Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Victor Norman om parøkonomi: – Man må være sjenerøs med hverandre, men med strek under hverandre

Økonomi kan være en krevende tematikk for parforhold. K7 Bulletin har derfor tatt en prat med NHH-professorer og ektefeller Christine Meyer og Victor Norman for å høre deres beste tips og triks.

Christine Meyer og Victor Norman forteller om hvordan de fordeler utgifter i hjemmet. Foto: (Privat).
9. mai 2023
Sist oppdatert: 10. mai 2023

NHH-paret tok diskusjonen rundt parøkonomien allerede før de ble gift i 2006, og har siden start vært enige om å ha hver sine kontoer.

– Jeg tror det har med selvstendighetstrangen i meg å gjøre, sier hun og ler. 

Victor Norman tjente i 2021 nesten en halv million kroner mer enn sin kone. Ifølge skattelistene hadde de en netto inntekt på henholdsvis rundt 2,1 og 1,7 millioner kroner hver. Denne inntektsforskjellen kan skape ubalanse. Meyer forteller likevel at paret alltid har klart å løse økonomiske kriser. 

– Frem til nå har Victor hatt en ganske mye høyere lønn, og vi betaler etter evne. Han har båret betydelig mer av utgiftene våre enn det jeg har, i en ganske lang periode, men nå regner vi med at det kanskje vil utjevne seg mer. Det betyr også at hvis jeg nå får en større økonomisk evne må jeg være beredt på å skyte inn mer, og det er helt greit, forteller hun. 

– Fra enhver etter evne, til enhver etter behov, oppsummerer hennes ektemann.

Økonomi som kilde til ubalanse i forholdet

Meyer forteller at hun tror at ethvert par selv må finne ut av hvordan de vil fordele økonomien. For henne har selvstendighet og kontroll over egen økonomi vært viktig. 

– Jeg vil ikke måtte be om tillatelse eller at andre skal ha innsyn og kikke meg over skulderen. Det er viktig for meg, forteller Meyer. 

Hun har i nesten to år vært leder for kvinnehelseutvalget, og har nylig levert en NOU til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. 

– En av måtene en mann kan utøve vold på er faktisk ved å kontrollere en kvinnes økonomi ned til hver minste detalj. Det kan skape ubalanse i forholdet dersom den ene har mye større kontroll over økonomien enn den andre, fortsetter hun.

Meyer smiler til ektemannen. 

– Det skal jo sies at Victor er utrolig sjenerøs. 

Det kommer et «neh» fra Norman, som rister svakt på hodet. Meyer snur seg tilbake til mannen sin.

– Jo, det er du, og det er klart det smører et parforhold veldig, smiler hun. 

Paret forteller at de ikke krangler om småbeløp, ei heller om penger generelt.

– Vi krangler heller om andre ting, sier hun og ler. 

Ifølge Norman er ikke paret velstående, men har romslig økonomi. Meyer påpeker at det jo har knepet hos dem også. 

– Ja, vi har jobbet mye ekstra opp gjennom årene for å få det til å gå rundt, men å si at vi tilhører de svakere i samfunnet er nok å gå litt langt. Det er en mye tøffere virkelighet for veldig mange andre, forteller Norman alvorlig, hvorpå Meyer sier seg enig. 

Parets tips

Hvilke økonomiske tips har dere til par som skal flytte sammen?

– Jeg ville sagt at det er greit å snakke seg gjennom de store utgiftene og finne ut hvem som dekker hva, i tillegg til å ha kontroll over egen økonomi, og ikke føle at den andre ser deg over skulderen, sier Meyer, og blir støttet av Norman som skyter inn at dette er fryktelig viktig.

– Man må ikke komme i en situasjon hvor man føler at man er prisgitt den andre økonomisk, sier Norman, noe Meyer sier seg enig i. 

– Det vanskeligste er jo kanskje det å finne balansen når inntekten til den ene parten er lavere, ofte den kvinnelige part, som gjerne går ut i permisjon og sakker karrieren litt. Da må den andre parten være raus nok inn i parforholdet og fordele, slik at den parten som tjener mindre har litt å rutte med. Sjenerøsitet er viktig, konkluderer Meyer.

– Jeg tror det er et veldig godt uttrykk å være sjenerøse med hverandre, men med strek under hverandre. Det må ikke bli en asymmetri. Begge må være sjenerøs med den andre, uten å styre den andre. Det kan skape problemer når den ene prøver å fortelle den andre hva vedkommende skal gjøre, sier Norman.

Meyer forteller videre at de kanskje ikke er de beste på å spare, men at de heller tar ting litt som de kommer og tenker at det ordner seg på et vis uansett. Norman fortsetter:

– Jeg har betalt hovedtyngden på renter og avdrag på lån på huset, for jeg må tvinges, mens Christine har evnen til å spare. Hun er en imponerende dame!

Viktig med sjenerøsitet og raushet

Tror dere at det har noe å si for fordelingen av økonomi om man har tatt økonomiutdanning? 

– Man må huske på at det er varer og tjenester vi lever av, vi lever ikke av penger. Jeg har aldri egentlig vært interessert i penger, men i kjøpekraft og hva man kan få ut av pengene enn pengene i seg selv, og det har nok med fagretning å gjøre, sier Norman som har vært professor i samfunnsøkonomi ved NHH siden 1975.

Begge tror at det er personligheten som spiller en rolle for fordelingen av økonomien, ikke hvorvidt personene er økonomer eller ikke.

– Hvis du har en vedvarende trang økonomi vil det gnage på forholdet, og da får du kanskje de spørsmålene rundt «trengte du virkelig å kjøpe det?», sier Meyer.

– Det skal også sies at vi ikke har et voldsomt luksuriøst liv. Vi lever egentlig forbløffende nøkternt, bortsett fra at jeg er veldig glad i å kjøpe lyseblå skjorter, ler Norman som støttes av sin kone. 

– Vi lever solid, men champagneinntaket er ikke særlig stort. Vi har tre flasker champagne som har ligget i en hylle i ti år, ler han.

Meyer forteller at det er personlige egenskaper og hvordan man ser på den andre parten som teller mest. Hun tror det er viktig å se på den andre som likestilt og likeverdig uansett hva den andre parten måtte tjene. Særlig graden av sjenerøsitet og raushet er begge enige om at er viktig. 

– Hvis vi hadde vært nitidig opptatt av personlig økonomi og litt gjerrige, tror jeg at forholdet vårt hadde sett annerledes ut, sier hun.

– Dette høres kanskje litt arrogant ut, men vi bryr oss ikke så mye om penger, sier Norman.

Han forteller videre at det i seg selv er et tegn på at de tjener godt nok, og at de kan ha en god levestandard uten at de sprenger de økonomiske rammene. 

– Er man ikke der så må man tenke en del på penger og snakke om penger, men jeg synes det å snakke om penger er fryktelig kjedelig, avslutter Norman. 

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram