Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Dette er NHHS' nyeste ridder

I slutten av oktober fant en sjelden seremoni sted: Ridderslaget i NHHS.

Det var en storfornøyd og følelsesladet Sverre Skjauff som tok imot Ridder-diplomet. Foto: Kenan Viteškić/Foto NHHS.
16. november 2023
Sist oppdatert: 16. november 2023

Seremonien ble holdt i forbindelse med Direksjonsmusikkens (Dirmus) 60-årsjubileum. Selv om det vanligvis spares til interne gallamiddager, ble det holdt en høytidelig gaveutdeling på slutten av showet.

Utdelingen nådde sitt høydepunkt da en ridderseremoni, til de flestes overraskelse, ble startet.

Ridder-tittelen er Norges Handelshøyskoles Studentforening (NHHS) sin høyeste æresorden og tildeles bare de som har bidratt til å forbedre studentforeningen med ekstraordinær innsats. Sist gang utmerkelsen ble gitt var i 2021.

Ridderseremonien

Sverre Skjauff var i publikum under revyen, men hadde ingen anelse om at han kom til å motta utmerkelsen som Ridder senere denne kvelden.

– Mange av vennene mine har klart å holde det hemmelig i flere måneder, forteller han til K7 Bulletin.

Han ble uforventet ropt opp på scenen av Kjernestyret. Avtroppende leder, Dinogen Uruthiran, fortalte varmt og kjærlig om Skjauffs mange prestasjoner, før han tok frem sverdet og slo han til Ridder. Det var en gråtkvalt og ydmyk ridder som tok mikrofonen og takket for æresordenen.

Riddersermonien i Aulaen var like høytidelig som alltid. Foto: (Kenan Viteškić/Foto NHHS).

Store endringer

Skjauff begynte på Norges Handelshøyskole (NHH) i 2017, og har siden første stund engasjert seg i NHHS. Det ville vært en underdrivelse å påstå at han har vært over gjennomsnittet interessert i studentforeningen. Etter kun seks uker på NHH ble han med i økonomi- og kontrollutvalget «Representantskapet» (RS), som senere ble til de to seperate organene vi i dag kjenner som Finansstyret (FS) og Kontrollutvalget (KU).

– Representantskapet var et slags pampestyre med gamle, vise studenter som hadde kontroll, også blir jeg valgt inn etter seks uker på NHH.

Han forklarer at de møttes et par ganger i måneden, og bearbeidet sakene KS allerede hadde behandlet. Dette førte til gnisninger mellom RS og KS.

– Helt tullete bruk av tid, hevder han.

Folk skjønte at noe måtte endres, og NHHS hyret inn eksterne konsulenter for å se på organisasjonsstrukturen. Skjauff forteller at han satte seg ned med disse og så på de spesifikke arbeidsoppgavene til de forskjellige funksjonene og underutvalgene i studentforeningen, for å skille disse bedre. Deretter gikk han og Fredrik Tonning (RS-nestleder våren 2019 og leder høsten 2019) sammen for å endre på organisasjonsstrukturen i NHHS.

– Vi fant ut at RS både hadde disiplinære kontrollfunksjoner, samt ansvar for langsiktig strategi og økonomisk funksjon. Det er jo funksjoner  som ikke har noe med hverandre å gjøre.

Dermed oppløses Representantskapet våren 2020. Det erstattes høsten samme år av et eget kontrollorgan, Kontrollutvalget, og et eget strategi- og økonomi-organ, Finansstyret.

Før oppløsningen gikk Skjauff og daværende KS-leder Marius Hauahei sammen og startet prosjektet «AVLIV» - «Avbyråkratisering av vedtekter, lover, instrukser og veiledninger». Det var første gang man skilte interessegrupper og underutvalg. Dette førte til at en del underutvalg ble gjort om til interessegrupper.

– Vi renset opp i en del ting og lagde en ny langsiktig strategi, 19 til 23-strategien, forklarer han.

Digital utvikling

Han  ble senere med i det nyopprettede Finansstyret, og fikk god kontroll på hva studentforeningen brukte penger på. Dette vervet skulle komme godt med da han ble økonomiansvarlig i Kjernestyret på nyåret 2020. De hadde så vidt satt seg ned i kontorstolene på KS-kontoret for første gang, da Sverre begynte å se på digitale alternativer til det utdaterte systemet studentforeningen brukte på den tiden.

– Det var som å reise tilbake til 90-tallet. Vi hadde en gammel postkasse på utsiden av Regnskapsgruppens kontor hvor øko-ene i NHHS leverte utleggsskjemaer fysisk.

Overgangen til heldigital økonomi og økonomistyring skulle vise seg å komme i grevens tid. De byttet lønnssystem i februar 2020, og kjørte den siste lønningsrunden på det gamle systemet 12. mars - dagen Norge stengte ned.

