Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
– Boliggarantien i seg selv er fin, men den må passe inn i et system. Systemet fungerer ikke idag, når det plutselig står 250–270 studentboliger ledige i februar. Her setter man garantien foran et velfungerende system, mener Hogne Ulla, leder i Unge Venstre NHH.
Enorm vekst i studenter
Han mener den store veksten i utvekslingsstudenter har endret måten SiB må arbeide på.
– Antall utvekslingsstudenter i Norge har tredoblet seg de siste 12 årene. Når man innførte garantien var man nok ikke klar over utviklingen. Dette er en av hovedgrunnene til at det er mye press på studentboligene i perioder. Ergo må man finne et nytt system, og kanskje til og med revurdere boliggarantien. Man har et system som ikke er tilpasset dagens studentantall, mener Ulla.
Han mener prinsippet om like rettigheter for studentene er viktig. Samtidig erkjenner han at utvekslingsstudenter kan få et større problem med å finne bolig enn norske studenter i det private leiemarkedet.
– Når det er slik at SiB taper flere millioner i året, kunne man faktisk ha ansatt en eller to som hjalp internasjonale studenter med å komme inn på det private markedet. Det må finnes en bedre løsning på denne problemet enn den som foreligger nå, sier han.
Han er svært skeptisk til måten SiB har taklet problemet på.
– Her går vi glipp av mye penger. Se for deg en bunke med tusenlapper i hver tom hybel som ikke studentene i Bergen får grabbet til seg, og brukt på annen velferd. SiB burde stå i gapestokk på den blå steinen.
Dårlig kommunikasjon
Han mener kommunikasjonen i SiB har vært for dårlig.
– Her må SiB se på kommunikasjonen med utdanningsinstitusjonene. Når NHH og andre innstiller på utvekslingsstudenter betyr ikke det at like mange ender opp med å dra hit. Er det 50 påmeldte på Facebook til en fest betyr ikke det at alle tar turen. Dermed regner man med å fylle opp flere boliger enn det man faktisk gjør. Det forstørrer problemet.
Et annet problem han trekker frem er SiBs manglende evne til å være tidlig ute med å planlegge for å redusere ledigheten.
– SiB burde her være føre var, og ha en januarkampanje rettet mot norske studenter. De må være så business minded at de sørger for at den jevne bergensstudenten er klar over at det er store muligheter for å få studentbolig i januar. Nå er det ingen som vet dette. Man får gjerne beskjed i februar, og da er det for sent.
Deling av boliger
En potensiell løsning SiB trekker frem er at flere studenter kan dele et rom, noe som er vanlig flere andre land. Dette mener Ulla ikke er et alternativ.
– Ja, vi ser jo at det fungerer utmerket på norske sykehus, sier han og ler.
– Utvekslingsstudentene er svært prissensitive, og en slik løsning vil forverre opphopingen av slike studenter på de rimeligste boligene. Det er dårlig studentvelferd.