Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Utvekslingsboom på NHH


12. september 2017
Sist oppdatert: 12. september 2017

Tall fra Lånekassen viser at stadig færre nordmenn tar studier i utlandet. På NHH er det stikk motsatt, og Thomassen er en av dem som nå er klar for utveksling.

Andrekullist Harald Müller Thomassen har fått innvilget plass på University of Western Australia i Perth. Han ser veldig frem til å reise.

Jeg forventer å først og fremst å ha det veldig gøy og kjekt. Det er jo derfor man velger å dra på utveksling, forteller han med et smil om munnen.

Selv om han må ta opp lån for å finansiere oppholdet, ser ikke Thomassen på utvekslingsforholdet som en byrde.

Det er klart at det er en stor kostnad, men jeg er ikke i tvil om at det vil være en kostnad som vil være verdt det i det lange løp.

Færre reiser på utveksling i Norge

Men det er ikke alle i Norge som tenker som Thomassen. En pressemelding fra Lånekassen, sendt ut 31. august, viser at det er en negativ utvikling i antall norske studenter som studerer i utlandet.

– I fjor var det nedgang både i antall studenter som tok en hel grad, og antall studenter som tok en del av utdanningen sin i utlandet, sier administrerende direktør Marianne Andreassen i Lånekassen i en pressemelding.

I forrige undervisningsår var det totalt 24 807 norske studenter som fikk støtte fra Lånekassen for å studere i utlandet. Dette er en nedgang på 566 fra undervisningsåret før.

Motsatt trend på NHH

På NHH har tilretteleggingen og vilkårene for utveksling derimot aldri vært bedre, mener seksjonsleder for internasjonale relasjoner Astrid Foldal og prorektor Linda Nøstbakken.

Foldal forklarer at dette blant annet er bundet i at studentene setter strenge krav til de tilbudene NHH har. I 2014 var 15,8 prosent av alle studentene på utveksling. Dette var høyt over de andre skolene i Norge. Siden den tid har bachelorprogrammet blitt endret og vilkårene for utveksling blitt forbedret.

Likevel forklarer Astrid Foldal at NHH opplevde en nedgang i tallene i undervisningsåret 2015/2016. I 2015 var det 194 utvekslingsstudenter, i 2016 falt det til 164. Dette skyldtes overgangen til nytt bachelorprogram, og det var som normalt mye usikkerhet knyttet til overgangsperioden.

– En justering som koster litt, men så blir det enda bedre, sier Nøstbakken.

Men etter det nye bachelorprogrammet kom på plass, har tallene pekt rett oppover.

I 2016 var 164 bachelorstudenter på utveksling, i 2017 var det 189 og allerede nå har 228 bachelorstudenter fått tilbud for utveksling våren 2018.

Studentene lov til å ta kun valgfrie fag når de er på utveksling, noe som kunne vært en hindring dersom man bare kunne valgt de skolene som tilbyr de obligatoriske fagene. Foldal mener det er mange andre institusjoner i Norge som også har de samme forutsetningene som NHH, blant andre økonomi og administrasjon ved NTNU.

Setter fart på utviklingen

Nøstbakken og Foldal er ikke i tvil om at utveksling er blant de største faktorene for læring under studiene. Foldal trekker frem evnen til å takle endring, samt evnen til å kunne samarbeide med andre mennesker som de største faktorene for læring under utveksling.

– Utvekslingen setter fart på de utviklingsmålene vi ønsker å gi studentene her hjemme , sier Nøstbakken.

Harald Müller Thomassen, som skal til Australia, er helt enig med Nøstbakken. Han tror det er få som angrer på utvekslingsoppholdet i etterkant.

– Jeg er veldig i tvil om at det er noen som har vært på utveksling som sitter igjen med en følelse av at «Shit, jeg skulle ønske jeg ikke dro på utveksling».

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram