Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Tinder: en shoppingapp?

Nytt semester byr på et hav av muligheter. Alle Bergens single er å finne på datingapper og man kan tilbringe uendeligheten i å bla til venstre og høyre. K7 Bulletin har tatt en prat med Marie Jacobsen, skaperen bak podkasten Singelkrisa.

Marie Jacobsen mener datingappene kan ha gjort det vanskeligere å finne kjærligheten. Grafisk: (Ane Andreassen)
15. februar 2023
Sist oppdatert: 16. februar 2023

Under Jacobsen sin studietid ved NTNU var kjærestegaranti på alles lepper og ønskeliste. 

Vi ble «lovet» kjærestegaranti i Trondheim. Det var en garanti før, da det var mye lettere å finne seg kjæreste, men da jeg gikk der ble nok den garantien mer eller mindre borte. Det ble færre og færre som ble kjærester og da man var ferdigstudert og ikke hadde kjæreste så kunne man kjenne på følelsen av at man ikke hadde klart det.

Om kjærestegarantien er kjent blant studentmassen ved NHH er noe usikkert, men jobbgaranti, til og med før avsluttede studier, er derimot markedsført omkring studiemiljøet. 

Ved siden av studiene var Jacobsen med i studentmediene Radio Revolt. Hun har i senere år engasjert seg i å dele erfaringer med singellivet.

  Det jeg ønsker å oppnå er at ingen skal føle seg alene og at andre skal kunne søke trøst i podkasten. Der kan vi sammen le av, og med, singellivet mens vi går veien, for det er absolutt ikke trist å være singel!

Marie Jacobsen under innspillingen av podkasten Singelkrisa. Foto: (Marie Jacobsen)

Tinder med skyhøye standarder

Jakten på Tinder kan sammenlignes med en berg og dalbane: oppturer i form av selvtillitsboosts av komplimenter, men også nedturer av usikkerhet grunnet ghosting og ignorerte meldinger. Ikke bare skal du dømme andre basert på utseende, du skal selv stå fremfor juryen. 

Jeg mener at disse datingappene har ødelagt veldig mye for oss. Vi analyserer alt! Valg baserer seg på så lite som at noen ikke har gredd håret, har skeive ører eller bruker feil øredobber. Det er blitt en shoppingapp der vi kun sitter og pirker, forteller Jacobsen.  

I takt med utviklingen av nymotens datingkanaler har det utviklet seg en ukultur, kjent som ghosting. Ghosting kan ramme hvem som helst, når som helst, gjerne uavhengig av hvor mange ganger man har møttes og hvor iherdig samtalene var.

Det er ikke noe hyggelig arbeidsmiljø på Tinder, som om jeg hadde prøvd å si hei til alle på jobb og så var det ingen som svarte – absolutt ikke hyggelig.

Det er oftest når man har fått et par glass for mye man først senker skuldrene og standarden går ned fra skyhøy til raus. Det er også her Jacobsen velger å skyte inn et fint ord om Tinder:

Jeg hadde en date jeg møtte for to år siden og han var så hyggelig. Jeg er så glad for at desperasjonen fikk han frem til slutt, for han var ikke første i kortstokken. Man kan ha fine opplevelser med Tinder dersom man ikke er kresen – når man bare skal ha noe, sier hun.

Datingappen Tinder skaper en berg og dalbane av følelser. Foto: (Mathis Franckel)

Kjørlighet på Tinder?

Tross budskapet om at datingapper som Tinder ødelegger romansen, tror Jacobsen kjærligheten er å finne blant de mange profilene.

Tror du at det er mulig å finne den ekte kjærligheten med hjelp av datingapper?

Ja, absolutt. Vi har jo mange eksempler på det! Det er jo en grunn for at vi lager profiler: vi er søkende! Nå snakker jeg mye i negativ forstand, for kanskje er jeg blitt litt singel og bitter.

Ingen tro på «Ex on the Beach»

I dag har stadig flere konsepter blitt introdusert til det norske markedet. Ikke bare er datingapper hyppig brukt, men enkelte prøver å finne lykken på fjernsynet. Jacobsen har selv deltatt i showene «Heit» og «Fem i uken». Et annet program som har skapt stor fascinasjon er «Naked Attraction».

Hva er dine tanker om Naked Attraction som tar utgangspunkt i det overfladiske: at man skal baserer valg av make på den man ser på utsiden og ikke det på innsiden?

Jeg synes det er et veldig fint program, for man lærer mye om kroppen og de viser et så stort mangfold. Som de sier i starten av hvert program, så velger de å ikke la det gå på klær. Dette skjønner jeg, for disse klærne er forstyrrende, svarer hun. 

  Showet går jo på kropp: de starter med føttene og så arbeider de seg opp til fjeset. Det virker som at de går nesten tilbake til dyrenes verden for å finne ut av det som virkelig tenner oss – hva vi virkelig synset er hett. Når vi kommer til toppen, er fjeset en uviktig overraskelse.

  Jeg støtter ikke show som «Paradise Hotel» eller «Ex on the Beach», men det er flere par som kommer ut av dette enn av «Jakten på kjærligheten» og de jeg var med på. Dette tror jeg kommer av at de har mer tid sammen, opplever ting sammen, og føler på både sinne og glede i lag. De får muligheten til å danne kjemi, noe som er bra matching. Mange av parene har vart og fått barn – dette synes jeg er fantastisk, for det er ikke sikkert at dette ville vært mulig gjennom Tinder.

Det finnes andre alternativer

  Få deg en fritidsaktivitet, mener jeg. Meld deg på kursing, bli med venner ut eller prøv noe nytt! Buldring sier de skal være veldig sosialt på grunn av de lange hvilepausene. Det gjør at man kan henge på matten der. Det tror jeg er tingen nå!

Om du ikke er en buldrer, har Bergen mye annet å by på: NHHs trofaste kjeller, aktmaling, de syv kjente fjell eller på et av de mange arrangementene i regi av studentforeningen. Uavhengig av hva man begir seg ut på, råder Jacobsen til å tørre å by på seg selv, bruke studietiden til å bli kjent med andre og, viktigst av alt, ta vare på hverandre.

Som student er det viktig med åpen kommunikasjon, spesielt om man arbeider sammen. Det er helt innafor å flørte med hverandre og det er helt innafor å være venner etterpå. Dere må ta vare på kollegaskapet og hverandre, avslutter Jacobsen. 

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram