Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Sugde sprit fra pung og slikket krem

Bilde fra førstekullsuken 2012.
Bilde fra førstekullsuken 2012.
25. august 2014
Sist oppdatert: 15. september 2014
Nye NHH-studenter blir skjenket og oppfordret til seksualisert lek under førstekullsuken. Praksisen møter hard kritikk.


Simulering av sexstillinger fra misjonær til «apen». Slikking av krem fra eldre studenters nakne kropper. Bruk av medstudenters punger som shotglass til tequiladrikking og fremvisning av bryster for poeng.

Dette er bare noen av aktivitetene de nye førstekullstudentene ble møtt med under pub-til-pub-runden i fadderuken på NHH.

Den tradisjonelle runden gjennomføres hvert år ved at fadderbarna går fra pub til pub, og gjennomfører forskjellige oppgaver mot poeng. Opplegget på pubene legges opp av de forskjellige underutvalgene og interessegruppene på Handelshøyskolen.

Ubehagelig
Flere nye studenter K7 Bulletin har snakket med har ment at enkelte av aktivitetene kunne oppleves ubehagelig, og trekker da frem bestemte barer og grupper som spesielt drøye.

I et leserinnlegg til K7 Bulletin har tredjekullstudent, og bidragsyter til årets førstekullsuke Andreas Hauge gått ut med sterk kritikk mot deler av opplegget rundt fadderuken. Han mener flere av aktivitetene kan oppleves som svært ubehagelige for de nye studentene.

Det er ikke lett for verken fadderbarn eller faddere å vite hva de skal gjøre når de plutselig havner i en situasjon der man for eksempel skal simulere sex-stillinger eller slikke krem av brystet på en eldre student. Dette kan være ubehagelig, og grenseoverskridende for yngre studenter, og jeg håper vi kan få igang en debatt på hvordan man skal unngå slikt under fadderuken, sier Hauge.

I leserinnlegget skriver Hauge at «Noen mener nok at slike poster er harmløse så lenge det ikke går ut over andre. Andre vil påstå at disse postene er uakseptable, for ikke å si direkte ulovlige. Personlig mener jeg at poster som oppfordrer til å kle av seg eller vise sexstillinger kan sees på som meget trakasserende, og hører ikke hjemme i en Fadderuke.»

Ønsker debatten velkommen
Også Dina Mikalsen, leder av kjernestyret ved handelshøyskolen, synes enkelte av oppgavene på Pub-til-Pub-runden kan være problematiske. Hun mener derimot at kontrollen har vært god nok under uken.

– Men vi er absolutt åpne for å vurdere om man skal ha strengere krav til aktivitetene som foregår på barene, forteller Mikalsen.

Mikaelsen forteller at kjernestyret personlig kontrollerer alle barene og aktivitetslistene under pub-til-pub-runden gjennom kvelden. Likevel har de ikke kunnet hindre at enkelte grupper har endret eller supplert listene senere. For eksempel er ikke «pungshot», som K7 Bulletin har fått bekreftet at var en aktivitet på en av barene, noe kjernestyret hadde gått god for.

– Disse aktivitetene er ikke godkjent av oss, men påført på listene over aktiviteter i ettertid. Vi har ikke oppdaget dette, det ville selvfølgelig blitt stoppet.

Mikalsen trekker frem at det er vanskelig å kontrollere at gruppene holder seg til reglene for opplegget.

– Om det står mimelek på en plakat, er det vanskelig for oss å vite at det betyr simulering av sex. Man må ha tillit til fadderne, og håpe at både de og fadderbarna sier ifra om slikt skulle skje.

I tillegg til å kontrollere barene under selve opplegget, gir kjernestyret fadderne kursing i hva som er akseptabel oppførsel i fadderuken. Fadderbarna får også telefonnummere de kan ringe om de skulle oppleve noe ubehagelig. Ingen av aktivitetene K7 Bulletin har omtalt har blitt meldt inn til kjernestyret i år.

Skal evaluere
De siste to årene har kjernestyret brukt en spørreundersøkelse til å evaluere fadderuken. Undersøkelsen blir distribuert til både faddere og fadderbarn etter fadderuken. Så langt i år er det bare fadderne som har fått tilgang til den.

– Vi syns det er svært viktig at fadderbarna svarer på undersøkelsen. Da kan vi få tilbakemelding på hva som har vært bra og dårlig. Og det er kanskje også lettere å si ifra på en anonym undersøkelse. Det er også svært viktig at folk gir beskjed når de opplever noe som ikke er lov, sier Mikalsen.

Villere på NHH

Mens andre studiesteder har fjernet kles- og alkoholleker fullstendig, mener kjernestyret forholdene på NHH har vært gode nok. Nå åpner de for debatt rundt grensene for fadderuken.


– For noen år siden bestemte vi oss for å ekskludere øl-stafett og klesleker fra fadderuken. Før det mottok vi klager på press, men etter endringen har vi ikke mottatt noen klager på at studenter føler seg utsatt for drikkepress eller press til å kle av seg, forteller Knut André Flate Vikås, hovedansvarlig for fadderuken på Høyskolen i Bergen.

Mens det på NHH er underutvalg og interessegrupper som lager opplegg til pub-til-pub, gjøres dette av fadderukekomiteen på både HiB og UiB.

– Fadderuken har hatt et dårlig rykte, og det er noe vi aktivt har jobbet med å endre ved høyskolen, forteller Vikås.

– Har dere inntrykk av at fadderuken på NHH er villere enn andre steder?

– Tradisjonelt sett, ja.

Uenig
– Vi har fokusert på at det er nulltoleranse for både drikke- og intimitetspress. I tillegg har vi oppfordret både fadderbarn og faddere til å si ifra om de blir satt i ubehagelige situasjoner, sier Dina Mikalsen, leder i kjernestyret.

Hun mener NHHS har vært gode nok til å forhindre press i fadderuken.

– NHHS arrangerer en fadderuke som har mindre alkoholpress og intimpress enn mange andre. Vi tillater for eksempel ikke lenger trakting av alkohol.

– Mener du KS eksplisitt burde godkjenne oppleggene for pub-til-pub?

– Vi har nå to stykker som går rundt hele dagen og kontrollerer nå. Men det kunne også vært en ide. Det viktigste for oss er at nye studenter ikke føler press. Vi er åpne for alle positive tiltak som fører til at flere får en trygg start på studietiden. Hun trekker frem et godt alkoholfritt alternativ som et felt NHH er godt igang med.

– Det alkoholfrie alternativet har vært fullt hele uken. Vi tror vi har klart å kommunisere at det finnes alternativer til en førstekullsuke med alkohol.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram