Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Teorien om Tommyverset


13. desember 2017
Sist oppdatert: 13. desember 2017

Visste du at hundrevis av TV-serier visstnok foregår i samme univers?

Det er 25. Mai, 1988. TV-serien «St. Elsewhere» viser sin siste episode. I seks år har serien underholdt seerne med drama og komedie i det fiktive sykehuset St. Eligius i Boston. Og nå skal alt avsluttes.

Men serieskaperne har en overraskelse i ermet. For i episodens siste scene sitter en av karakterene, en ung, autistisk gutt ved navn Tommy Westphall, og stirrer inn i en snøkule. Og inni den snøkulen er det bygd et sykehus: St. Eligius.

Tommy Westphall (Chad Allen) stirrer inn i snøkulen.
Tommy Westphall (Chad Allen) stirrer inn i snøkulen.

Den dag i dag er denne episoden, passende nok kalt «The Last One», fremdeles en av TV-historiens mest ikoniske seriefinaler. Den avslører nemlig at seriens handling bare er en drøm, og at St. Eligius bare er en miniatyrmodell i en barneleke; en fiksjon som kun lever i Tommys hode.

Det er derimot en større grunn til at episoden har blitt ikonisk: Den implisierer nemlig at hundrevis av TV-serier alle foregår i samme univers, og at de alle foregår i Tommy Westphalls hode.

Et hav av serier som henger sammen

Det er ikke uvanlig at karakterer i én TV-serie dukker opp i en annen, og «St. Elsewhere» er intet unntak (i en episode besøker tre av legene faktisk baren i «Cheers»). Totalt har «St. Elsewhere» forbindelser med over et titalls andre serier.

Og det er her det blir komplisert. For det har seg nemlig slik av mange av disse seriene har sine egne forbindelser, som igjen har sine forbindelser. Og slik fortsetter det.

Kartet som viser hvordan alle seriene henger sammen.
Kartet som viser hvordan alle seriene henger sammen.

Det følger av ren logikk at hvis en karakter eksisterer i flere TV-serier, må disse seriene foregå i samme univers. Av dette følger det også at en serie som har forbindelse med annen en serie, også da har en forbindelse med alle seriene som den er forbundet med.

Det er lov å ta et glass vann hvis du blir forvirret.

Etterforskeren som er med i alt

Siden «St. Elsewhere» har en forbindelse med mange serier, betyr det at Tommy Westphalls fantasi strekker seg langt. Til tross for det, er det ikke på grunn av «St. Elsewhere» at denne teorien har blitt så omfattende. Nei, den æren gis politidramaet «Homicide: Life on the Street».

«Homicide» er nemlig fødestedet til karakteren John Munch, en mordetterforsker som til sammen har vært med i hele ni serier, blant annet en langvarig rolle i «Law & Order: Special Victims Unit», samt småroller i blant «The X-Files», «Arrested Development» og «The Wire».

John Munch (Richard Belzer) i «Homicide: Life on the Street».
John Munch (Richard Belzer) i «Homicide: Life on the Street».

Siden disse seriene har en lang rekke forbindelser med andre serier, kan Munchs tilstedeværelse i «Homicide» lett sies å ha æren for at Tommys univers, ofte bare kalt «Tommyverset», har blitt så enormt.

Hundrevis av serier

I skrivende stund regnes Tommyverset å inneholde over fire hundre serier, og listen vokser stadig. Nettsiden The Tommy Westphall Universe, som kanskje er den ultimate guiden til teorien, oppdaterte sin oversikt så sent som i august 2016.

Det finnes selvsagt kritikk av teorien. Brian Weatherson, professor i filosofi ved Cornell University, har påpekt at selv om en person dukker opp i en drøm, betyr ikke det at den personen er fiktiv, da det er mulig å drømme om personer som eksisterer i virkeligheten.

Tidligere New York-ordfører Michael Bloomberg dukket opp som seg selv i «Law and Order».
Tidligere New York-ordfører Michael Bloomberg dukket opp som seg selv i «Law and Order».

Weatherson peker på at tidligere New York-ordfører Michael Bloomberg spiller seg selv i «Law & Order» som eksempel på at virkelige personer eksisterer i Tommyverset. De som likevel forsvarer teorien i lys av dette, vil muligens påstå at også virkeligheten kan være fiktiv. Det er derimot mer enn denne artikkelen er i stand til å svare på.

Men hvem vet? Kanskje artikkelen du nå leser heller ikke eksisterer, og bare er en drøm?

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram