal-Amundsveen, Lisa Østby og Maren Skeie, de fortjener all applaus for innsatsen de har lagt ned i prosjektet, skriver Sundkvist i en melding til K7 Bulletin. 

Blant salens mange hoder, kunne undertegnede skimte gjester av flere kjønn.

– Når det gjelder kjønnsfordelingen var det faktisk en dobling av antall gutter siden i fjor, totalt var det cirka 12 prosent gutter, tilføyer hun. 

Gnisten tennes i form av en kleshenger og en flamme av papir. (Foto: Kristin Masana/Foto NHHS).

Gnist førte til fyr og flamme

Helt på tampen av kvelden, skulle spørsmålet presentert innledningsvis besvares: Hadde vi fått tent gnisten? Svaret på dette var (her kan du se for deg en vill trommevirvel) selvfølgelig ja!

Alt i alt, triller K7 Bulletin et terningkast fem for en engasjerende og lærerik kveld. Maten var utsøkt. Selskapet, den vakre atmosfæren og de engasjerende kvinnene som inntok scenen, var toppen av kransekaken. Det blir likevel ingen terningkast seks denne gang, da hintet av BED3 og sultne mager trekker noe ned.

Terningkast: 5

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram