Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Forrige torsdag la den tidligere Farmen-deltageren ut en video på TikTok, og kritiserte miljøet ved Norges Handelshøyskole (NHH). Han gikk tre år på handelshøyskolen, og forteller at han slet med å passe inn i det han kaller et «veldig giftig miljø».
Karterud fullførte en bachelor ved NHH, før han i høst begynte på et masterstudie i Trondheim ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Han har tidligere kritisert norsk alkohol- og festkultur på sosiale medier.
I videoen beskriver han et miljø på NHH hvor det er «skummelt å drite seg ut». Dette mener han er i kontrast med NTNU, hvor det er «rom for å feile og være seg selv».
Han sier at videoene er velmenende og at kontrasten mellom skolene fikk han til å sperre opp øynene.
– Jeg fikk lov til å komme til et varmt og koselig miljø hvor jeg følte meg ønsket og velkommen. Da skjønte jeg hvor toxic det var på NHH, sier Karterud til K7 Bulletin.
Etter at han publiserte videoen har han blitt kontaktet av flere nåværende og tidligere studenter som kan relatere til beskrivelsen av miljøet ved NHH.
Han ønsker at skolen skal bli et bedre sted for fremtidige studenter, og håper at videoene kan bidra til bevisstgjøring.
– Hvis jeg kunne fått i gang noen tankeprosesser, så hadde det vært supert, sier Karterud.
I en oppfølgningsvideo peker Karterud på at rekrutteringsuka kan være et hinder for et mer åpent miljø ved handelshøyskolen. Han mener at skolens miljø er homogent, og at dette kan være en pådriver for sosialt press.
– De driter i sporten din, de vil bare ha med folk som er mest like seg selv, sier Karterud i videoen.
Videre forteller han om et møte han hadde med ledelsen hvor han foreslo løsninger på det han omtaler som en ukultur. Han mener at opptaksuken bærer mye av skylden for ekskluderingen i studentforeningen.
Les også: Fra NHH til Farmen
Han forteller i videoen at han selv ble avvist av åtte av ti grupper han søkte på ved studiestart, og at han derfor mistet mye selvtillit.
– Kanskje hvis de hadde utsatt denne opptaksuka litt, så skjønner førstekullister at det går an å få venner utenom disse idrettslagene, sier han.
– Det er veldig synd at han opplever det sånn, sier prorektor for utdanning ved NHH, Stig Tenold, til K7 Bulletin.
Tenold mener at mangfold på skolen er viktig for å få best mulig studenter. Han peker på at det er synd dersom studenter slutter på NHH, eller har problemer med å komme inn i miljøet.
Prorektoren bekrefter at møtet med Karterud fant sted i vår. Det ble arrangert etter at den tidligere tok kontakt på mail med rektor og prorektor.
– Jeg tror ikke han er i tvil om at ledelsen ønsker å nå samme mål. Det er bare veldig vanskelig å vite hvilke virkemidler man skal bruke, forteller Tenold.
Når det kommer til rekrutteringsuka, legger han vekt på at Norges Handelshøyskoles studentforening (NHHS) og Norges Handelshøyskoles Idrettsforening (NHHI) må kunne bestemme selv.
– Vi kan bruke pisk, men det tror vi ikke på. Vi foretrekker gulrot. Vi kan presse, men ønsker heller at de kommer til slike løsninger selv, legger Tenold til.
Tenold nevner at skolen har prioritert å gi penger til åpne grupper og arrangementer. Han sier dette er for å lage et åpent studentfellesskap.
Leder for Kjernestyret Karoline Aasnæs syns det er synd at folk ikke føler seg velkomne på NHH.
– Vi har veldig lyst til at det skal være plass til alle, og vi er klare over ukulturen som han snakker om. Vi ønsker at det skal være mulig å være på NHH uten å føle på det presset som det er snakk om, sier hun til K7 Bulletin.
Aasnæs nevner at det finnes åpne arrangementer som tiltak for et åpnere miljø. Hun legger til at kjernestyret oppfordrer førstekullister til å ta i bruk varslingskanalene dersom de ikke blir rettferdig behandlet i møte med rekrutteringsuken, som for eksempel om de opplever sosiale opptak.