Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
– Jeg gleder meg veldig til et arrangement som ikke er sluppet enda.
UKEN er landets nest største studentdrevne kulturfestival, og har blitt arrangert annethvert år siden 1980. Festivalens hovedfokus er den storslåtte UKErevyen, som har vunnet NM i studentrevy flere ganger, senest for «Zoo» fra UKEN 20. Dessuten arrangeres en rekke konserter, barne- og eldredager, verdensrekordforsøk og næringslivsdager.
– I år er vi 1156 fUKENsjonærer, som er et historisk høyt antall. Dette tyder på at engasjementet er stort til tross for vanskeligheter med pandemi og oppladning, sier UKEN-leder Herman Bøe Vilseth.
Tidligere har store artister som Kygo, 50 Cent, Jason Mraz, Backstreet Boys og Tiesto gjestet Aulaen og UKEteltet. For årets festival har de så langt avslørt konserter med Arif, DDE og Postgirobygget. Billettene har flydd unna. Ifølge Vilseth kan vi vente oss flere spennende arrangementer.
– Jeg gleder meg veldig til et arrangement som ikke er sluppet enda. Jeg kan dessverre ikke si noe om hvem, men selve UKEprogrammet blir sluppet lørdag 19. februar. Programmet vil inneholde litt for enhver smak, sier han.
– Da blir det stort i dine øyne?
– Ja.
UKEN 20 måtte brått avlyses da landet stengte ned i mars 2020. Ifølge Vilseth ligger det an til at UKEN 22 blir tidenes gjenåpningsfest.
– UKEN 20 fikk alt det sosiale i forkant, men én uke inn i feiringen ble det full stopp. For UKEN 22 har det vært helt motsatt. For oss har tiden frem til UKEN vært preget av restriksjoner, men forhåpentligvis full gjenåpning i tide, utdyper han.
Grunnet god vaksinedekning og mildere sykdomsforløp av omikronvarianten, har regjeringen fjernet de fleste tiltak. Nå venter Vilseth og resten av UKEstyret spent på om meteren blir fjernet tidsnok for en fullverdig gjennomføring av UKEN.
– Regjeringen har ikke gitt noen signaler om ny nedstengning, og dersom det skulle skje så kan man alltids gjennomføre UKErevyen, som er selve hjertet av UKEN. I tillegg er veldig mange andre arrangementer skalerbare. Uansett vil UKEN skje og arrangementene være i tråd med gjeldende restriksjoner, forklarer lederen.
Han forteller videre at dersom det blir nedstenging som følge av koronasmitte, har de koronaklausuler i kontraktene sine for å ivareta UKEN, publikum og artistene.
På spørsmål om de planlegger å stille krav til koronapass eller negativ hurtigtest, forteller Vilseth at dette har vært en vanskelig avveining i henhold til den pågående samfunnsdebatten. På bakgrunn av signaler fra regjeringen og Folkehelseinstituttet ligger det imidlertid an til at dette ikke blir aktuelt.
UKEcruiset er et stort høydepunkt for alle bidragsytere i UKEN. Etter planen skulle deltakerne på Danskebåten i januar i år. Turen ble imidlertid avlyst som følge av usikkerhet knyttet til pandemien, men UKEsjefen håper å få gjennomført på et senere tidspunkt.
– Vi har veldig lyst til å få det til, men det avhenger litt av Fjordline. Litt tidlig å si når og hvordan det eventuelt blir gjennomført, men vi vil gjøre alt vi kan for å få gjennomført et UKEcruise i etterkant av festivalen, forteller Vilseth engasjert.
Som følge av en stor kostnadssmell i 2018 fikk UKEN 20 ikke lov til å sette opp UKEteltet på Koengen. Der har festivalens store konserter opp gjennom blitt gjennomført. Det var derfor stor glede da UKEN 22 fikk innvilget søknaden av Finansstyret i NHHS. Likevel blir det heller ikke UKEtelt i år grunnet usikkerhet rundt koronasituasjonen.
– Vi så veldig frem til å skulle ha UKEtelt i år, for da hadde vi hatt muligheten til å avholde arrangementer med mellom 4000 og 5000 mennesker. Da kan man drive UKEN i større skala og tiltrekke seg større artister.
Ifølge UKEsjefen medfører dette imidlertid at det må selges langt flere billetter for at hjulene skal gå rundt, noe som er utfordrende under en pandemi.
– Vi måtte avlyse fordi det ikke var økonomisk forsvarlig. Det funker dårlig å slippe så mange billetter under lockdown. For eksempel solgte årets sommerfestivaler mye dårligere med strenge restriksjoner i juletiden. Det var det rette å gjøre, selv om det var en kjip avgjørelse.
Vilseth forsikrer at UKEN 22 likevel ikke skal bli en NHH-boble.
– Selv om det ikke blir UKEtelt, blir festivalen veldig bra. Vi jobber blant annet med å ha arrangementer på ulike lokaler i sentrum, og ikke bare på NHH, sier han.
Et stort mål for UKEN er nettopp at det skal være en festival for hele Bergen, og ikke bare NHH-studenter.
– Vi er ikke bare historisk mange fUKENsjonærer, vi er også historisk mange fra andre studiesteder, med over 400 bidragsytere som ikke studerer ved NHH.
– Hva har dere gjort annerledes for å få til det?
– Vi har stadig blitt bedre på å fronte UKEN utad. Jeg tror det er litt dominoeffekt ved at stadig flere hører om det, som forteller det videre til sine venner på andre skoler. Den beste form for promotering er jo nettopp jungeltelegrafen, avslutter Vilseth.