– Det var ren tilfeldighet, men utrolig deilig at vi kom pandemien i forkjøpet. Vi slapp å tvangsdigitalisere oss, slik som noen bedrifter måtte gjøre, sier han.

– Vi fikk ikke med alle ledere på alle endringene på både organisasjonsstruktur og med digitalisering med en gang og slet noe med motstand. Det gikk seg til i 2021, tilføyer han.

Den nyslåtte ridderen mener også at dette har spart studentforeningen for mange timers arbeid. Det har blitt enklere for økonomiansvarlige i studentforeningens mange grupper, og naturligvis økonomiansvarlig i KS.

– Det er enklere med et standardisert, digitalt system, hvor ting ikke må gjøres manuelt.

– En sammensatt fyr

Gullroten ble delt ut til Skajuff i 2022, en utmerkelse som går til noen få ildsjeler i studentforeningen som utmerker seg blant NHHS' mange frivillige. Utmerkelsen fikk han i stor grad grunnet heldigitaliseringen han var med på å drive frem. Blant personene som var med på å nominere han var Marthe-Caroline Dahle. I nominasjonsbrevet hennes skriver hun mye om hans imponerende prestasjon rundt omstillignen til et heldigitalt økonomisystem.

– Der andre så utfordringer under pandemien, så Sverre en mulighet til å drive endring, skriver Dahle til Bulle.

Hun var leder for «Arterie» - den samme KS-blokken Skjauff var økonomiansvarlig for. Hun skriver at han er et forbilde for alle NHHS-medlemmer.

– Sverre sin dedikasjon til NHHS strekker seg langt utover hans studietid, og hans imponerende innsats har gjort ham til en verdig ridder. Likevel er det hans bemerkelsesverdige evne og vilje til å støtte og inspirere andre som virkelig skiller ham ut, fortsatter den tidligere KS-lederen.

Hun synes det er utfordrende å beskrive Skjauff, selv om de har kjent hverandre aldri så lenge.

– En sammensatt fyr noen kjenner som hissig debattant på FM eller han som la ned RS, andre som nachspiel-legenden på trekkspill i D.E.D.D.E.

Nachspiel-legenden i sitt rette element på den fuktige Campus-scenen i Kjelleren. Foto: Privat.

Det er ikke tvil om at Dahle mener sin tidligere økonomiansvarlig fortjener tittelen.

– Sverre har lagt ned utallige timer, ofret nattesøvnen både en og to ganger, for at du, jeg og alle fremtidige stud.nhh skal få glede seg over den herlige sandkassa av en studentforeningen NHHS er. For dette fortjener han definitivt tittelen Sir. Sverre (som han selv så ydmykt betegner seg), Ridder av De Niidkiære Kremmers orden, avslutter hun.

KS 2020 «Arterie». Tegning: Unni Barbro Bjånesø Egesund.

Utallige revyer

NHHS' nyeste ridder har ikke bare hatt de «kjedelige» organisatoriske jobbene i NHHS. Han har nemlig interessert seg mye for revy og musikk opp gjennom årene. Blant annet gikk han på musikklinje på videregående og var revysjef for Rudrevyen i 2016, som vant årets skolerevy i Asker og Bærum av lokalavisa Budstikka. Etter fullført skolegang kom han med i Gardemusikken i Forsvaret. Revykarrieren på NHH begynte med UKEN 18, da han var med som revyinspisent. Senere i 2018 var han revysjef for Sportsrevyen, og produksjonsjef i Dirmus sin jubileumsrevy. Gjennom studieløpet sitt på NHH har han hjulpet til på en rekke revyer, og spilte i bandet i fjorårets UKEN.

De beste minnene - og en E fra Studvest

Selv synes han det å være revysjef for Bergen Challenge i 2018 må ha vært det morsomste vervet han har hatt.

– Vi var bare en random gjeng som etterhvert er blitt kjempegode venner. Jeg ser tilbake på det prosjektet som bare gøy, selv om det ikke var det beste prosjektet vi har gjort - vi fikk E av studvest.

På spørsmål om det beste minne fra tiden på NHH trenger han litt betenkningstid, men lander til slutt på jubileumsrevyen han var med å lage for Dirmus i 2018.

– Sammen med vanlige medstudenter lager du noe du bryr deg veldig om og som du kan være stolt av. Du er med på å lage historie, noe som er større enn deg selv. Dette gjelder ikke bare Dirmus, men alle grupper i NHHS, forklarer Skjauff.

Han trekker også frem den litt mer tøysete siden av studentforeningen.

– Det er liksom de små greiene. For eksempel da vi spilte jazzpiano i livkjole på guttetoalettet under immatrikuleringen, eller stiftet NHHS Kramperuss.

«Det Sanitære Selskab» i full action på guttetoalettet under immatrikuleringen. Foto: Eivind Senneset.

I tillegg til prosjektene i studentforeningen, har han vært et aktivt medlem av Kjelleren. Da han ikke ble tatt opp av Big Business Band, søkte han seg inn i Direksjonsmusikken. Dette skulle senere vise seg å være hell i uhell. Han trivdes svært godt med en gang, og var blant annet med på å grunnlegge det nå legendariske bandet D.E.D.D.E. Dessuten fikk han senere være med i BBB som vikar.

– Verdens beste sandkasse

Da vi spør han hva han liker best med studentforening på Handelshøyskolen i Bergen, vet han ikke helt hvor han skal start, men klarer til slutt å formulere et svar.

– Man får muligheten til å leke med komplekse ting på et høyt nivå. Enten det er å drive med scenelys og pyro foran 1200 publikummere, store organisasjonsendringer eller politiske spørsmål for prosjektorganisasjonene. NHHS er veldig komplekst og veldig mange av problemstillingene en møter i studentorganisasjonen er helt like de problemstillingene jeg jobber med i dag.

Sverre synes en av de beste egenskapene til studentforeningen er nettopp hvor mye forskjellige man kan være med på, som veldig få får sjansen til å drive med.

– Det er litt komisk å si det, men NHHS er jo verdens beste sandkasse. Man kan rive ned slottet, for så å bygge det opp igjen.

– NHHS har et avslagsproblem

Tilbake på den organisatoriske siden fortsatte effektiviseringen med innføringen av en rekke nye tiltak for kontroll og sikring av et godt studentmiljø i NHHS.

– Det som jeg kan være stolt av og som jeg har jobbet med siden 2018 er forbedringene i organisastorisk tillit mellom enkeltpersoner og grupper innad i NHHS.

Sverres arbeid førte blant annet til innføringen av opptaksstatistikk, rutiner for disiplinærsaker og nye varslingsrutiner. De nye rutinene ble til og med gjennomgått av jurister før de ble innført.

Temaet inkludering har lenge vært på dagsordenen i NHHS. På Foreningsmøte nevnes det ofte hvordan ikke alle nye studenter klarer å integrere seg godt i studentforeningen. Sverre påpeker at det er viktig å se på tallene.

– Vi snakker mye om utenforskap på NHH, men får du tallene fra SHoT-undersøkelsen eller andre studieundersøkelser ser du at NHH-studenter er mest aktive i studentlivet, de er mer enn gjennomsnittlig fornøyd med studiet eller de drar mest på utveksling av alle i Norge. De som føler seg utenfor på NHH føler det nok enda sterkere enn på andre skoler, for på andre skoler er alle utenfor, mens på NHH er alle hovedsakelig med.

Den nyslåtte ridderen utdyper hvordan problemet ikke nødvendigvis ligger i selve opptakssystemet. Han mener NHHS heller har et avslags-problem.

– Det er mange som møter til opptak hvor det statistisk ikke er sannsynlig at de kommer inn. Deres første møte med studentforeningen blir da at de får nei og avslag. Et eksempel er enkelte jentelag som tar inn under 10% av de som møter på opptak.

En av løsningene Sverre foreslår er ekstraordinære opptak slik det Optimum hadde etter jubileet deres.

– Noen mener man burde differensiere slik at man kjører underutvalgene først. Problemet nå er at man kjører tidligere og tidligere opptak og man får en veldig sterk first mover advantage.

Sverre mener at det likevel er viktig å ha lukkede grupper i NHHS og at det er nettopp dette som har ført til NHHS sin suksess - det skaper lojalitet blant gruppens medlemmer.

Tiden strakk ikke til

Til tross for sitt brennendde og brede engasjement rakk vår kjære ridder ikke å gjennomføre alt han hadde planlagt for studentforeningen. Blant annet ser han behov for en fullkommen rehabilitering av kjelleren.

– Det er knuste vegger, stygge farger og dårlig funksjonalitet.

Han påpeker at de ulike gruppenes rom pusses opp alle fem år når de har jub, men gangene og rommene rundt er ikke tatt like godt hånd om.

Skauff retter også litt forsiktig kritikk mot Bulle. Kritikken gikk på, det han mener, er en avtakende interesse for studentforeningen.

– Hadde jeg gjort endringene jeg gjorde for 10-15 år siden, så hadde det vært mye mer skriverier. Jeg har vært aktiv i en tid hvor Bulle ikke har vært helt på ball i studentforeningen.

Han forteller om en utgave av Bulle hvor Finansstyret/Kontrollutvalget ble betegnet som «Representantskapet» på forsiden, noe som for han tydet på at Bulle ikke fulgte studentforeningen nært nok.

Til tross for at intervjuet vi holdt med ridderen varte nærmere halvannen time, var det ikke mangel på temaer vi kunne diskutert videre - det var munndiaré på begge sider av det digitale intervjubordet. Vi takker for tiden hans, men Sverre virker like fornøyd over å ha blitt intervjuet, som vi er for å ha fått lov til å intervjue en NHHS-legende.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram