Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Studentkollektiv + bærekraft = sant?

Bærekraft er vel og bra, men mengden informasjon kan oppleves overveldende for en student med dårlig samvittighet for kollektivets kildesortering. Her kommer Bærekraftspilotene med noen enkle tips for enhver som ønsker en grønnere hverdag og et litt mer bærekraftig kollektiv.
Bærekraftspilotene fra Universitetet i Bergen. Foto: Privat
Bærekraftspilotene fra Universitetet i Bergen. Foto: Privat
Bærekraftspilotene ved Universitetet i Bergen. Foto: Privat
20. februar 2024
Sist oppdatert: 20. februar 2024

Studentkollektiv har siden sin opprinnelse dannet grunnlaget for både gode og vonde unioner. Mellom de (mugne) veggene i Bergens kollektiv finner man et sammensurium av vaner, meninger og personligheter. Heldigvis trenger ikke disse spennende kombinasjonene gjøre studentkollektiv synonymt med kollektiv rådløshet! Bulle har tatt en prat med Bærekraftspilotene fra UiB, og fått hjelp til å samle sammen noen tips for å gjøre det lettere å leve bærekraftig. 

Foto/illustrasjon: Bærekraftspilotene / Merjem Emma Torlo Djugum

#1: Rest er ikke pest

Et steg i riktig retning, er å spise opp restene sine. Mange gode retter kan lages av rester eller mat som nærmer seg eller har gått over holdbarhetsdato. Dette kan man gjøre til en sosial begivenhet ved å arrangere en kokkekonkurranse i kollektivet. Denne kan gå over flere uker, hvor hver person lager hver sin rett. En måte å gjøre det enda mer bærekraftig, er å lage vegetarmat. En bonus er at kollektivet får prøvd mye forskjellig! 

– Dersom du skal fortelle om en god vegetarmiddag du har spist kan du fremheve de gode ingrediensene, fremfor å presentere retten som vegetar. De fleste spiser vegetar ubevisst, for eksempel havregrøt, omelett med paprika og løk, flere salater og supper. Noen har negative assosiasjoner til «vegetarpizza», men gode assosiasjoner til «pizza margerita», men ingen av de inneholder kjøtt, tipser pilotene.

#2: Klesskap uten g(r)enser

Et av studentkollektivets gode gaver er et utvidet klesskap. Internt i kollektivet er det stort potensial for å bytte og låne klær med hverandre. Kanskje kan en toga gå på rundgang eller kanskje noen endelig får bruk for det kostymet som ble kjøpt til halloween som førstekull? Et gammelt bomkjøp kan bli noen andres favoritt og her har man dermed en god mulighet for å redusere forbruket. 

PS: Bærekraftspilotene tipser om at man kan flere steder låne utstyr til reparasjon av klær. For eksempel låner biblioteket ut gratis symaskiner!

#3: Penger spart er en vennskapsstart

Vennskap kan være viktig om man skal trives i kollektiv. For å styrke relasjoner, kan man sammen ta fatt på et dumpster-diving-eventyr i studentbyen. Av fangsten kan man lage felles et måltid: både bra for fellesskapet, lommeboken og matsvinnet!

PS: Dumpster-diving er ikke nødvendigvis noe for alle, et godt alternativ er derfor To Good Too Go eller billigdisken hvor man kan finne mye godt for en billig penge!

#4: Én students søppel er et (fattig) studentkollektivs skatt

Om man bor i kollektiv flytter beboere inn og ut. I flyttekaoset kan det hende at ting (bevisst) gjenglemmes. Om dette er gjenstander uten noe nytte for kollektivet, kan det undersøkes om det kan selges på Tise eller være del av et bidrag til et loppemarked, Byttebua eller Frelsesarmeen. Resultatet kan da bli litt bedre samvittighet og kanskje noen ekstra kroner til fellespotten. 

PS: Sørg for å høre om gjenstanden er savnet og, for all del, ikke selg utleiers eiendeler!

#5: Tips for den gjengse student

Som student i Bergen kan man engasjere seg i diverse grupper rettet mot bærekraft, menneskerettigheter og mye mer! Dette er en unik mulighet for å kunne bidra. Pilotene forteller:

– Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt!

#6: Tips for den som verver

En smakfull måte å redusere mengden forbruksvarer som finnes på de mange stands, bedriftspresentasjoner og karrieredager på studentenes mange arrangementer er å servere noe alle studenter har bruk for: mat.

– Selv pleier vi å dele ut noe spiselig på stand, for eksempel boller. Dette vil også være attraktivt for studenter, ettersom få unner seg bakverk i hverdagen. Det blir nesten alltid tomt, og det som blir igjen kan vi dele ut til andre, eller ta med hjem i egen fryser, forteller pilotene. 

Er det mulig å dytte studentkollektivet i en grønnere retning?

Det er ikke alltid like gøy å mase om kildesorteringen, sende påminnelsen om å slå av lyset eller diskutere misbruken av kollektivets lille varmtvannstank. Heldigvis finnes det håp, og pilotene tipser om nudging. Dette kan gjennomføres på flere måter. Sorteringsstasjonen kan gjøres brukervennlig, hyllens grønne alternativer kan settes fremst i hylla, og de som ikke er redd for å irritere samboerne sine kan plassere noen huskelapper på beleilige steder i kollektivet.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram