Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Ukesjefen snakker ut om fantastisk vekst, frykter og forhåpninger 

UKEN 2024 er årets største studentdrevne festival, og i løpet av sytten dager i februar og mars skal nesten 1200 frivillige arrangere alt fra verdensrekordforsøk til konserter og revy. For den jevne student er festivalen vårens fest, men for Lars Mæhle markerer festivalen avslutningen på et nesten to år langt prosjekt. 
Foto: NHHS foto.
Foto: NHHS foto.
Ukesjef Lars Mæhle. Foto: Solveig Hodneland/Uken Foto
27. februar 2024
Sist oppdatert: 27. februar 2024

Arbeidet med NHHS' velkjente studentfestival startet allerede i 2022. Som eneste søker ble blokken "Friskus" valgt til Ukestyret 2024 på høstens foreningsmøte. Siden da har det vært full fart i arbeidet for å organisere alt fra revy til eldredag. Mæhle virker ikke å ha mistet noe av engasjementet underveis.

– Greien med UKEN er at man bare må sette seg ned og begynne et sted. Vi startet som en liten gjeng på åtte, og plutselig har man blitt nesten 1200 frivillige. Veksten oppleves nesten litt uforsvarlig, og den endelige størrelsen er vanskelig å forholde seg til. Reisen har gitt meg skikkelig bakoversveis, men på en veldig god måte! forteller Mæhle. 

I tillegg til å se en enorm vekst i organisasjonen, har ukestyret de siste to årene fattet utallige beslutninger. I dag ligger resultatet i et enormt fargekodet Excel-ark hvor hver frivillige hånd og planlagt tidspunkt er nøye oppført. Det vitner om en enorm jobb. 

– Man bruker et og et halvt år på å bli komfortabel med jobben, også har du et halvt år på å gjennomføre alt, skyter PR-ansvarlig i UKEN Emil Gjørvad. Det flires i enighet. 

– Det er hele veien ting som er vanskelige, og det stopper ikke når festivalen kommer i gang. Ved hvert eneste valg er det et spørsmål om «sink or swim». Lærdommen er vel at to år ikke er nok, sier Mæhle. 

UKENs mange tradisjoner

Siden UKEN ble arrangert for første gang i 1946 har den vært en viktig del av studentlivet i Bergen. Som det meste annet med tilknytning til NHH er det mange gamle tradisjoner som skal opprettholdes hver gang et partallsår begynner. Ukesjefen mener imidlertid at grunnlinja må være at man aldri skal være redd for å prøve noe nytt. 

– Måten UKEN er bygget opp er egentlig ganske genial. Når man begynner planleggingen har man et rammeverk å ta utgangspunkt i, hvor de tre helgene er gode rettesnorer. Men innenfor rammeverket er det mye spillerom. Noen av tradisjonene er så artige og spesielle at man umulig kan endre på dem, men de er alle så fleksible at det er mulig å tilpasse samtidig som man ivaretar. 

En mindre fleksibel tradisjon for UKEN synes å være festivalens underskudd. Regningen sender de til NHHS. 

– Ideelt sett skulle vi selvsagt gått i null, men hovedfokuset med UKEN er å tilby et festivalprogram som en student ellers ikke ville hatt råd til. Det at regninga sendes til NHHS blir egentlig som en slags transaksjon. Det er studentene som står for inntjeningen av NHHS sine midler gjennom bedriftspresentasjoner og lignende. Gjennom UKEN drysser man over studentene og gir slik tilbake. Det blir velferdsmaksimering for alle. 

UKENs kurs i NHHS for eksterne

I år er 350 av de 1200 frivillige fra andre læresteder enn NHH. Deres innlemmelse i NHHS og kulturen her tjener, i følge ukesjefen, både interne og eksterne. 

– NHHS er en artig skrue, og en herlig konsekvens av å være aktiv i studentforeningen er at man blir overdrysset med sinnssyke impulser. Det er så enormt med engasjement og initiativ her, og man har generelt en herlig innstilling om at dersom man vil få til noe, så bare «finner man ut av det». UKEN er både en refleksjon av og et produkt av denne kulturen, og er slik en fin introduksjon til NHHS for eksterne medlemmer. 

En festival for hele Bergen 

Sammensetningen av eksterne er en refleksjon av UKENs mål om å være en festival for hele Bergen. I relasjon til programmet er årets ukestyre klare på at de har forsøkt å nå bredt. 

– Det er verdens ærligste sak at man må velge artister og program med utgangspunktet i festivalens brede publikum. Hvem den største målgruppa er vil alltid påvirke valget av program, men det utpregede målet er ikke å lage en skreddersydd festival. Målet er å finne artister som lager god stemning, og ha en suksessfull miks mellom det mer generiske og de utvalgte nisjene man bestemmer seg for å treffe. 

Selv er ukesjefen mest spent på «golden hits» konserten, hvor en gruppe NHH alumni skal spille klassikere i aulaen. 

– For oss i styret har «golden hits» blitt et slags hjertebarn, og det har nok potensiale til å bli noe av det feteste vi arrangerer i løpet av UKEN. Organisert allsang er hvert fall for NHH et velkjent og kjært konsept.

Store forhåpninger kommer imidlertid ikke uten bekymringer. 

– I det siste har jeg blitt redd for at det jeg tror kan bli UKENs største fest ikke blir opplevd av nok mennesker! Jeg håper at Golden Hits blir en fest alle var glad for at de var på, og som alle andre skulle ønske de fikk vært med på. 

Før sjefen får vende tilbake til Excel og frivillige må han selvsagt svare på hva som skjedde med UKEN-teltet. 

– UKEN-teltet er en konsekvens av sentrumssatsingen, men det ble så store operasjoner at det ikke gikk til sist. Isteden har man gått for Peer Gynt-salen i Grieghallen som festivalens store konsertscene, noe som værmessig er en god løsning for en festival i Bergen i mars, avslutter Mæhle.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram