Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Ta kulturoverdose i Bergen


4. april 2016
Sist oppdatert: 4. april 2016

Kultur er å dyrke noe, eller å oppleve det andre dyrker. Om det er musikk, teater, gaming, kunst, øl eller dans så finnes det noe for deg å dyrke i Bergen. Byen som ikke bare drukner i regn, men også i kulturtilbud.

Med sitt trange sentrum med flere barer enn man noensinne får sjansen til å gå innom før den ene er lagt ned og en ny er åpnet, har Bergen en atmosfære som gjør at kulturtilbudene alltid er rett rundt hjørnet. Men det er lett å gå seg vil.

Ikke bli en av dem som flytter til Bergen, studerer deg ferdig, og reiser videre uten en gang å ha opplevd byen utenfor studiestedet. «Hæ? Finnes det en nasjonal scene i Bergen?»

Det er lett å glemme at i Bergen utgjør studentene ca. ti prosent av befolkningen og en enda større del av kulturlivet.

Hvis Slottsfjell og Øya er dine kulturelle høydepunker i året, så husk at du kan se mange av de samme artistene på mer intime scener i Bergen, året rundt. Det er veldig mye musikk i denne byen. Du har for eksempel de essensielle studentorganisasasjonene som Realistforeningen, Aktive Studenters Forening og Borg, plasser som Hulen, NHH og Kronstad og et hav av kor, korps og ymse sammenkomster av studenter som på høyt og lavt nivå bidrar til mangfold.

KODE og Bergen Kunsthall er gratis hver torsdag. Kom gjerne innsmurt i ironisk distanse de første gangene, men etter hvert skal du se at det faktisk er mulig å la seg utfordre og bli inspirert av kunst. Kanskje finner du også noe du vil henge i stua når du er ferdig med doktorgraden din? Om du ikke har tid til kunst, og heller vil feste, kan du gå på utstillinger  (som også er fester) på Kunst- og designhøgskolen eller Bergen Arkitekthøgskole og la studentene snikkultivere deg underveis.

Og slapp av, du blir ikke hipster av å gå på en kunstutstilling i ny og ne. Kanskje bare et bedre menneske.

Det er fort gjort å bo i Bergen i flere år uten å ha vært innom det turister betaler tusenvis av kroner for å se. Bymuseet i Bergen lar deg se Haakonshallen, Rosenkrantztårnet, Bryggen Museum, Lepramuseet, Hordamuseet, Damsgård Hovedgård, Alvøen Hovedgård, Gamle Bergen og Skolemuseet/Holbergmuseet. Det koster deg 35 kroner som student.

Universitetsmuseet i Bergen er gratis.Det er ikke bare å gå forbi det hver gang du går på høyden. Gå innom! Det er en av de bedre og billigere datetipsene jeg kan gi.

Men om du er så kjedelig å tar med daten på Bergen Kino og ergrer deg over at de ikke har studentrabatt, fortvil ikke! En av mine beste filmopplevelser var da Harmonien spilte musikk til Charlie Chaplin-filmen «Modern Times», og det kostet meg kun en hundrelapp. Du kan se Harmonien spille mer eller mindre hver uke. Ikke glem Den Nasjonale Scene (150 kr), Bergen Nasjonale Opera (under 30 år: 150 kr), eller Carte Blanche, Norges beste kompani for samtidsdans (som jeg kan love deg imponerer, selv om daten ikke skjønner bæra av hva dansen går ut på). Bergen Filmklubb koster deg 100 kr for et medlemskap. Etter det kan du se filmer som får ditt kulturelle og intellektuelle beger til å renne over for bare 50 kr.

Studentersamfunnet, Immaturus, Realistforeningen og Aktive Studenters Forening har så mange arrangementer hver måned at om du påstår å få med deg alt. Da har du ikke mye tid igjen til å studere. Om du derimot påstår at du ikke har tid til å få med deg noe av det, kan du stikke på Helhus på Kvarteret som arrangeres én gang i måneden; der får du med deg alt på en kveld.

Jeg anbefaler å oppleve det kulturbergen har å by på, men jeg anbefaler enda sterkere å bli med skape det.

Det er mulig jeg er bittelitt inhabil når jeg sier dette, hehe, men for alle vervsultne studenter der ute: velg kulturverv. Det gir både erfaring og muligheten til å oppleve kultur helt gratis, om det ikke var billig nok fra før. En av Bergens beste konsertarrangører, Hulen, trenger for eksempel økonomiansvarlig. Meld ditt kandidatur før 13. april, valget er 27. April. Om økonomi ikke er din sterke side, hvorfor ikke stille som barfrivillig, eksternansvarlig eller nestleder, som også er oppe til valg?

Stereotypen er nok litt sann, mange kulturintresserte har ikke den største økonomikunnskapen, og mange økonomistudenter er ikke så godt representert i kulturorganisasjoner. Jeg sier det med grovt forbehold om at det ikke gjelder alle. Min oppfordring er at flere økonomistudenter stiller sin kunnskap til rådighet og blir med på å gjøre studentkulturen i Bergen enda bedre, om det er gjennom studentpolitikk for å skaffe flere midler eller rabattordninger for studenter, eller om det er å bli med i kulturorganisasjoner for å styrke driften.

Foto: Ellen S. Lie, Foto NHHS

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram