Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Stryk i orden og oppførsel


8. februar 2018
Sist oppdatert: 8. februar 2018

Stopp trakasseringen og mobbingen. Jeg. Vil. Av.

Kjære NHH-studenter.

Også over fjellet får man høre om all galskapen som foregår ved Norges Handelshøyskole i disse tider. Det aller sykeste er at det ikke er den seksuelle trakasseringen blant studenter og overgrepene i Kjelleren som overrasker meg mest, da dette med 100 % sikkerhet har vært tilfelle siden NHH etablerte seg på Muséplass 1 i 1936. Det forteller mye om tingenes tilstand og hvor langt ned i søla man er i ferd med å trekke NHH-navnet.

Det er ikke sikkert NHH eller NHH-studenter er noe verre enn den gjennomsnittlige norske befolkningen. Det i seg selv bør derimot ikke være noen hvilepute, hverken for rektoratet, studieadministrasjonen eller studentforeningen. Dersom vi skal ta sikte på å være i Europatoppen som handelshøyskole og ønsker å være Norges beste studentforening, må vi starte med det som er aller viktigst. Nemlig det å ta vare på hverandre.

Å ha førsteplassen på FT-rankingen er null verdt dersom det finnes studenter ved Norges Handelshøyskole som gruer seg til å gå inn i skolebygget eller delta på forelesninger og rett og slett har det helt jævlig på grunn av medstudenter.

NHH har et ansvar

Som universitet og høyskole har man ikke den tette oppfølgingen av enkeltelevers trivsel og velvære som man har i den norske grunnskolen og i den videregående skolen. Det finnes ingen inspektører eller lærere som klarer å se mobbingen som foregår i et klasserom eller elever som har det vanskelig. Derfor skjønner jeg godt at både rektorat og administrasjon kan bli tatt på sengen av faktisk å måtte gjøre noe når det kommer varsler om seksuell trakassering blant elever på NHH. Sannsynligvis har man ikke hatt et apparat som er i stand til å fange opp dette.

Det bør man innføre med en gang. Det er noe som heter bedre sent enn aldri, og jeg håper ingen må oppleve samme likegyldighet som varslerne selv mener de har opplevd.

Det hjelper heller ikke at man utad kommuniserer at man ikke har mottatt varsler om seksuell trakassering, for så å bli tatt med buksene nede litt senere. Forklaringen er heller ikke spesielt galant. Likevel velger jeg å stole på rektor Thøgersen og rektoratets holdning til seksuell trakassering. Jeg tror de ønsker å ta vare på studentene de leder. Da må ord følges opp med handling.

NHHS har et ansvar
NHH-studenter slår seg selv på brystet og skråler velvillig ut at «vi er Norges beste studentforening». Det er det overhodet ingen grunn til lenger. Alle idrettsfestivaler, kulturfestivaler og næringslivskonferanser man arrangerer har null verdi så lenge studentmassen på NHH oppfører seg så dritt mot hverandre som man tilsynelatende gjør.

Det er ikke til å stikke under stol at trakasseringen og overgrepene foregår under arrangementer i regi av NHHS. Da må også NHHS ta ansvar. Det er kanskje for mye å forlange at det sittende kjernestyret burde ha bygd opp et apparat for å fange opp alle uønskede hendelser, men ærlig talt – her finnes det studenter som åpenbart har opplevd dramatiske ting i løpet av et NHHS-arrangement, og så er det HELT TYST fra de som styrer studentforeningen? Si noe. Skriv noe. Si at alle som har opplevd noe vanskelig kan komme til dere. Det handler tross alt om å være et medmenneske. Det er slik vi tar vare på hverandre.

Kjære KS – ta ansvar og vis dere som de representantene dere er valgt inn for å være. Øk vaktholdet på skolen. Lei inn ekstravakter om dere må. Ha ordensvakter på fest som faktisk sørger for at folk oppfører seg. Man skulle kanskje tenke at det ikke var nødvendig å passe på voksne for å skape trygghet blant studentene, men det er det tilsynelatende.

Vi har et ansvar

Den aller største skyllebøtten kommer til alle NHH-studenter som kjører mobbe- og spekulasjonskampanjer på anonyme chattekanaler. Jeg bor ikke lenger i Bergen og har heller aldri lastet ned Jodel, men nyhetene sprer seg fort over fjellet selv om jeg ikke har vært på NHH på snart to år.

Fytti katta så trist jeg blir av å høre om mobbing av enkeltstudenter som står frem med historier som åpenbart har vært både traumatiske og vanskelige. Om noe burde disse studentene få en god klem, et klapp på skulderen eller en tommel opp for å være åpne og kanskje bane vei for andre som er eller har vært i samme situasjon.

De burde iallfall ikke få en shitstorm av anonyme meldinger hvor man trakasseres og mobbes fordi man faktisk har gjort det eneste rette i denne saken, nemlig å varsle om ubehagelige episoder.

Når du leser dette håper jeg du tar et lite åndedrag og tenker over oppførselen din. Hva ville du gjort om det var din søster eller bror som fortalte at de hadde opplevd overgrep, blitt mobbet eller seksuelt trakassert? Ville du klikket i vinkel?

Nemlig.

 

Øyvind Fredriksen, tidligere NHH-student 

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram