Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

She Innovates 2024: Gi mer faen!

Alles fokus ble rettet mot entreprenørskap, innovasjon og likestilling under årets She Innovates. Kvinner fra næringslivet og gründermiljøet inntok scenen for en helaften fylt med inspirerende foredrag og fengende innslag.

Henriette Einevoll Husby sparker igang She Innovates 2024. Foto: Shaunak Karne/Foto NHHS
22. februar 2024
Sist oppdatert: 23. februar 2024

Over hvite duker, blant de mange engasjerende samtaler og klirrende glass var stud Bergen samlet for å fremme kvinners fremmarsj i gründersfæren. En felles nedtelling og videohilsen signaliserte starten på She Innovates 2024!

Fra Brumm til business

Iført sin knall oransje dress og akkompagnert av den kjente (og fengende) sangen «Unstoppable» inntok kveldens konferansier scenen: Henriette Einevoll Husby. Med sin sprudlende energi og piruetter tok hun oss gjennom sin reise fra Brumm til Business Henriette. Det var ingen tvil om hvorfor vi var samlet på Grand . Budskapet var klart, temaet for kvelden var «tørre å satse» med mål om å gjøre de i salen mer robuste til å ta mot til seg! For, som Henriette så fint formulerte: «Om du ikke har fått et nei, har du prøvd godt nok da?»

Publikum ble bokstavelig talt oppfordret til å tørre å satse. I løpet av kvelden kunne alle fremmøtte sende inn deres beste gründeride, hvorav de fire beste ville bli kåret og belønnet! 

Friends, family and fools

Stafettpinnen ble overtatt av kveldens første hovedtaler, Madeleine Bjørnestad Røed, CEO og Co-funder av Stack by Me, som enkelt og greit ble beskrevet som Instagram for investering. Appen bryter med normen: Det finnes ingen knall røde blinkende tall!  

For å gi de mange grunderspirene i salen et lite dytt i satsingen på egne ideer, ble denne tordentalen avsluttet med fire smell: Team er alt, og gjerne slå deg sammen med noen med ulike kunnskaper. Ikke undervurder verdien av manuelle prosesser, alt må ikke automatiseres. Nettverk er gull, ta derfor vare på og styrke relasjoner med friends, family and friendly fools! Og sist, men ikke minst, stol på deg selv.

Sjef for Stack by Me Madeleine Bjørnestad Røed. Foto: Panagiotis Karampatos

Killgissar

Kveldens andre hovedtaler var Christina Moe Gjerde, Regional General Manager for Voi. Salen ble trollbundet av hennes engasjement, humor og egne historier om hvordan man kunne gå fra å sitte i Næringslivsutvalget til å i dag snakke om kvinners fremmarsj i grunderverden.

Utgangspunktet for hennes tale var ti ting hun skulle ønske at noen fortalte henne for ti år siden. Første punkt: Slutt å sammenligne seg med andre. Den eneste relevante benchmarken er deg selv: Sammenlign deg med den du var i går og den du vil være. Punkt to:  (advarsel: Marvel-referanse) Finn din superkraft. Som kvinne, er Gutteklubben Grei et faktum. Tredje råd: Vær klar over dette, og lær av det. Og det er mer man kan lære av gutta: killgissa! Eller gutte-gjette som det så fint kalles, handler om at man skal tillate seg selv å «bullshitte». Råd fire: Ikke vær redd for å ta litt mer plass. Neste: Ta kontroll over egen karriere, dette er ditt ansvar og du er sjef for egen utvikling. Dette leder oss til råd åtte og ni, som henholdsvis er å gi mer faen og «haters gonna hate». Ting går som det går, og avslutningsvis, må vi ikke glemme at man ikke kan planlegge alt, men man kan ha hendene på styret, foten på gasspedalen og voy(ag)en går fremover!

Gründerøkosystemet: Fra oppstart til Exit

Neste punkt på agendaen var en panelsamtale med Linda Rein, Ellen Amalie Vold, Linn Nærup Børke og Hilde Indresøvde, med vår velkjente konferansieren som ordstyrer. Ordstyreren slengte ut spørsmål og lot første kvinne plukke opp ballen for å svare. Det ble tydelig at kvinnene på scenen ønsket å oppfordre salens unge og friske hoder til å bidra til utviklingen av morgendagens næringsliv. Som de så fint sa det selv: Vi må bruke alle hodene vi har, det holder ikke med 50 prosent.

Det ble ved flere anledninger nevnt at vi alle kunne gründe, men at det i stor grad handler om å tørre å satse. Panelsamtalens deltakere var samstemte i at teamet rundt deg er særdeles viktig. Oppskriften ryktes å være og omringe seg av dyktige folk, helst dyktigere enn deg selv, og folk som vil deg vel. Folkene bak er selve magien bak gründerspiren.

Mot slutten av panelsamtalen ble det kastet en brannfakkel: Lær deg Excel. Når alt kommer til alt, var det tydelig at alle timene i Excel i MET3 og andre fag tydeligvis er svært gunstig.

Det var fullt hus på Grand Hotel. Foto: Shaunak Karne/Foto NHHS

Smør på tube

Før siste og avsluttende innlegg, kom konferansieren opp på scenen (nok en gang til den velkjente sangen «Unstoppable»). Salen fikk vite at hele 130 av deltakerne hadde sendt inn sine gründerideer. Den ene ideen, kanskje den beste av alle, eller i hvert fall mest praktiske, ble annonsert: Smør på tube. Denne ideen synes undertegnede burde stukket av med seieren, da dette ville gjort livet ut på tur (eller nistepakken på sal) mye enklere. 

Algoritmer tar ikke fri

Siste mann ut, eller siste kvinne for å være helt korrekt, var Marit Wetterhus. Når Wetterhus talte til salen, kunne man sluppet en nål på gulvet og hørt den lande. Wetterhus hadde salen i sin hule hånd, og leverte en solid tale. Grunnleggende for alle bransjer i dag er teknologi, og her ble algoritmenes verdi fremhevet. Algoritmer jobber på lørdag, søndag og har aldri fri.

Best av alt: Algoritmer tar ikke feil (så fremt vi har programmert de korrekt). 

Særlig fire faktorer er avgjørende for en gründers' suksess. For det første må timingen være korrekt. Wetterhus fortalte at uavhengig av hvor bra team og ide du har, betyr begge lite om det ikke er rett tidspunkt å lansere. Til salens overraskelse (man kunne faktisk høre noen gispe ) er flaks også viktig. Det tredje momentet er beinhard jobbing, og det ble trukket frem at alderen til gründeren også påvirker suksessen. Det er nemlig slik at gründere over 45 år har større sannsynlighet for å lykkes. Og, ikke nok med det: Er personen over 50 år og har gründererfaring, er sannsynligheten for å lykkes på nytt veldig stor.

Punktum finale

En fullstappet kveld hadde kommet til sin ende. I magen kriblet gründerspiren og i hodet kvernet flere gründerideer. Vi triller terningkast fem.  

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram