Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Uthengt: Judit-Mari Forthun på Ujevnt


8. november 2016
Sist oppdatert: 8. november 2016

Torsdag 3. november åpnet Ujevnt en ny utstilling av kunstneren Judit-Mari Forthun, som skal henge i
lokalene deres hele måneden. Jeg var så heldig å få stille Forthun noen spørsmål om arbeidene hennes.

Judit Forthun er fra Hyllestad i Sogn og Fjordane, men er nå tilbake i Bergen etter noen år i Oslo og England. Hun jobber som freelance illustratør, men gjør også en rekke egne prosjekter. Forthuns kunst består av en blanding av ulike kunststiler. Noe av det som skiller seg litt ekstra ut er hennes bruk av pyrografi. Det vil si at man brenner motiver inn i ulike materialer. Dette kan du se i utstillingen hennes på Ujevnt. Hun kan fortelle at hun ofte leter rundt i bruktbutikker etter objekter hun kan bruke i kunsten sin.

Som mange andre kunstnere begynte hun tidlig. Karrieren startet på UKM, men først tidlig i 20-årene bestemte hun seg for å satse på kunsten på fulltid. Nå har hun en bachelor i illustrasjon fra Norges Kreative Fagskole og London Metropolitan University. Hun har studio her i Bergen sammen med andre kreative sjeler som holder til i byen.

Kreativ håndverker

Illustrasjonene til Judit Forthun bærer preg av noe nesten overnaturlig, noe som er litt annerledes enn det du gjerne ser ellers. På spørsmål om hva som inspirerer henne svarer hun følgende: «Eg er veldig glad i mystikk og historier med moral eller skjulte meiningar, alt frå krim til folkeeventyr.»

En annen spennende ting du vil oppleve når du ser verkene hennes er et tydelig fokus på håndverk. Å bruke materialer som tre gir en helt annen taktilitet og følelse av motivet enn en tegning eller et maleri ofte gjør. Naturen blir en del av kunsten på en måte som gir en helt annen kvalitet enn det man er vant til å se. Dette er på alle måter et uttrykk som jeg tror mange kan sette pris på både som teknikk, som kunst og som pynt i stuen.

Varierte talenter

Det skal nevnes at dette er en dame med mange ulike talenter innen illustrasjon. Selv om denne utstillingen er av pyrografiske verk, så er hun også en tradisjonell tegner og tar til både blyanten og malerskrinet, eller akvarellskrinet om du vil.

Jeg spurte henne om hvordan hun følte at bergensere var på å oppdage kunst og delta i kulturlivet byen har å tilby. Hun har følelsen av at kunstnere i Bergen er flinke på å støtte opp om hverandre, og at det er lett å komme i kontakt med andre kreative mennesker i byen. Nå er hun spent på å se om også andre har interesse for arbeidet hennes.

Judit Forthuns utstilling er en del av «Uthengt» på Ujevnt. Dette er deres månedlige utstillingsserie som viser lokale kunstnere. Om du ønsker å se utstillingen hennes, gå innom Ujevnt i Christies gate 7 i November.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram