Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Si «halla» til Dag Sørås


16. februar 2016
Sist oppdatert: 16. februar 2016

Dag Sørås er en av de største aktørene på den norske humorscenen, og en av de få som bruker politikk som tema. Sylvi Listhaug har han lite til overs for, men Per Sandberg ville han gjerne giftet seg med.

Dag Sørås har vunnet en rekke priser, som ”Stå opp”-prisen i 2012. Han var også lenge en del av ”Showman” på TV2 Zebra, hvor han kanskje for alvor ble et kjent navn i Norge utover de engang nisjepregede standup-kretser.

Nordlendingen har ikke bare markert seg internt i Norge. Han har også etter hvert blitt et navn i utlandet. Han har jobbet mye med Dough Standhope, og i 2015 var han den første nordmannen som sto på institusjonen som er scenen Hammersmith Apollo. Han er dessuten aktuell med nyturneen “Ekkokammer” fra februar 2016.

Som komiker står du mye på scenen. Samtidig er du ifølge kultur-norge ekvivalent med ”rockestjerne”. Enkelte rockestjerner har ritualer som innebærer å smøre seg inn i olje og glitter (Ke$ha). Når det kommer til ritualer, er Sørås ikke et unntak.

– Jeg tar meg vanligvis et par drinker mens jeg ser over notater og hører på litt musikk. Jeg lager meg vanligvis en playlist på Spotify før hver turné, med låter som setter meg i humør, sier Sørås.

Hvilke fordommer møter du om Nord-Norge fra oss “søringer”?

– Dere forventer at vi skal være grove og påståelige. Og det er alltid hyggelig å kunne leve opp til fordommer.

Sørås regnes som en “grov” komiker. Han har en humor som ofte går på bekostning av de politisk etablerte. Dermed føyer han seg inn i en lengre tradisjon komikere som kritiserer politikkens status quo.

Odd Einar Dørum, Slagsvold Vedum, Per Sandberg: shag, marry or kill?

– Ville pult Vedum. Han virker som om han vil godta det meste uten å gjøre en stor greie ut av det, eller holde noe mot deg i ettertid. Ville drept Dørum, bare fordi jeg vil gifte meg med Sandberg. Sandberg har i det minste litt personlighet og menneskelighet igjen, til tross for en lang politisk karriere. Dessuten har han en ørn tatovert på brystkassa. Det er mannen sin det. MIN mann.

Og hvilken politiker hater du mest? Og hvorfor?

– Sylvi Listhaug troner øverst akkurat nå, bare på grunn av hennes fortreffelige kombinasjon av intellektuell middelmådighet, moralsk inkompetanse og ekstreme selvtillit. For et kinderegg av karakterbrister den skapningen besitter.

Å begynne med stand-up var i utgangspunktet alt annet enn nærliggende for Sørås i starten. Det er derfor aktuelt å spørre han om hvem som var hans første inspirasjon.

– Den første stand-up komikeren jeg lo av var Eddie Murphy. Bill Hicks var den som ga meg lyst til å begynne med stand-up. Doug Stanhope ga meg lyst til å bli alkis. Noam Chomsky ga meg lyst til å bli et bedre menneske.

Komedie er etterhvert, tross mastergrad i engelsk, blitt Dag Sørås sitt levebrød.

– Utover tiden det tar å spille shows, hvor lang tid bruker du på å skrive vitser?

– Det kommer helt an på situasjonen. Noen vitser er ferdige første gang jeg prøver dem. Andre tar måneder å perfeksjonere. Jeg bruker vanligvis rundt ett år på å stable et nytt show på bena.

Det er vanskelig å se for seg Sørås som annet enn en komiker. Likefullt er ”showbiz” et ustødig yrke, og det er aldri noen garanti for at man slår gjennom som artist. Sørås har likevel noe som kan ligne en reserveplan, om han skulle blitt komiker.

– Jeg tror jeg ville vært psykolog. La oss for all del håpe det aldri skjer.

Avslutningsvis spør jeg etter det viktigste man kan spørre en mann som Dag Sørås: alkohol. Intervjuet kan ikke være over før han har delt hva favorittdrikkene er.

– Det er så mange, men de første som dukker opp i hodet mitt er whisky sour, white russian og margarita. På turné går det mest i vodka tonic med litt vitaminvann på toppen, for å gi illusjonen av sunnhet. Og bloody mary må vel gå under favorittdrinker!

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram